Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( I ) : 1822-1840.

GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( I ) : 1822-1840.

Encete hui dijous 16 de juny al blog del Cronista de Gata una sèrie d’articles dedicats a glosar el poble a la institució provincial, la Diputació. Em basaré amb el llibres escrits pel recentment desaparegut VICENTE RAMOS (+2-juny-2010), que fou Cronista Oficial d’Alacant, un gran escriptor i un gran home. Ell va escriure amb quatre volums la "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" i he extret aquestes dades de totes les pàgines on s’anomena per una o altra raó l’Ajuntament o el poble de Gata.

Abans de relatar la fundació de la Diputació, pròpiament dita, Ramos introdueix al lector en els primers conceptes de províncial. La primera referència en el llibre de Gata la trobem quan es relacionen els partits de la provincia d’Alacant en 1822. Gata pertanyia al partit de Dénia i
tenia un total de 239 veïns.(Pàgina 27).

Passem ja a l’Estatut Reial sancionat pel Govern de Martínez de la Rosa el 30 d’abril de 1834. Gata s’enmarca ja dins del partit judicial de Dénia. La subdivisió electoral obliga tres anys més tard, 1837, a partir el districte en dos, el de Dénia i el de Beniarbeig. Gata segueix enmarcada en el de Dénia.

Arribem així a l’any 1840. Ramos extreu la relació de la "Demografia de ciutats, viles i llocs de la província d’Alacant". Gata està considerada en eixe temps una vila que té 420 veïns i 1.610 ànimes, pertany al Partit Judicial de Dénia...

FONT: Llibre i foto portada "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Vol. I (1822-1870) , Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.

(Continuarà demà a la segona part).

0 comentarios