Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS 15 DE MAIG, SANT ISIDRE LLAURADOR. Es sembren les bajoques

HUI ÉS 15 DE MAIG, SANT ISIDRE LLAURADOR. Es sembren les bajoques

Hui dia 15 de maig és la festivitat de SANT ISIDRE llaurador. Festa a Madrid i dedicació especial al carrer Teulada de Gata, ja que té un retaule ceràmic a una de les primeres cases d’eixe carrer.

Al començament del carrer Teulada, el sant patró té la capelleta que manté actualment en aquestsa dies la llumeta encesa. Abans, any enrere, les veïnes del carrer li resaven la novena al sant llaurador i li encenien la llumeta. Encara hui, els propietaris de la casa i algunes veïnes del voltant, li encenen el llum.

¿Però qui era aquest sant, quan va viure, que va fer?. Llaurador madrileny naixqué l’any 1080 i va morir en 1130. Fou canonitzat l’any 1622. És el patró dels llauradors i de Madrid. Va destacar per la seua pietat i la seua generositat.

A més, per als amants de la terra i els costums d’ella, sabrem que hui diuen es sembren les bajoques llargues. El costum agrícola diu que hui és el dia apropiat per sembrar les bajoques llargues, les que es gasten pel putxero i pel bullit.

Pel que fa al refranyer, ací en teniu dos que fan referència a Sant Isidre, la festa de hui:

PER SANT ISIDRE, EL MELONAR NI NASCUT NI PER SEMBRAR.

SANT ISIDRE LLAURADOR S’EMPORTA LA PLUJA I PORTA EL SOL.

A la imatge, la "capelleta" del carrer Teulada de Sant Isidre llaurador. Si s’adoneu una de les rajoletes del conjunt és del pis i no del dibuix del sant i el paisatge.

0 comentarios