Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ESPECIAL 10 ANIVERSARI, CRONISTA DE GATA: 19ena CONVIDADA. CARMEN RODRÍGUEZ, VÍUDA DE VICENTE BORONAT, FILL D’EMIGRANT GATER QUE VA MARXAR A ARGENTINA

ESPECIAL 10 ANIVERSARI, CRONISTA DE GATA: 19ena CONVIDADA. CARMEN RODRÍGUEZ, VÍUDA DE VICENTE BORONAT, FILL D’EMIGRANT GATER QUE VA MARXAR A ARGENTINA

UNA NOVA CONVIDADA. EN AQUESTA OCASIÓ ES TRACTA DE CARMEN GRACIELA RODRÍGUEZ DE BORONAT, VIUDA DE VICENTE BORONAT, un dels FILLS DE L’EMIGRANT GATER QUICO BORONAT BORONAT. VIU A L’ARGENTINA, PERÒ MANTÉ ELS CONTACTES AMB GATA I AMB LA RESTA DE LA FAMÍLIA, TAMBÉ ESPANYOLA

ACÍ VOS DEIXE DOS PARTS, EL SEU TESTIMONI I LA HISTÒRIA DEL SEU SOGRE EL TIO QUICO, GATER EMIGRAT A ARGENTINA:

TESTIMONI DE CARMEN:

Soy Carmen Graciela Rodríguez Narváez de Boronat. Mi esposo ya fallecido era Vicente Boronat Riera. Vivo en Fernández un pueblo de Santiago del Estero (Argentina). Tengo dos hijos y cinco nietos. Tengo parte de la familia en España, por mis padres españoles y por mis suegros, que eran ambos de Gata de Gorgos. Son Cirugeda Boronat, Boronat Signes y Mulet Boronat. Graciass al Cronista de Gata de Gorgos, Miguel Vives Signes, puedo estar al tanto y al día de lo que pasa en Gata. 

CARMEN GRACIELA RODRÍGUEZ

EL TIO QUICO (FRANCISCO BORONAT)

Nascut el 16 d’abril de 1910, Quico era veí de Gata. Just ahir hi hauria complit 110 anys. Tenia un germà Vicente (pare de Jaume, propietari del restaurant i Hotel Avenida, i del recordat Jaume) i dues germanes, de noms Rosario (mare de Primitivo i Mari Cirugeda) i María (mare de Vicente i Maruja Mulet).

L’any 1927 emigrà a Argentina, a la província de San Juan. Es dedica a les feines del camp i allí va formar una família amb la seua dona María Riera. Van tindre cinc fills (María, Amparo, Vicente, José i Rosario. L’any 1956 canvià de vivenda i continuà la seua vida a santiago del Estero. Ahí va ser on va plantar vinyes i va construir una bodega, com es veu a una de les fotografies. Quico sempre parlava amb molt de goig i entusiasme del seu poble d’origen, de la seua gent i els seus costums. La prova és que tres vegades va visitar el seu poble de naixença, en 1950, 1980 i 1989.

Quico va morir el 26 d’octubre de 1996. Després van faltar quatre dels seus fills. Actualment queden vius una filla, dos nores i tretze néts. La seua nora Carmen, la que és la protagonista junt amb Quico d’aquest article, va visitar Gata en 1993 i va tornar al 2018. Li va agradar molt el poble i va estar molt contenta.

EMPREMPTA GATERA DEL TIO QUICO

El Tio Quico va ser un dels principals impulsors del trinquet a San Juan a l’Argentina i va conéixer a un sabater d’Elx que va intentar fer les pilotes de vaqueta, però al no aclarir-se les van tindre que comprar d’ací. També a la seua bodega li va posar "Cauvells". A la seua última visita a Gata, el seu nebot Primitivo li va dedicar i batejar un colom amb el nom de "Gaucho". El colom va resultar ser tot un "crac" i va fer renom a Gata i comarca.

Aquest és el resum de la vida del Tio Quico que va marxar a Argentina.

Coordinació de tota la informació Primitivo Cirugeda. Aportació de fotos del facebook Carmen Rodríguez.

0 comentarios