Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) (1.837): PUBLICITATS D'EMPRESES GATERES A LA REVISTA FONTILLES, 1947

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) (1.837): PUBLICITATS D'EMPRESES GATERES A LA REVISTA FONTILLES, 1947

El poble de Gata sempre ha estat lligat, d’una forma o altra, a la colònia-sanatori de Fontilles a Vall de Laguar, interior de la Marina Alta. En posteriors artículs anirem coneguent visites que va fer la gent de Gata als anys 50, 60 i 80 del segle XX. També investigarem, un poc més, sobre una de les primeres monges franciscanes a Fontilles, Sor Iliada de la Inmaculada, que era gatera.

Comencem aquesta xicoteta série amb una fulla publicitària de la revista Fontilles. Era el número exacte 400, segona època, i era per l’octubre de 1947. Un total de vuit empresaris s’anunciaven a la mateixa. Matías i José Salva; A.J. Font; Juan Bta. Salvá; Jaime Monfort Pons; Bautista Signes Fornés; Vicente Pedrós Pedrós; Juan Caselles, i Viuda de Vicente Salvá. Si mireu els productes que ofertaven o de què era la fàbrica trobem exportació de fruits, articles de palma, fàbrica de mobles, cabassos, sombreros de pleita, i altres.

Tres carrers apareixen, dels quals dos ja no porten eixe nom: Avda. del Caudillo (hui Avda. Marina Alta), Calvo Sotelo (hui carrer Signes) i Avda. de la Paz, que molts li diuen carrer La Paz. Ací queda constància, en 1947, que es deia avinguda.

Els telèfons és una altra curiositat. El telèfon 7 i l’apartat 8, a un d’ells; el telèfon 11 i inclús una direcció telegràfica.

I finalment...sabeu molt costava anunciar-se a la revista Fontilles per aquells anys, com ho van fer els vuit empresaris gaters eixe any. Si contractaves 1/16 de la pàgina valia 50 pessetes. 1/8 ja pujava a 100 pessetes. Quan publicaven els preus, sempre posava: "Anunciarse en "Fontilles" supone, además del éxito, una ayuda eficaz a los leprosos".

FONT: pàgina publicitària, Revista Fontilles octubre 1947, nº 400, 2ª època. Fons Fontilles de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.      

0 comentarios