Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL: AQUELLES PRIMERES COMUNIONS I AQUELLS RECORDATORIS ( I )

HISTÒRIA LOCAL: AQUELLES PRIMERES COMUNIONS I AQUELLS RECORDATORIS ( I )

Els articles que publicaré en estos pròxims dies, els vaig composar la setmana passada i aquesta per a la fulla parroquial "Aleluya", que tots els diumenges es rep a l’església de Gata, fulles que es fan cada setmana en castellà per a millor comoditat de les persones majors i tots en general. És temps de Primeres Comunions, demà diumenge dia 15 és el segon torn dels comulgants a Gata. Traduïsc al valencià els tres articles, dos de les Primeres Comunions i un del Corpus, que vaig publicar diumenge passat dia 8, publique aquest diumenge dia 15 i publicaré diumenge pròxim dia 22, coincidint amb els dos torns de Primeres Comunions a Gata i amb la festa del Corpus Christi. A més, a la composició que he preparat estan els mateixos recordatoris i fotos antigues que es publiquen a l’Aleluya. Espere vos agrade, perquè forma part de la nostra història local, en aquest cas de la secció religiosa, podríem dir.

AQUELLES PRIMERES COMUNIONS I AQUELLS RECORDATORIS (I)

La nostra parròquia de Sant Miquel Arcàngel celebra durant dos diumenges les Primeres Comunions. Hui, dia 8, festa de Pentecostés, i el pròxim diumenge. En estes dues setmanes, recordarem aquelles Primeres Comunions d’abans i aquells recordatoris, alguns amb molta informació, altres més simples.

Els vels, els vestits amb còfia, aquells retratos a la casa del fotògraf Marzal de Dénia, repartir els recordatoris pel carrer amb les mares o les germanes, han donat pas a altres costums.

El que té que quedar molt clar per als comulgants, els seus pares i familiars és que si alguna cosa no ha canviat al llarg dels segles és el sentit d’aquest acte litúrgic, aquest Sacrament. Tot el boat que gira al voltant de les Primeres Comunions ha anat en augment a mesura que passaven els anys.

Si seguim recordant aquelles Primeres Comunions ens adonarem de la senzillesa que hi havia amb els convits i la complicació que ara porten. Abans, els xiquets prenien xocolate a casa de l’amiguet o amigueta que comulgava, els parents més pròxims prenien una paella després.

Abans, els regals del comulgant eren d’un altre estil: botelles de licor, nines, pastes, ara la modernitat s’imposa. Per la vesprada, el dia de la Primera Comunió o el dia del Corpus Christi, els pares del comulgant “paraven la taula”, oferint a amics i invitats les pastes i licors que li havien regalat a l’infant.

Les cases dels xiquets i xiquetes que prenien la Primera Comunió quedaven aromatitzades per les pastes (tortaes, rotllos, braços de gitano, bescuits, rellenos), es coneixia que allí havía un comulgant.

Junt a tot aquest costum i este ritual, trobem aquells recordatoris tan variats i rics en dibuixos, pintures, adornos i altres manifestacions artístiques, que s’utilitzaven per anunciar que es prenia per primera vegada la Sagrada Comunió.

Els xiquets i xiquetes que comulgaren el dia 29 de juny de 1939, com vegem en un dels recordatoris, portaven imprés en aquells l’afegit de “Año de la victoria”. Molts dels records s’imprimien a la imprempta de Bernardo Mulet de Gata de Gorgos.

Transcrivim una frase d’un recordatori de 1946 que deia: “¡Que el recuerdo de la felicidad de este día, me haga ser bueno durante toda mi vida!”. També era bonica aquella frase del 31 de maig de 1945: “Recibió por vez primera el Pan de los Ángeles”. O aquesta altra de 1949: “Jesús Sacramentado se ha albergado por primera vez en el corazón de la niña”. Altra del 10 de maig de 1931 deia: “DULCE RECUERDO del Día más feliz en que por primera vez recibió el Pan de los Ángeles…”

(Continuará...)

FONT: Recordatoris familiars.


0 comentarios