Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VE SANTA CECÍLIA. "HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA" ( I ª part )

JA VE SANTA CECÍLIA. "HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA" ( I ª part )

Cap a l’any 1952 es va apadrinar per Justo Signes i amadrinar per Tonica Soler, la primera bandera

Ja tenim molt a prop els dies grans de les festes de Santa Cecília 2013 per a la banda i conseqüentment per a totes les formacions musicals del poble. La directiva em va demanar fer un article sobre les banderes de la banda, donat que canvien enguany de bandera. Us pose ací la primera part de la HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA, tal com ve publicat l’article al llibret de les festes 2013.

"Fa tres anys, la banda de la Unió Musical de Gata de Gorgos celebrava el seu 140 aniversari. Des dels seus inicis, aquesta banda de poble ha estat encapçalada per un “banderer” portant la bandera, insignia de la formació musical. Al llarg d’estos 143 anys d’existència de la banda, son varies les banderes que han existit i més els banderers.

La banda de Gata sempre ha volgut, al llarg de catorze dècades i tres anys més d’existència, que la bandera ocupara un lloc visible, que presidira les grans celebracions i els passacarrers, els certàmens, la vida de la banda.I vostés diran: Perquè tota aquesta introducció?. És clar, enguany a la FESTA DE SANTA CECÍLIA 2013, la banda estrenarà bandera.

L’actual ja està velleta, més que usada i ja ha rendit tot el que se li demanava quan començava a servir allà pels anys 80 del segle XX. En altres temps, estrenar una bandera era cosa important, com ho deu ser ara, si s’estima el motiu. Tenia les seues madrines i padrins, tenia uns actes al voltant de la benedicció de la nova bandera, com tocaria ara, encara que no se li done tanta importància a una bandera de la banda hui en dia.

Però, celebrant aquestes efemèrides la banda també farà més història, sentarà una altra pedra a la seua ja dilatada vida musical.Junt amb la bandera sempre l’acompanyen els banderers. Ara recordem com portaven la bandera Pepe Arabí, Paco “Polaca”, Francisco Caselles, Pepe Bolufer, Miguel Ángel Escortell, Antonio Signes i altres, fins arribar a dia de hui, que la porta Paco.

LA PRIMERA BANDERA…

Encara que abans també n’hi havien de banderes, diem “la primera bandera”, aquella dels anys 50 del segle XX, per a diferenciar-la de l’última que es fa servir la banda, la de 1987. Recordem ara, d’una manera especial, els dos canvis últims de bandera de la nostra Unió Musical. Una, dels anys 50, altra de finals dels anys 80, totes dues al segle XX. La nova bandera, la de novembre de 2013, serà la del segle XXI, la que portarà sort i bones vibracions a la gran família que té el nostre poble, la UNIÓ MUSICAL DE GATA.

Les imatges de l’estrena i bendició de “la primera bandera” ens transporten en el temps a aquell aconteixement. Tota la banda i el padrí Justo Signes acompanyat de la seua germana Virginia, anaren per la madrina Tonica Soler. Era cap a l’any 1952, ens diu la que va ser madrina d’honor.A l’església parroquial, la nova bandera va estar beneïda pel recent vingut rector, el teuladí Don Vicente Llopis. Després, la madrina portava en passacarrer la nova bandera, del braç del padrí Justo Signes. Era alcalde Vicente Mulet Redal i actuava com a director de la banda Vicente González Caselles.

A la fotografia, padrí i madrina encapçalant pel "carrer de Pepito" la comitiva, amb la bandera dels anys 50 del segle XX. 

3 comentarios

MIGUEL ANGEL -

Moltes gracies miguel, no era la meua intencio,traiureer fallos del comentaris, pero no estaria mal, poder fer una llista de abanderats y ferla publica, eixa faena ya la farem el dos.

CRONISTA DE GATA -

Tranquil, Miguel Ángel, que no estan tots els banderers, eren alguns d'exemple, hauràs llegit que posava "i altres" ahí estaries tu i més banderers, que jo no recorde, no coneixeré. De tota manera, no hi ha cap problema en posar-te ací al blog, no puc fer el mateix al llibret perquè està imprés i et demane disculpes. Pel que dius de Antonio Signes, encara no està publicada al blog la segona part, de la segona bandera, allí eixirà a la foto Antonio. Això serà aquesta nit.

MIGUEL ANGEL -

Et dire que per error o bé per olvid,tas olvidad de posarme a mi ya que crec que vas ser despres de francisco caselles, el abanderat en més anys que vas ver esta funció,pasant despres a pepe bolufer,al igual que si no recorde mal esta ultima bandera la va estrenar Antonio signes"datilero hasta el actua labandrat.