20130413220421-soterrar-copia.jpg

(ES POT FER LA FOTO MÉS GRAN I NO PERDRE’S DETALL, PUNXANT ACÍ)

Ja us vaig dir que seria una foto impressionant la que corresponia al dia 10 d’abril, data en que s’acomplien tres anys del blog. Ahí la teniu i fent-la més gran podreu parar-se a observar tots els detalls. Llàstima que no estiga tota completa, però ja té un segle. Quant menys la foto és enigmàtica. De la col·lecció d’Emilio Signes, la tenia la seua àvia entre les altres, però aquesta és especial. Hem anant esbrinant tant Emilio com el que us escriu, per tal d’aclarir un poc la foto. Podria ser un acomiadament fúnebre al carrer la Bassa i a principis del segle XX, abans de la guerra. Apareixen tres rectors amb bonet al cap. Homes importants, tal vegada autoritats amb ciris grans i el difunt a terra, amb la caixa de fusta destapada. Molts homes majors i joves van amb una medalla. Porten una corona, que si es puguera llegir la llegenda, ens donaria alguna clau per anar acertant. Mireu els xiquets a les reixes, per a mirar millor tot allò que passava, mireu la gran quantitat de gent, de totes les edats i sexes. Per què creu Emilio que potser el carrer La Bassa. Fa una mica de baixada a la fotografia com ho fa el carrer. L’altura de les cases algunes coincidixen.

I qui podria ser el difunt?. Una autoritat?. Un rector?. Per què la caixa està oberta?. Són molt interrogants, que si tinguessem persones de cent anys que ho recordarem, encara que a Gata en tenim tres centenàries podrien donar alguna llum sobre la foto.

Es podria relacionar la foto amb la mort del rector Don Antonio Gómez Vicedo. Era de Dénia. Va estar a Gata de 1902 a 1910. I va morir ací, a la parròquia. Conta l’Arxiu Parroquial que el seu cadàver fou traslladat al seu poble natal, Dénia, per exprés desig dels seus familiars. Ahí podria estar la clau d’aquesta fotografia. Malgrat això, si alguna persona usuària o visitant del blog aportara alguna llum a la imatge, seria molt més aclaridora la fotografia. Deixe oberta la possibilitat de qüestionar-nos sobre l’enigmàtica fotografia.