Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Sant Vicent Ferrer i Santa Irene.

Malgrat a celebrar l’església valenciana al sant taumaturg valencià, SANT VICENT FERRER, a l’octava de Pasqua, hui és la seua festivitat. Va nèixer a València en 1350 i va morir a Vannes (França), on està soterrat, el 1419. La seua canonització va ser el 1455.

Fou Vicent Ferrer religiós de l’Orde de Predicadors (Dominics). Prevere. Va recórrer incansablement ciutats i camins d’Occident, sol·licitant la pau i la unitat de l’Església. Va predicar a nombrosos pobles l’Evangeli de la penitència i la vinguda del Senyor.

Com saben és patró de l’església valenciana i del veí poble de Teulada. Es va celebrar l’any passat amb nombrosos actes el 600 aniversario de la seua arribada en 1410.

També és hui SANTA IRENE. Verge i màrtir. Va morir a Tesalònica l’any 204. Per amagar els llibres sagrats en contra de la prohibició de l’emperador Dioclecià, fou conduïda a un lupanar públic i després cremada per orde del prefecte Dulcecio, sota el qual també les seues germanes, Ágape i Cionia, havien patit juntes poc abans.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos mes d’abril:

Si PER L’ABRIL SENS TRONAR, ORDI IBLAT NO ENS FALTARÀ.
MATAR UNA MOSCA PER L’ABRIL ÉS COM SI EN MATARES DEU MIL.

FONTS: www.santopedia.com; www.meteofelanitx.com i www.aldeaglobal.net.

0 comentarios