Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: DISSABTE SANT. Dia 23 Sant Jordi, dia del llibre.

DISSABTE SANT:

Tercer i últim dia del tríduum de Setmana Santa. L’església de Gata ha estat i està tancada fins la nit. A les 23.30 hores serà la SOLEMNE VIGÍLIA PASQUAL. La Plaça de l’Església s’omplirà de paperets, coetets i "aleluies" com demà diumenge Dia de Pasqua.

SANTORAL:

Es celebra hui dia 23 el dia de SANT JORDI. A tots els Jordis i Jordiets moltes felicitats. És el patró dels alcoians, que tindran que combinar Moros i Cristians amb les Pasqües. El sant va nèixer a Nicodemia (Turquia) -275- i va morir a Palestina (Israel) -303-. Patró del Regne Unit (George), Catalunya (Jordi), Aragó (Chordi) i molts altres llocs, com Alcoi. La llegenda el recorda matant a un dragó per a salvar a una princesa.

DIA DEL LLIBRE:

Hui es commemora també el DIA DEL LLIBRE. Per a tots els que els agrada llegir, que tinguen a mà un llibre. A Catalunya regalen una rosa i un llibre. Coincidix amb la commemoració de la mort de l’insigne escriptor Miguel de Cervantes i Saavedra.

REFRANY DEL DIA:

Us pose un refrany que dona que pensar i fa referència al sant de hui, Sant Jordi, i a Setmana Santa:

L’ANY QUE SANT JORDI EL CRUCIFICARÀ, QUE SANT MARC EL RESSUSCITARÀ I QUE SANT JOAN EL PASSEJARÀ, EL MÓN S’ACABARÀ.

Es refereix a Jesús de Natzaré. Es creu que si Corpus cau per Sant Joan, Dijous Sant seria per Sant Jordi i Dissabte Glòria seria per Sant Marc. Vol dir que es confondrien el sagrat i el profà i provocaria la fi del món. Puix enguanys s’acomplix això i més, perquè Sant Jordi és un dia més Dissabte Sant; Sant Marc -25 d’abril- és dia de Pasqua, i Corpus és 26 de juny, dos dies després de Sant Joan. Quines contradiccions té el calendari...

FONTS: www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com

0 comentarios