Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 18.- Costera del Grup Escolar

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 18.- Costera del Grup Escolar

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACI)

Dels pocs carrers o vials que s’anomenen genèricament "Costera" i dels pocs amb desnivell que té Gata, que és un poble molt pla, excepte la part que bolca al riu, a la zona del Raval, el carrer Xaló, Roquetes, Trossets i el barri que encete hui, les Alcolaes.

Alguns li diuen Alcolaies, altres Alcolaes, el que és cert és que als anys 20 del segle XX no estava ni urbanitzat. Una vegada es va fer el pont d’enllaç, pel qual hem passat camí de l’escola cents i cents de xiquets, va començar a formar-se la urbanització, els carrers que tenen el seu tronc principal a la Costera del Grup Escolar.
El nom ho diu tot. Vertebra des del mig del carrer Penyó fins el pati de les escoles. Li creuen els carrers Sant Vicent, primer, i Sant Josep després.
Cada dia escolar, de setembre a juny, els xiquets i ara molts cotxes portant als infants i no tan infants, de nou a dotze del matí i de tres a cinc de la vesprada, el carrer bull de joventut. També se li podria dir carrer dels joves, de l’escola, però es va optar per Costera del Grup Escolar, grup que es va inaugurar l’any 1958.
 
El pont començava a ser una necessitat vital per al poble al 1927. Es deia aleshores "les Colaes". En 1931 passa a dir-se "Largo Caballero" i després "Cuesta del Grupo Escolar". L'any 1928 s'aprova el projecte i els mateixos veïns s'ofereixen a construir el pont. Estem a l'any 1931. A l'any següent es delcara ja d'utilitat pública i és necessària la construcció del pont i la urbanització. L'avinguda central conecta el poble amb el solar on s'ubicarà el col·legi. Al 1936, any de la guerra, s'acorda per ple que es tape amb canyissos les entrades, ja que el pont està en construcció i els xiquets corren perill. Precisament, l'1 de maig d'eixe any un xiquet cau pel pont i el salva l'alcalde concedint-le la Creu de Beneficència.  Ja en 1958, any de la inauguració del Grup Escolar, el pont canvia d'aspecte. A les barandilles se li posen 60 panells metàlics, els mateixos que té encara actualment.
 
 Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó.

 

0 comentarios