Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¿SABIEU...? que el BISBE CERVERA té des de març un bust al carrer Bisbe Codina de Les Palmes

¿SABIEU...? que el BISBE CERVERA té des de març un bust al carrer Bisbe Codina de Les Palmes

Sabieu que el passat dia 20 de març de 2012 a la silleria del desaparegut cor de la Catedral que tanca al naixent el jardí del Palau Episcopal cap al carrer Obispo Codina de Las Palmas de Gran Canaria, es va celebrar l’acte d’inauguració i descobriment dels bustos dels bisbes Manuel Verdugo Albiturría i Fray Juan Bautista Cervera; del canònig i arcedià de Fuerteventura, José de Viera y Clavijo, i del canònig racioner i arquitecte Diego Nicolás Eduardo, que junt al del imaginer José Luján Pérez completen la Galeria d’Il·lustrats en reconeiximent a tan destacada i fonamental llavor que aquests desenvoluparen en la Santa Església Catedral Basílica de Canàries.

Ho sabieu...?. A l’acte va estar present l’Excelentíssim i Rvdmo. Sr Bisbe de la Diòcesis de Canàries, Francisco Cases, també alicantí, així com l’alcalde de Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona; el regidor president del Districte de Vegueta, Cristian Santana Hernández, el Dean del Cabilde Catedral de Canàries, Ilm. Sr. N`Antonio Nicolás Monche López i canònigs de dita corporació; l’escultor autor dels bustos, Eugenio Correa Rijo; la junta directiva de l’Associació Amics de la Catedral de Canàries i membres associats de la mateixa.

Aquests quatre bustos il·lustres de la història cultural i religiosa de Canàries resalten el valor patrimonial del carrer Obispo Codina de Las Palmas.

Estes obres representen a les figures de Manuel Verdugo Albiturría –primer bisbe de la Diòcesis de Canàries nascut a les Illes–, Fray Juan Bautista de Cervera –fundador del Seminari Conciliar de Canàries i de les Reals Societat Econòmiques de l’Arxipièlag–, José de Viera i Clavijo –canònig i arcedià de Fuerteventura, màxim exponent del Moviment Il·lustrat a Canàries– i Diego Nicolás Eduardo –Canònig racioner i arquitecte de la Catedral de Les Palmes de Gran Canària–.

Les imatges –esculpides en bronze sobre pedestals de canteria d’Arucas– foren encarregades per l’Associació d’Amics de la Catedral de Canaries a petició del Dean de la Catedral José Lavandera López, arcedià de Fuerteventura, director del Museu Diocessà d’Art Sacre i de l’Arxiu Històric de la Diòcesis de Canaries.

Les mesures dels bustos són de 50x50x25 centímetres i estan concebides amb una altura sobre el pedestal de dos metres. De esta forma s’ha volgut homenatjar la llavr d’aquests quatre clèrigs il·lustrats que desempenyaren una destacada tasca en la Diòcesis de Canàries, especialment amb el seu recolzament a la execució de les obres de la Catedral de Canàries, monument Històric-Artístic Nacional i Bé d’Interés Cultural de les Illes.

Resenya biogràfica de FRAY JUAN BAUTISTA CERVERA

Fray Juan Bautista Cervera naixqué a Gata el 12 de juliol de 1707. Franciscà, professà molt jove, el 26 de juny de 1723. Fou Superior a Almansa i València. Destinat a Roma estigué allí durant nou anys i es guanyà l’apreci i distinció dels papes Benedicte XIV i Clement XIII.

Nomenat bisbe de Canàries, el 12 de juny de 1769, prengué possessió de la seu per poders el Dean Domínguez.

Visità totes les Illes de la Diòcesis, en 1773 les orientals (Gran Canària, Lanzarote i Fuerteventura) i en 1776 les occidentals (Tenerife, La Palma, Gomera i Hierro).

Instituí la Congregació de la Doctrina Cristiana.

En 1773 s’establí un Hospital a Teguise (Lanzarote) i es construí l’Hospital de San Martín.

Però la seua gran obra fou l’obertura del Seminari Conciliar, el 17 de juny de 1777.

Com a llegat cultural es deu al bisbe Cervera la fundació de la Real Societat Econòmica Amics del País de Gran Canaria.

Traslladat a la seu de Càdis en 1777, va morir a aquesta ciutat el 12 de gener de 1785, als 78 anys d’edat i 63 d’hàbit religiós. Les seus restes mortals reposen en la Cripta dels Bisbes de la Catedral de Càdis.

FONTS: Text: Nota de premsa Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria. Foto i text: Diócesis de Canarias, Amigos de la Catedral de Canarias.

 

0 comentarios