Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS 17 DE GENER, SANT ANTONI ABAT, PATRÓ DELS ANIMALS. GATA EL CELEBRA EL CAP DE SETMANA, DEL 20 AL 22. . Abans es feia una gran festa aquest dia. Als anys 70 del segle XX ho va tornar a impulsar el Tio Pepe Lluís. Història curiosa al voltant de Sant Antoni de la Placeta

HUI ÉS 17 DE GENER, SANT ANTONI ABAT, PATRÓ DELS ANIMALS. GATA EL CELEBRA EL CAP DE SETMANA, DEL 20 AL 22. . Abans es feia una gran festa aquest dia. Als anys 70 del segle XX ho va tornar a impulsar el Tio Pepe Lluís. Història curiosa al voltant de Sant Antoni de la Placeta

Hui dia 17 de gener, amb temps ventós i amb alertes d’ací i d’allà segons els avisos metereològics, ens informa el calendari que és la festivitat de SANT ANTONI ABAT O DEL PORQUET. A Gata se celebrarà el pròxim cap de setmana del 20 al 22. Aprofite per felicitar a tots els que porteu el nom del sant ermitany, que sou molts, tant de Tonis com de Antònies i que acabeu de passar molt bé el dia. Felicitats a tots i totes. A Gata abunda el nom popular del sant patró dels animals.

També tirem mà del refranyer valencià, que parla del sant i del temps. Un refrany que ve molt bé per ara diu: "De Sant Antoni (que és hui) a Sant Sebastià (que és divendres dia 20) fa el fred més fort de l’any". Aquest és molt paregut: "Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa". Diu un altre: "Per Sant Antoni, gelades i per sant Llorenç (que és el 10 d’agost), calorades". I sobre la neu: "A sant Anton, la neu ja té cames".

HISTÒRIA DEL SANT ANTONI DE LA PLACETA

El veïnat de Gata, sobre tot al barri del Raval, celebrarà les festes el pròxim cap de setmana i diumenge dia 22 serà la bendició dels animals a la Plaça de l’Església, com ja vaig publicar. Presidirà l’ofrena i romeria-processó pel barri dissabte a la vesprada (20 hores), la missa solemne del diumenge a l’església (12 hores) i la bendició (a continuació de la missa), l’única talla en madera que té el poble, una imatge de Sant Antoni del porquet.

Ens interessem per com va arribar a la Placeta aquesta imatge i la seua gran devoció. Té la seua història. El Tio Pepe Lluís deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant. Els seus hereus Francisco Mulet Signes (Paco l’Escolà -nebot de la dona del Tio Pepe Lluís-) i la seua dona Francisca Monserrat Torres, hui difunts, seguien el costum i la deixa. Després, continuaran els seus hereus.

Les festes patronals de l’Arraval de Gata dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l’escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l’època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes.
 

Als anys 40, amb gran solemnitat com corresponia, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives, conegut popularment com el Tio Pepe Lluís, tenia una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l’animal s’adobava farïen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar adornaments i montures elegants, i va fer tota una cavalcada...

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d’honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes.

L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d´animals.

En 1976 fa un testament que donarïa motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenïa 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment:
“…Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills.

Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el veí de la Placeta, que recordem sempre amb estima, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra. 

A la imatge, el dia de la inauguració del santet a la Placeta. El Tio Pepe Lluís el va posar al seu lloc. Eren els anys 40 del segle XX.

FONTS: Història testimonial Sant Antoni / Foto Arxiu / Refranyer temàtic sobre Sant Antoni.

0 comentarios