20160503223231-creugata.jpg

La primavera està en tot el seu esplendor

Abans es cantaven "las flores" per maig

Hui, 3 de maig, és el dia en el que recordem les Creus. Festa a Xàbia, a Pedreguer nom de dedicació del temple. Antigament les creus de maig tenien tot un recordatori a l’exaltació de la primavera, a les flors. Era un costum anar a l’entrada del poble i el rector beneir la creu de pedra o ferro que estava a l’encreuament de camins. En el cas de Gata, tots anaven a la creu que hi ha al principi de la carretera de Xàbia i a l’encreuament entre aquesta, la Plaça d’Espanya i la carretera d’Ondara -dins de la travessa mateix de la general-. El poble té també un carrer amb eixe nom, molt a prop de la zona que estic dient, carrer La Creu que ix de la carretera de Xàbia i aboca al Passeig d’Alacant.

S’adornava eixa creu llaurà de tosca per un picapedrer de Xàbia als anys 40, ja que aquesta substituia la que hi havia abans de la guerra.

A l’escola i a l’església també es notava el canvi de mes. Era el mes de "las flores". Recorden aquella tonada de "Venid y vamos todos, con flores a María que Madre nuestra es". A l’escola de les dècades dels 60 i 70, al passillo del Grup Escolar es posava una Mareu de Déu Puríssima i a l’eixida de la classe es cantava a maig aquella tonada. Temps que ara es recorden i que estan molt llunyans a la memòria col·lectiva.

A la composició fotogràfica, el dia de la Creu dels anys 40 (baix); un detall de la part superior de la creu (dalt, esquerra) i un xiquet al costat de la Creu, anys 60. FONTS: Arxiu, publicades ja al blog.