Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI, 3 DE MAIG, ÉS EL DIA DE LA CREU I DIA DE LA MARE. EN 2015 JA VA COINCIDIR

HUI, 3 DE MAIG, ÉS EL DIA DE LA CREU I DIA DE LA MARE. EN 2015 JA VA COINCIDIR

Curiositats del calendari. Com l’any 2015, hui se celebra el DIA DE LA MARE i també EL DIA DE LA SANTA CREU. És el 3 de maig.

A totes les mares del món, moltes felicitats, però no per hui sinó per tots els dies. Antigament, hui també es beneïen els termes: és la festa de la Santa Creu. A Xàbia, hui era la pujada del Natzaré. 

Tot ha canviat en 2020 per la pandèmia i la crisi sanitària. No se celebra com anys enrere i a Xàbia ni ha baixat el Natzaré. Molt encertadament deia el meu amic escriptor Joan Baptista Codina que des de dalt del Tossalet i la seua ermita beneïx a tots els xabiers.

DIA DE LA MARE 2020

Hui se celebra el DIA DE LA MARE. Encara que és una fita comercial i interessada, també és una senyal de respecte i admiració. A totes les mares de GATA i del MÓN MOLTES FELICITATS, especialment a mare Anita que la recorde tots els dies i a la mare dels meus fills Pepa. Però no per a hui són eixes felicitacions sinó per a tots els dies.

Molts fills i filles encara no podran hui abraçar i menys besar a la seua mare. El camí cap a la "nova normalitat" ens ho impedix. Les video-conferències, les salutacions pels balcons, i altres mitjans ho faran possible.

A Gata, l’altar major de l¡’església de Sant Miquel està presidit per la Mare Verge en la seua advocació mariana de Fàtima. Encara aquest diumenge no s’obri al culte les esglésies, ja si diumentge 11 amb sols un terç de la seua capacitat. Mentre, pel vídeo seguirà retransmitint-se com cada dia la santa missa. 

Però, tot el mes de maig és més de la Mare (se celebra hui diumenge dia 3) i de les flors. A l’escola i a l’església també es notava el canvi de mes. Era el mes de "las flores". Els més majors recordeu aquella tonada: "Venid y vamos todos, con flores a María que Madre nuestra es". A l’escola de les dècades dels 60 i 70, al passillo del Grup Escolar es posava una Mareu de Déu Puríssima i a l’eixida de la classe es cantava a maig aquella tonada.

Finalment, vull recordar aquella cançoneta de bresol tan coneguda:

Mareta, mareta ahir vaig somiar // que una nineta em vares comprar. // La nina tenia bonics els seus ulls, // la cara molt fina i els cabells molt rulls...MARETA, MARETA...

Des del blog felicitats a totes les mares.

DIA DE LA SANTA CREU

Hui, dia 3 de maig, també és la festa de la Santa Creu. Gata no té massa creus externes, exceptuant les lògiques de dins de l’església parroquial i l’ermita. Després de la guerra es va col·locar una creu de pedra tosca a l’encreuament entre la carretera de Xàbia i la carretera nacional. S’adornava eixa creu llaurà de tosca per un picapedrer de Xàbia als anys 40, ja que aquesta substituïa la que hi havia abans de la guerra Allí acudia cada any el rector de la parròquia a beneïr el terme tal dia com hui, fins que aquell costum va desaparéixer.

El poble té també un carrer amb eixe nom, molt a prop de la zona que estic dient, carrer La Creu que ix de la carretera de Xàbia i aboca al Passeig d’Alacant.

Una altra creu va presidir la muntanya de les Alcolaes o de l’antic Tir de Colom. Era de grans dimensions i visible des de tots els punts del poble. Amb motiu de la Santa Missió dels Pares Franciscans que arribà al poble l’any 1963 la van pujar els joves gaters muntanya amunt fins les mateixes roques. Un temporal la va tirar a terra i ja mai més es va recuperar aquell símbol.

A la façana de l’església parroquial hi ha una creu de marbre adossada a la mateixa, on abans es llegia "Caidos por la Patria" i es va substituir per una llegenda més encertada i lògica "Als gaters morts en guerres". Serveix de record per a tots.

FONTS: Extractes de les publicacions del blog del dia 3-5 i del Dia de la Mare. Fotos: actual, altar amb la Verge de Fàtima (facebook parròquia) i antiga Dia de la Creu, inici de la carretera de Xàbia (arxiu parroquial).

0 comentarios