Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

REINAUGURACIÓ DEL CINEMA "LA PAZ" (pel·lícula a benefici de Cáritas) - i II -

REINAUGURACIÓ DEL CINEMA "LA PAZ" (pel·lícula a benefici de Cáritas) - i II -

Deixava pendent l’altre dia més història sobre el CINEMA "LA PAZ". Si recordeu i s’ha publicat ja en els mitjans de comunicació diumenge 4 d’octubre a les 19 hores serà el moment de la reinauguració de la sala. Es projectarà la pel·lícula "St. Vicens" a benefici de CÁRITAS.

Però coneguem tota la història del cinema "La Paz"?

"Mi gran boda griega" fou la última pel·lícula que els espectadors del "Cine La Paz" van poder gaudir abans del tancament de les seues portes en 2003. Enrere quedava una llarga historia vinculada a este cine, propietat de la família Signes, que tingué els inicis en 1925 quan Francisco Signes Signes inaugurava el que seria el primer cine de Gata de Gorgos.

Creat sobre les cendres d’una antiga fàbrica de mobles que va sofrir un incendio, desde el seu inici el cine es convertí en el centre de la vida social i cultural del poble i de tota la comarca. Els seus habitants omplien les seues butaques.  Amb els anys la cabuda arribà a quedar-se menuda i es va ampliar.

En el seu devindre, les parets del Cine La Paz han acollit tot tipus d’events: cinema mut amb orquestra en els anys 20; cinema sonor a partir dels anys trenta; representacions teatrals (amateurs i professionales); espectacles de boxa; balls de carnaval, etc. Així, varietés, sarsueles i sainets valencians han alternat amb pel·lícules de Greta Garbo i produccions com "Ben-Hur",  estrenada amb gran èxit un dijous sant a preu d’una pesseta l’entrada, registrant un ple absolut i arribant inclús a generar beneficis.

En 1938, en plena Guerra Civil, el cine fou alquilat. Començava una etapa en la que diferents empresaris es posarien al front del mateix. En gener de 1940 es projectava la pel·lícula "Suspiros de España". A mitjan dels 50, després del tancament del Ideal Cinema, el Cine La Paz continuava obert i sense competència. Així es mantenia fins abril de 1977, quan es produí el cese de la seua activitat.

A continuació, la família dels autèntics propietaris del cinema agafaria el relleu. Els fills de José Signes i néts de Francisco Signes feien una gran reforma que dotava al cine d’una moderna maquinària i decoració. El 10 d’abril de 1978 es projectava la pel·lícula “La guerra de papá”. Sols un any després els propietaris cederien l’explotació del cine a Juan Bautista Salvá Mulet, qui es mantindria al front del mateix fins al seu tancament definitiu en 2003.

Aquest diumenge dia 4, el Cine La Paz recupera de nou de mà de la família Signes l’espirit del seu creador per a compartir amb els veïns de Gata de Gorgos i la comarca el cinema de reestrena i totes aquelles propostes de títols que els usuaris desitjen tornar a visualitzar en una pantalla gran.

FONT: Nota de prensa, Cinema "La Paz". Gata de Gorgos.

0 comentarios