Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI, DIVENDRES 21 DE JUNY, COMENÇA EL SOLSTICI D’ESTIU. A GATA, FESTES, TRADICIÓ I ART AL VENT

HUI, DIVENDRES 21 DE JUNY, COMENÇA EL SOLSTICI D’ESTIU. A GATA, FESTES, TRADICIÓ I ART AL VENT

A les 17:54 hores d’aquesta vesprada, divendres 21 de juny de 2019, entrarà oficialment i astronòmicament el solstici d’estiu. A Gata, les festes adquirixen un paper fonamental. Encara la gent marxa a estiuejar a les cases de camp, conegudes popularment per "casetes" i arriba el temps d’anar a la platja, a les rodalies del poble sobre tot a Xàbia.

Les civilitzacions mil·lenàries solien retre culte als seus déus solars durant el solstici, que succeeix cada any entre el 21 i 22 de juny a l’hemisferi nord i, en general, aquesta època de l’any s’associa amb la lluminositat, l’abundància, prosperitat i benestar en general.

La inclinació de la Terra a l’hemisferi nord fa que s’estigui més a prop del Sol, cosa que implica que les quantitats de llum assoleixin moltíssims més llocs que en la resta de l’any, per la qual cosa en aquesta regió del planeta es presenten els dies més llargs i les nits més curtes.

A Gata predominaran principalment les festes, que s’inicien just hui amb les del barri de La Font del Riu fins 24, solemnitat -enguany festiu a la Comunitat Valenciana- dia de Sant Joan. També aquesta vesprada-nit és el festival musical de cloenda de l’escola, el CEIP "Santíssim Crist" de Gata. Ahir ho va ser a l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa" (4rt ESO i cicles formatius FP). Diumenge, el Santíssim Corpus Christi i a la nit, com mana la tradició santjoanera i estiuenca a banyar-se els peus a la mar, el lloc més prop Xàbia. L’altre diumenge, 30 de juny, serà l’antiga festa de la confraria del Cor de Jesús amb processó inclosa.

A juliol, el 27 -dissabte- començaran les festes patronals de Gata de Gorgos fins el dia de la fresta major, 6 d’agost -enguany dimarts-. Després vindrà el temps de les casetes i la pansa, encara residualment, sent també el 15 d’agost la Mare de Déu de les Alfàbegues, que a Gata tenia una especial dedicació amb unes estrofes i cançó cantades per les dones cantadores del poble.

El 14 d’agost tornarà a Gata, la ja reconeguda exposició més gran d’art tèxtil a l’aire lliure "Art al Vent" 2019. Serà la XVI edició. La regidoria de Cultura de l’ajuntament de Gata de Gorgos i l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives organitzen aquest event i tota la programació al voltant de la mateixa.

A la fotografia de TouristInfo Gata de hui mateix, un home s'asoma a la balconada de la terrassa del Centre social, mirant cap al parc del Raval. Les jacarandes assomen també al riu Gorgos de llit sec.

 

0 comentarios