Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEU...? que per Sant Josep de 1898 es van fer festes falleres a Gata

Torna la sèrie curiosa i a la vegada de documentació històrica. Per què aquesta notícia si no estem al mes de març?. Té una explicació: es va posar en contacte amb mi -via correu electrònic- el Sr. Javier Mozas Hernando, membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) de València, per a saber si a Gata -a més dels anys 1898 i 1899 que es van fer Falles, segons constava en els diaris de l’època- si hi havia més anys de falles. Li vaig referir que a principis dels anys 50 uns joves van fer una falla per Sant Vicent, eren els joves d’Acció Catòlica. Encara no li he enviat la documentació tant gràfica com escrita.

L’associació està preparant una exposició sobre la història de la festa fallera, i en un dels apartats volen reflexar l’expansió de la festa a altres localitats. En concret, per a la població de Gata, com he dit abans, tenien constància per la premsa que se celebraren les falles en els anys 1898 i 1899.

Podeu conéixer la llavor d’aquestes persones que es dediquen a la investigació fallera, punxant a la seua pàgina: www.estudisfallers.org  

Molt amablement, Javier Mozas em va copiar la notícia apareguda al diari "El Mercantil Valenciano", del dia 18 de març de 1898, pàgina 2, que fa referència a eixes falles que us deia fetes al nostre poble dos anys abans d’acabar el segle XIX:

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle.
Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento.
Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees.
Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

* Don José García mestre va estar de rector regent a Gata de 1898 a 1902. Era natural d'Alaquàs (València). Fou primer rector i després ecònom de la parròquia de Sant Miquel de Gata. El 20 de juliol de 1898 inicià la seua estància i va permaneixer en aquesta 4 anys fins el 21 de gener de 1902. La seua regència com a ecònom finalitzà el dia 7 de maig del mateix any.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas i Arxiu Parroquial (rectors regents).

 

0 comentarios