Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ALGUNES DADES SOBRE GATA, DE 1766 ( I )

Arrel d’una visita del Procurador General del Duc de Medinaceli, Baltasar Venero, al Marquesat de Dénia

Amb la intenció de recollir dades sobre Gata, quantes més millor, l’altre dia vaig llegir el llibre: "BALTASAR VENERO DE VALERA: Visita senyorial a l’Estat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766). Edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau, Universitat de València 2005. Fonts històriques valencianes".

Sabedor que poc podria hi haure, donat que el lloc de GATA era del domini del senyor Conde de Carlet i no del Duc de Medinaceli, per la proximitat alguna cosa podria esbrinar-se al llibre, com així va ser.

La visita la va fer del 29 d’abril al 30 de juny de 1766 En Baltasar Venero de Valera, comptador major i procurador general del Duc de Medinaceli i marqués de Dénia. Visita Dénia, Xàbia, El Verger i Poble Nou de Benitatxell.

A la pàgina 120 dóna una interessant informació. A Dénia hi havia "El convento de recoletos de San Francisco, bajo la ynvocación de San Antonio de Padua, se halla extramuros de la ciudad, a distancia de un tiro de fusil de ella, a la parte de la Marina y su puerto".

Diu que es va fundar el 30 d’abril de 1594 i en el moment de fer la visita tenia 21 moradors
Esta informació la dona a la secció de "Yglesia parroquial y clero" en la visita a Dénia.
Per la data, dos anys més tard de trobar-se el Crist de Gata el Pare Mulet, aquest podria ser el convent i prop de la mar. És una hipotesi llançada.

Seguint amb el llibre que ens ocupa a la pàgina 147 trobem que entre els pobles de la jurisdicció suprema de Dénia està, "GATA, DEL SEÑOR CONDE DE CARLET" i parlant del "derecho de residenciales" diu: "...ay algunos (són llocs) que de pocos años a esta parte intentan eximirse de este derecho..."Y TAMBIÉN EL LUGAR DE GATA, QUE DA MUESTRAS DE SEGUIR EL
INTENTO DE ÉSTAS, PUES AVIENDO OCURRIDO EN EL AÑO PRÓXIMO PASADO UNA CAUSA
CRIMINAL, ENTRÓ A CONOCER DE ELLA EL ALCALDE ORDINARIO...".

A la pàgina 155 parla sobre "Causas fenezidas y pendientes que existen en la audienzia y oficio de ella", referit tot a Dénia. A la 12 diu: "OTRA CON EL MISMO CONDE DE CARLET Y SU LUGAR DE GATA, PUEBLO COMPRENDIDO EN EL MARQUESADO, SOBRE PRETENDERSE POR ELLOS TENER INTERÉS Y TERRITORIO EN PARTE DE LOS MONTES DE SU CONTINENTE Y, POR LO MISMO, CONCURRIR CON EXPERTOS A LOS ACTOS DE APEO; SENTENCIADO A FAVOR DE SU EXCELENCIA Y
PENDIENTE POR RECURSO EN LA MISMA AUDIENCIA...".

(...Continuarà demà).

0 comentarios