Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¿SABIEU...? que l'avanç i el retràs regular de l'hora a Espanya ve de 1981

¿SABIEU...? que l'avanç i el retràs regular de l'hora a Espanya ve de 1981

Aquesta matinada de diumenge, a les 3 retrassarem a les 2 els rellotges

Ho sabieu, que els anys 1981 i 1996 són claus per al canvi d’horari a Espanya?

El canvi horari començà a generalitzar-se desigualment des de 1974, a causa de la crisi del petroli i alguns païssos decidiren avançar els seus relojes per a poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació.

Però s’aplica com a directiva des de 1981. Actualment, el canvi d’horari vigent és el que s’aplica des de 1996, any en què s’acordà avançar una hora el rellotge l’últim diumenge de març, i retrassar-la l’últim diumenge d’octubre.

Altres dades a tindre en compte, pel que fa als horaris són les següents:

- Abans de l’1 de gener de 1901, l’hora oficial d’Espanya era la del Meridià de Madrid (3 graus, 41 minuts, oest), malgrat que cada província tenia l’hora local corresponent al seu meridià i així l’hora local era igual a la longitut local.

- L’1 de gener de 1901, a les 0 hores s’adoptà l’hora de Greenwich (Meridià 0º, en consecuència l’Hora Local es corresponia amb l’Hora del meridià de Greenwich.

- El 15 d’abril de 1918 s’introduïa per primera vegada l’horari d’estiu. Durant els períodes d’estiu, s’avançava una hora amb respecte al temps universal del Meridià 0º.

- Finalment, a partir del 16 de març de 1940 a les 23 hores s’adoptà l’hora del Meridià 15º est pel que s’establia una hora d’avanç permanent amb respecte al Meridià 0º i dos hores en horasri d’estiu.

FONT: Pàgina d’internet: http://www.telefonica.net/web2/afines/cambio_horario_verano_invierno/.

0 comentarios