Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA, TRADICIÓ, COSTUMS, REFRANYER: LA NIT...I EL DIA DE NADAL

GATA, TRADICIÓ, COSTUMS, REFRANYER: LA NIT...I EL DIA DE NADAL

És costum a GATA que aquesta nit, al caliu de la llar, a la caseta o a la casa, gaudim amb família d’un bon apat nadalenc. És la nit de Nadal. La tradició deia i diu que després del sopar, la gent acudeix a la Missa del gall.

Abans, després d’aquesta celebració es feia el tradicional "ressopó". Ara es menja de tot abans. Això si, en cap casa falta el torró i la resta de dolços nadalencs, també el cava, el vi, xampany o sidra per a brindar al finalitzar el sopar. A mitjanit les campanes voltejaran anunciant la tradicional Missa del gall. 

Demà és el dia de Nadal. Després d’anar a missa major, al poble sense esperaven l’hora d’anar a casa els avis. L’àvia cuinava el millor per al dinar del dia de Nadal. Es reunïa tota la família. Era un dels dies més importants de l’any. El típic putxero de Nadal es feia i fa encara en moltes cases. Després les postres, acompanyant als torrons, bunyolets, neules, massapans.

Després del menjar venien les estrenes. Donades pels membres més majors de la família a nebots, fills o néts. Antigament se’ls besava les mans abans de rebre l’estipendi i es pronunciava aquella frase tan solemne: "D’avui a l’any que ve, que estiguem vius".

No podem oblidar-nos del refranyer, riquíssim en dites populars, en refranys de la Nit de Nadal i de demà, el dia 25.

Vos en pose uns quants, per a fer goleta:

 

"A Pasqua els jocs, i a Nadal els focs"; "Cada dia no és Nadal"; "De Nadal a Carnaval, set setmanes per igual"; "El qui no celebra el Nadal és home que molt poc val"; "Fins el dia de Nadal no és hivern formal"; "La missa de Nadal, val per tot l’any"; "Les nits de Nadal són nits d’alegria"; "Nadal en divendres, festa grossa" (enguany Nadal serà divendres).
Ens pose uns quants més: "Nadal sense lluna, mala fortuna"; "Per Nadal el dia s’estira un pam"; "Per Nadal, ric i pobre mengen gall"; "Seixanta dies dura el Nadal: quaranta darrere i vint-i-un davant".
Acabe en el que marca el temps de hui, l’oratge: "PER NADAL UN PAS DE PARDAL". Passat ja el dia més curt de l’any, demà el sol eixirà a les 8,19 minuts i es pondrà a les 17,42. Per tant, seran 9 hores i 23 minuts de dia.
FONTS: Internet. Oratgenet (Jordi Payá).

 

0 comentarios