Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Festa del Corpus Christi. Hui també és Sant Pelayo.

La festivitat del Corpus es va passar en 1990 de dijous a diumenge i així continua. És la festa del "Cos de Crist" la solemnitat del Cos i la Sang de Crist. Una festa de l’Església catòlica destinada a celebrar l’Eucaristia.

Quan va començar el Corpus a celebrar-se?. Al segle XIII la religiosa Juliana de Cornillos la promou i Sant Tomàs d’Aquino la difón, component himnes que, inclús, encara es canten a l’església de Gata i que s’escolta pels carrers de Gata, el "Pangue lingua". Al segle XIV, el papa Clemente Vé ja dona les normes per tal de regular la processó per dins de les esglésies. Quan el papa Nicolás Vé ix processonalment amb l’Hostia Santa pels carrers de Roma el dia del Corpus Christi en 1447 comença aquesta tradició que encara hui perdura.

Pel que respecta a Gata hui han voltejat les campanes i a les 20 hores serà la processó solemne.

Però, el santoral continua i hui dia 26 de juny és SANT PELAYO de Còrdoba. Naixqué a Galícia en 911 i va morir màrtir jovenet a Còrdoba l’any 925. Als tretze anys, per voler conservar la seua fe en Crist i la seua castitat davant els costums deshonests d’Abd al-Rahmán III, califa dels musulmans, consumà el seu martiri gloriós.

Pel que fa al refranyer està clar que hui en pose un del Corpus, festa que es commemora hui:

ALABAT SIA CORPUS

FONTS: http://es.wikipedia.org; www.santopedia.com.

 

0 comentarios