Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTORIA LOCAL: La població de Gata fa 150 anys (1861) - Iª part -

HISTORIA LOCAL: La població de Gata fa 150 anys (1861) - Iª part -

Segons l’Arxiu Parroquial hi hagué 106 bateigs eixe any

El rector era l’alteà En Francisco Martínez Beneito

No coneixem l’alcalde d’aquell temps, però si el recotr que regentava la parròquia. Era En Francisco Martínez Beneito. Un alteà que vingué de rector a Gata el 14 de setembre de 1857 i va morir a Gata quan regentava els destins de la parròquia el dia primer de juliol de 1887. Estigué ací 27 anys.

Al Llibre Índex (1852-1952) ens indica que els més de cent bateigs van estar registrats al LLibre X de Bateigs, que començava l’any 1858 fins 1863. L’any que volem conèixer estava dins d’aquest llibre que desaparegué a la guerra civil.

Quins són els noms que posaven a aquells xiquets i xiquetes de fa segle i mig?. Els tradicionals estaven com en tots els anys, però hi havia algun nom que s’en eixia del normal, així d’homes trobem: Felipe Ruperto, Bartolomé, Isidro, Senén Calixto i Damián. De dones: Rosalea, Bonifacia, Margarita, María Gracia, Dionisia, Mariana, María Ángela Úrsula, María Josefa Eduarda, Leonor i Josefa María Nicasia.

Aquest any van ser batejats dos besons i un xiquet expòsit. Aquest li van posar el nom de Ambrosio de Sena de San Miguel (podeu veure el meu article sobre els xiquets exposits).

Alguns cognoms d’aquella època ja han desaparegut de les famílies de Gata, bé perquè s’en van anar del poble els seus parents, bé perquè s’esgotaren amb el cognom de les dones. Així trobem els següents cognoms: Casado, Bosch, Checa, Marzal, Moltó, Mora, Esteve, Boó, Lloréns, Romero, Juan, Villayra, Borrás, Vidal, Garceló.

FONT: Arxiu Parroquial, Llibre Índex, i Quadre de rectors regents, Sagristia de Gata.

A la imatge, un detall del Llibre Índex (1852-1952)

(Continuarà demà amb els casaments i defuncions de l’any 1861, fa 150 anys...)

 

 

0 comentarios