Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LES MESTRES I ELS MESTRES D'ABANS...A GATA: AQUELLS RECORDS; 1) DONYA ANITA

LES MESTRES I ELS MESTRES D'ABANS...A GATA: AQUELLS RECORDS; 1) DONYA ANITA

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

1) DONYA ANITA DIEGO MONFORT, una mestra com una mare

La inspectora digué als seus companys "en Gata hay una maestra que vale un mundo"

La primera mestra que porte a la sèrie de les mestres i els mestres d’abans és Donya Anita. Quan ho vaig proposar a la seua neboda Anita Diego i a la filla d’esta Míriam, de seguida em van referir tot l’historial no sols d’ensenyament sinó també "humà" perquè d’això en sabia de llarg Donya Anita. Era per a moltres xiquetes de l’època, "una mare com una mare".

Però qui era Donya Anita i que va suposar per a l’escola de Gata?

Ana Diego Monfort va nèixer el 23 de setembre de 1900. Anava com el segle. Va estudiar a València i precisament el 6 d’agost de 1923 (coincidint amb el dia major de Gata, el dia del Santíssim Crist) li otorgaren el títol de mestra, quan tenia de 22 a 23 anys. Com a dada curiosa, constava en la capçalera del mateix el nom de Sa Majestat el Rei don Alfonso XIII.

Primerament, va desenvolupar la seua lllavor pedagògica a Guardamar del Segura durant alguns anys. Posteriorment, va estar a Alacant capital també uns anys més, passant ja definitivament a Gata. Va passar primer per l’escola unitària de l’Avinguda de la Pau als anys 50 i des del curs 1958-1959 ja va donar escola al Grup Escolar "Santíssim Crist", fins que es va jubilar a la màxima edat permesa aleshores, és a dir als 70 anys.

Però, la part artística la dominava perfectament Donya Anita i per això era molt coneguda i volguda al poble. A banda de l’ensenyança, composava música, escrivia poemes i diversos textos. Era molt cantaora i cantava al cor de l’església. També era una artista del teatre: va protagonitzar moltes sarsueles com "Los Gavilanes", "La Bejarana", "La casita blanca", "La verbena de la paloma", entre altres...

El seu caràcter bondadós i afable se’l guanyà per a tots. En una conferència de la inspectora Donya Guadalupe amb altres inspectors a Alacant, aquesta va destacar públicament que "en Gata había una maestra que valía un mundo, doña Anita Diego."

De entre altres personalitats destacades, cal senyalar la gran amistat que tenia amb amb el propietari de CIFESA i, sobre tot, amb la segona dona del mateix (ja que va quedar viudo de la primera).

Qui no recorda a Donya Anita, que a l’escola nova dels anys 60 del segle XX tenia la classe al pis de dalt. Les xiquetes d’eixos anys encara la recorden amb molta nostàlgia i enyorança.

Donya Anita va morir el dia 10 de novembre de 1986, als 86 anys d’edat, i està soterrada a la part del fons del primer cementeri municipal del seu poble que tant estimava, Gata.

A la composició fotogràfica vegeu (a la foto gran de dalt) una de les seues classes unitàries (1955-1956). Baix diverses fotografies de Donya Anita i una amb la seua família.

FONTS: Fotos i informació facilitades per Anita Diego i Míriam Baños.

0 comentarios