Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SABIEU QUE...? En 1972 es va fer a Gata el concurs nacional de destresa artesana i el va guanyar Emilio Liébanas

SABIEU QUE...? En 1972 es va fer a Gata el concurs nacional de destresa artesana i el va guanyar Emilio Liébanas

La història de Gata no està tota escrita, ni molt menys. I en això estem. Intentant escorcollar per la xarxa de les xarxes, ens trobem una data molt significativa a nivell nacional del poble de Gata. A principis de juliol de 1972, Gata de Gorgos va acollir el CONCURS NACIONAL DE DESTRESA ARTESANA, al qual van acudir artesans del vímet ("mimbre") de distintes províncies. El primer premi el va conseguir EMILIO LIÉBANAS MORALES del poble de Los Villares (Jaén), un artesà de tota la vida.

El premi va consistir en una copa, un diploma i 7.000 pessetes en metàlic. Els diners i la copa li’ls van lliurar al terme del concurs per les distintes personalitats provincials i nacionals que assistiren com a part del jurat qualificador, però el diploma li’l va lliurar el dia la Festa del Treball, el 18 de juliol, el Cap d’Estat espanyol, En Francisco Franco. El diploma acreditatiu, en el qual no posava el lloc on es va fer el concurs que era Gata, posava que era el Campeón Nacional de Destreza en la especialidad de cestería.

El Ministre, aleshores, de Relacions Sindicals, eraDon Enrique García-Ramal Cellalbo, com es pot llegir al diploma. Al mateix deia que el guanyador estaba enquadrat enquadrat en el Sindicat de la Madera i el suro i aconseguia el Campionat Nacional de destresa en l'ofici en l'especialitat de cistelleria. El diploma estava signat i datat el 18 de juliol de 1972.

Tota aquesta informació l’hem sabuda pel blog "Los Villares en la Memoria", que porta a cap Don Victoriano Muñoz Rueda, mestre jubilat d’aquell poble de Los Villares, impulsor i coordinador de la revista La Fuente i un gran "villariego" enamorat de la història i tradicions del seu poble. 

Malgrat això, la notícia es queda incompleta. Si algun gater coneix per documents, records o fotografies d’aquell acte, d’aquell aconteixement, pot aportar-ho per a completar la informació.

A la fotografia, el diploma acreditatiu, que el guanyador Emilio va rebre de mans de Franco.

FONT: http://losvillaresenlamemoria.blogspot.com.es/.

0 comentarios