Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANT JOSEP A GATA. Curiositats del 19 de març gater

SANT JOSEP A GATA. Curiositats del 19 de març gater

Com ja he publicat aquest matí hui és la festa de SANT JOSEP. Anem a curiosejar un poc pel nom de la festa, per algunes curiositats gateres que tenen el dia de l'onomàstica dels Peps i Pepiques com a protagonista.

La festa de Sant Josep obri moltes qüestions curioses que caldria saber, no sols nosaltres els gaters sinó tota la gent del món. Anem posant-les 

- Primer: L’hipocorístic PEPE, perquè?. El sentit és religiós i llatí. Si Josep va ser el Pare Putatiu de Jesús de Natzaré (Pater Putatibus) amb el temps li deien P.P. i d’ahí ixqué Pepe.

- Segon: A Gata tenim les imatges de Sant Josep no sols a l’església sinó als carrers del poble. Un altar lateral (el tercer si entreu des de la porta principal cap a dins) de l’església parroquial té la talla de Sant Josep, que va fer el sempre recordat Pepe "el Sastre" als anys 40 del segle XX. 

- Tercer: També tenim al carrer Nou un plafó ceràmic del sant.

- Quart: A les capelletes del Calvari apareix Sant Josep als set dolors de la Verge, a la replaceta de l’ermita, a la Corona de la Verge que es diu.

- Cinqué: Gata té un carrer que porta el nom del pare de Jesús, Sant Josep. Es troba, com bé sabeu, al barri de les Alcolaes, a l'altra part del primer pont urbà de Gata.

- Sisé: Si contarem molts Pepes i el seu femení Pepa amb totes les variants té la població de Gata, no pararíem.

- Més curiositats: abans, l’església de Gata celebrava els set diumenges de Sant Josep, una pràctica religiosa perduda en el temps.

- També hui, la parcel·la comercial va voler dedicar el dia al PARE. A tots els que som pares recorde que hui és el nostre dia i als que som fills, recordar als nostres pares si ja no són amb nosaltres (com el meu que no fa ni un mes que ens deixà) i acompanyar-los i voler-los si encara estan amb nosaltres. 

- A nivell històric, dos qüestions més, que tal vegada desconeixeu o no recordaveu: el poble de Gata va fer falla també per Sant Josep l’any 1898, ja fa 118 anys. La vespra de Sant Josep d’eixe any publicava el diari "El mercantil valenciano" la ressenya: 

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Per a vore tot l’article publicat al capítol de la sèrie "Sabieu...?" ací teniu l’enllaç:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/110803-sabieu...-que-per-sant-josep-de-1898-es-van-fer-festes-falleres-a-gata.php.

- Una altra informació històrica de Gata ens porta a 1987. Fa 29 anys va ocórrer un succés que no va tindre conseqüències greus. Just eixint de missa major del migdia, quan revoltaven les campanes, va caure el picot d'una d'elles, la tercera. Per sort, no va agafar a ningú baix.

- Finalment, l’altra informació històrica, que ja referia aquest matí. Hui fa 206 anys que es va promulgar a Espanya la Constitució a les Corts Espanyoles, que estaven a Cádiz. Per això se li va dir "la Pepa" i quan dos anys més tard se’ls perseguia als que defensaven aquella Constitució es deia: Què ve la Pepa!.

A la composició fotogràfica, la imatge de Sant Josep que està a la església i als carrers de Gata, així com el ròtul del carrer que porta el seu nom i dues capelletes de la Corona de la Verge, dels Sets Dolors de la Mare de Déu a la replaceta de l'ermita.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas / Composició fotogràfica publicada al blog el passat 19-3-2014.

0 comentarios