Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

NOVA SÈRIE AL BLOG !!. ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. Introducció

NOVA SÈRIE AL BLOG !!. ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. Introducció

ELS NOSTRES CARRERS, HISTÒRIA VIVA DE GATA: Anecdotari de carrer

Introducció

Comence hui, vespra de Sant Josep, una nova sèrie al blog del CRONISTA DE GATA. La sèrie esta basada en l’article que vaig publicar al llibre de festes patronals de 1992 amb el títol: "Nuestras calles, historia viva de Gata. Anecdotario callejero del siglo XX". La sèrie estudiarà els carrers, un a un, del poble, no sols en la seua part històrica (a l’article dit abans, em referia als plenaris municipals) sinó en la part quotidiana actual.

És un ampli estudi que tindrà tres parts clarament diferenciades. A la primera, recorrerem els carrers del nucli urbà, del casc, que són la majoria. A la segona, coneixerem els nous carrers de la urbanització de Les Sorts. A la tercera, finalment, coneixerem els carrers de la urbanització "Gata residencial".

Arranca l’estudi històric amb la relació de carrers que hi havia a principis del segle XX. En total eren vint entre carrers i places: carrer DE ABAJO (actual carrer de Baix); carrer ANDRADAS (hui compartida pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Pare Mulet i Constitució); carrer LA BALSA (hui ha tornat al seu nom originari carrer La Bassa); carrer CALVARIO (actualment carrer Signes); carrer CARRETERA (l’actual Avinguda Marina Alta); carrer DEL HORNO (hui carrer Duquessa d’Almodòvar); carrer LA MANGA (actualment carrer Obispo Cervera); PLAZA MAYOR (Plaça de l’Església). La resta de carrers no han canviat els seus noms: BISEROT, JALÓN, LUNA, MORERAS, NUEVA, PALMERAL ALTO, PALMERAL BAJO, PARRAS, SANT ANTONIO, SOL, TETUÁN i TEULADA.

Cada dia publicaré la història i l’actualitat de un carrer, primer -com he dit abans- els 60 del centre, del casc urbà. Demà començaré, seguint l’article de 1992, per la PLAÇA DE L’ESGLÉSIA, un punt cèntric i neuràlgic de la vida dels gaters.

A la fotografia, el carrer Teulada a mitjanies del segle XX. La imatge la vaig publicar a la série "FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record)" amb el nº 184.

0 comentarios