Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 69.- PLAÇA NOVA

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 69.- PLAÇA NOVA

Havia deixat per al final de la sèrie virtual de carrers i places dos places de Gata molt populars, una per al poble i altra per a la resta del món. La Plaça Nova va ser al principi Plaça del mercat i va canviar el nom per Plaza 18 de Julio. Amb el temps, se li va tornar a canviar de nom deixant-la com a Plaça Nova. Un pulmó verd al centre del poble, és lloc de cites importants de les festes del poble, no sols les patronals amb les barraques i berbenes, sinó amb els grans dies de Diumenge Rams, Fira del Llibre o Primeres Comunions.

La Plaça Nova té quatre eixides, dos van a la carretera nacional i altres dos cap al carrer Signes i el carrer Constitució. Pel carrer Signes es va entrar per primera vegada a la plaça, ja que pel carrer de l’Imprempta abans, ara Constitució, eren sequers de pansa i terreny de camp. A un costat ficus, a l’altre palmeretes enanes i pel mig palmeres grans, el centre és un lloc de joc, de gaudi per a la gent.

Si mirem la història cap enrere, trobem als dos diaris de la capital alacantina "La Correspondencia..." i "El Graduador..." del dia 28 de juny de 1905 la notícia en els mateixos termes molt reduïda: "En Gata se proyecta por aquel Ayuntamiento construir una plaza de Mercado". Era l’origen de la Plaça Nova, abans Plaça del Mercat, després Plaza Durruti (1936), Plaza 18 de Julio (1954) i ara Plaça Nova (1989). Dos dies abans publicava el diari: "La Correspondencia..." un article breu en el qual deia que el Governador Civil li havia concedit a l’Alcaldia de Gata una providència i autorització "para proceder previo los estudios preliminares, a construir una plaza mercado en dicha localidad"Als plens de Gata hi ha referència en 1904 i es vol fer una "Plaça d’Abastos", que així es diria. Fins a 1931 que es va expropiar una casa a l’actual carrer Signes (abans dit també Calvario i Calvo Sotelo) per a donar entrada cap als patis que conformaven la plaça no s’urbanitzaria.

0 comentarios