Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEU...que? en 1927 era molt important la fàbrica de Pons, Monfort y Cia. dedicada al moble

SABIEU...que? en 1927 era molt important la fàbrica de Pons, Monfort y Cia. dedicada al moble

Ens ho fa saber el cronista J. Serrando Patrocinio, que escriu una crònica molt extensa al voltant d’aquesta indústria important a nivell d’Espanya. Ho publicava el dia 7 de maig de 1926 al diari republicà valencià "El Pueblo...". Titulava: "Gata de Gorgos (Alicante). Una visita a la importante fábrica de muebles de médula, junco y mimbre de los señores Pons, Monfort y Compañía".

Presentava al poble de Gata "de espíritu inquieto y emprendedor y algo aventurero". Nomenava la filoxera que va ser un greu atac a l’activitat del poble i inclús diu: "Comenzaba la miseria a enseñorearse de un pueblo laborioso". Però també va ser el revulsiu per a que es tornara Gata de ser agricultor a industrial. Li donava el mérit a Don Gabriel Mulet, que el lloa i diu que va ser el primer en animar a Gata. "Muchas son las fábricas que se han establecido en Gata" deia el cronista. N’hi havia de capells ("sombreros"), conserves, gèneres de punt, però deia el cronista- la més perfecta és la muntada pels senyors Pons, Monfort y Ciª de la qual era soci Don Gabriel Mulet. Segueix lloant la figura del industrial senyor Don José Pons. De les importants eixides setmanals de mobles cap a molts punts d’Espanya. Acabava el reportatge dient que aquesta empresa gatera "constituye un legítimo orgullo para la industria española". Una fotografia dels mobles i el ribet de la casa completen l’article.

Podem llegir més sobre aquesta empresa d’aquells anys en el meu article del blog: http://cronistadegata.blogia.com/2014/022003-tres-generacions-i-un-segle-fabricant-mobles-de-jonc-medula-i-vimet-els-estanque.php.

FONTS: diari "El Pueblo: diario republicano de Valencia"-Any XXXIII, Nº 11.923, del 7-5-1926. Biblioteca Virtual de Prensa Histórica, Ministerio de Cultura. / blog Cronista de Gata / Foto: Arxiu.

0 comentarios