Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EFEMÈRIDES JOSEFINES A GATA: FALLES EN 1898 I ANYS 50. ELS JÚNIORS TAMBÉ...; FUNDACIÓ DEL COR SERRILLÀS (1978) I UN SUCCÉS, EN 1987 VA CAURE EL BADALL D'UNA CAMPANA

EFEMÈRIDES JOSEFINES A GATA: FALLES EN 1898 I ANYS 50. ELS JÚNIORS TAMBÉ...; FUNDACIÓ DEL COR SERRILLÀS (1978) I UN SUCCÉS, EN 1987 VA CAURE EL BADALL D'UNA CAMPANA

Està a punt d’anar-se’n el dia de Sant Josep, una festa enguany "molt atípica" sense falles, per segon any consecutiu a causa de la COVID-19. Aprofite per felicitar i també demà que té vuità a totes i tots les i els que celebreu la vostra onomàstica que en sou moltes i molts. Abans de tancar-se la jornada podem recordar que Gata, malgrat a no ser un poble faller, si que va gaudir de falles i festes josefines, tant a finals del segle XIX com a meitat del segle XX i entre els segles XX i XXI. També els Juniors han muntat falles algun any. Altres efemèrides són la fundació del Cor Serrillàs (1978) i la caiguda del badall d’una campana (1987).

LA FALLA GATERA DE 1898

Per orde cronològic començarem per les festes a Sant Josep que el poble de Gata va fer en 1898. La vespra de Sant Josep d’eixe any publicava el diari "El mercantil valenciano" la ressenya: "Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

LA FALLA DELS JOVES DELS ANYS 50

Als inicis dels anys 50 del segle XX es va tornar a muntar una falla. Una "Junta de joves" decidiren fer-ne una. Van ser els màxims impulsors Paco Carrasco, Miguel de Puripa, Pepito el "de la Botiga" i s’ajuntaren bona colla. Els homes ben mudats i les dones de fallera i van fer falla i tot...fins i tot grups de ninots i les seues llegendes. Encara recorden hui els octogenaris d’aquells anys la huela fent llata i una xicona al costat ben plantà...Això va donar que xarrar.

Hi ha testimonis gràfics. La foto que més crida l’atenció perquè es van fotografiar tots a la Placeta del Vicari, on es va plantar i cremar la falla, és la que estan tots, xics festeres i dones. I per a pagar les despeses de fer la falla van fer un bescuit i una rifa. El que guanyava s’enduia el bescuit, però feien festa. Però, la falla no es va fer a Sant Josep, sinó un poc més endavant per Pasqua. Passacarrers amb la banda de música i festa sense parar.

Els mateixos xics que una altra vegada van sofragar el Natzaré, però aquesta vegada en cordell fent-ne per les cases. Però això serà una altra història. I perquè la van fer?...puix perquè van voler. Eren joves emprenedors i festers com ells mateixa.

FALLES DEL MOVIMENT JUNIOR

Els joves del Moviment Junior al llarg dels seus 50 anys, en algun curs també han fet falles i les han cremades bé el dia Sant Josep o els diumenges més a prop de la solemnitat.

SANT JOSEP EN LA ICONOGRAFIA GATERA

A Gata tenim les imatges de Sant Josep no sols a l’església sinó als carrers del poble. Un altar lateral (el tercer si entreu des de la porta principal cap a dins) de l’església parroquial té la talla de Sant Josep, que va fer el sempre recordat Pepe "el Sastre" als anys 40 del segle XX. També tenim al carrer Nou un plafó ceràmic del sant. A les capelletes del Calvari apareix Sant Josep als set dolors de la Verge, a la replaceta de l’ermita, a la Corona de la Verge que es diu. Gata també té un carrer que porta el nom del pare de Jesús, Sant Josep.

Enguany, la parròquia ha tornat a recuperar els Set Diumenges de Sant Josep que es feien abans. La imatge ha estat a un lateral de l’altar major durant aquest temps. Demà tornarà a la seua fornícula.

FUNDACIÓ DEL COR SERRILLÀS, 1978

Fa 43 anys (1978) es fundava el mateix dia de Sant Josep el Cor Serrillàs de Gata, que dirigiria el desaparegut Ernesto Coloma. Al llarg d’aquestes quatre dècades la coral ha participat en concerts, ha fet actuacions nadalenques i va posar la veu al Himne a Gata, que va escriure Antonio Salvá Roselló i va musicar Leopoldo Vidal Estrems. 

SUCCÉS: CAIGUDA DEL BADALL D’UNA CAMPANA

El dia 22 de març de 1987, fa 34 anys, publicava al diari Información d’Alacant la notícia. La pose textualment: "GATA DE GORGOS. Cayó el badajo de una campana. A la salida de la misa de las 10.30, en la fiesta de San José, cuando las cuatro campanas de la iglesia San Miguel Arcángel iniciaban el volteo general, celebrando la festividad, el badajo de una de las campanas -la tercera por su tamaño- se vino abajo".

Menys mal que no va passar cap desgràcia, ni personal ni material. Arrel del succés, a maig l’Alcaldia suspenia els volteigs de campanes. Unes reixes als forats de les campanes van ser la solució primera.

FONTS: Foto-composició d’arxiu / Foto de la falla dels anys 50. /  document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas. / Publicació personal al diari Información 22-3-1987.


0 comentarios