Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS 14 ABRIL: 91 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA. Testimoni gràfic a Gata

HUI ÉS 14 ABRIL: 91 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA. Testimoni gràfic a Gata

La fotografia de tota la gent i la banda de música davant de la casa del poble o ajuntament de Gata amb la bandera republicana, ens transporta 91 anys enrere a la data especial del 14 d’abril de 1931, dia de la proclamació de la II República a Espanya i conseqüentment també a Gata. Al balcó s’alçava la bandera tricolor republicana i el fotògraf estava allí i capturava el moment. Vegeu com estava encara de rajoles la façana. Recordem aquells anys republicans previs a la contienda civil que es va patir.

L’alcalde que manava eixe dia era VICENTE MULET MONFORT. Ell va començar el 26 de febrer de l’any anterior i va estar fins el 16-4-1931, dos dies després de proclamar-se la II República. No es deia ajuntament, ni corporació, era el Directori Militar, del qual era el sue president. Ja en plena república, altres dos alcaldes va tindre Gata, JOSÉ ESPASA MULET, que va ser alcalde des del 17-4-1931 al 4-6-1931 i va ser rellevat del seu càrrec per les eleccions municipals, celebrades en el terme municipal de Gata, el 31 de maig de 1931. Es va produir en este temps un augment de regidors del Directori Militar. De 9 van passar a 12. Finalment, JULIÁN MONFORT LEYDA fou alcalde des del 5-6-1931 al 6-3-1936, data en la qual fou cesat i suspés del seu càrrec.

La II República també va portar a Gata el canvi de denominació de carrers. A proposta del regidor Miguel Pedrós Mulet s’acordà substituir el nom i rotular el carrer nomenat de PRIMO DE RIVERA per FERMÍN Y GALÁN; el nomenat carrer La Bassa, que hui torna a dir-se així-per la de BLASCO IBAÑEZ. El plenari de l’Ajuntament també aprovà adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial i una placa DON FERMÍN GALÁN i la de D.VICENTE BLASCO IBAÑEZ, aquesta última amb tota solemnitat i amb assistència de la Corporació municipal en ple i la Banda de música del poble, a les 10 del matí. S’especificà que la placa D.FERMÍN GALÁN  fora la placa: D.FERMÍN GALÁN Y GARCÍA HERNÁNDEZ.

FONT: Arxiu Municipal, Llibres de Plens Municipals, Ajuntament de Gata.

0 comentarios