20110607214025-copia-de-pinturallegarbreblanc.jpg

(Per a no perdre's detalls d'aquesta magnífica pintura, punxeu ací)

A petició d’alguns usuaris fidels al blog del Cronista de Gata, que inclús van posar un enllaç de la pintura trobada a la Xarxa, us porte hui no una fotografia de càmera sinó una imatge de pintura. Es antiga perquè representa el fet real o llegenda de L’ARBRE BLANC (entre 1808 i 1812, aprox.). També perquè el quadre a l’oli el pintà l’artista local Jose Costa, que el regalà a l’Ajuntament i així consta en acta en ple del any 60 del segle XX.
La realitat o llegenda de l’Arbre Blanc està molt ben plasmada en el quadre que, actualment, ja restaurat fa uns mesos, està al saló de sessions del Consistori. L’escena representa els ginets i cavalls dels francesos pujant cap a l’ermita. L’arbre blanc es situa a la dreta i o siga les seues fulles que enlluernaven als gals o siga la llum encegadora que eixia del santuari del patró el Crist del Calvari on estaven amagats els gaters, el què sabem es que de boca en boca ha existit eixa realitat o llegenda. Podeu veure el realisme que li donà l’artista en el quadre de grandes dimensions.

Anem a la història, propiament dita: "A la sessió ordinària del Ple, el 6 de juny de 1960, es dona compte que el pintor José Costa Signes, natural i veí d’aquesta població ha regalat a l’Ajuntament un magnífic quadre que fa alegoria a la tradicional llegenda local de la nostra Guerra de la Independència, quadre que ha estat col·locat al saló d’actes de la Corporació. L’Ajuntament, vist el que es manifesta per la presidència, acordà per unanimitat, fer constar l’agraïment de la Corporació i donar les més expresives gràcies a En José Costa Signes, per la seua distinguida i valiosa donació".