Facebook Twitter Google +1     Admin

SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és la festa dels Sants Innocents.

20101228183659-monigote.gif

El dia 28 de desembre està assenyalat al calendari. Són els SANTS INNOCENTS. La consulta ben intencionada d’aquells Mags que arribaren de Orient al rei Herodes fou el detonant: organitzà la matança i aberrant "passada pel coll" de tots els xiquets menors que no sobrepassaren els dos anys, el Rei Herodes i així entre ells estaria el Nen Jesús.

Per a Herodes era el preu de la seua tranquil·litat. Eixos, les víctimes, eren els Sants Innocents que festejem hui.

Hui els majors també fan bromes en record del modus de ser juguetó i alegre d’aquells bebés que no tingueren temps per a fer-les. Sabeu allò de posar un monigot a l’esquena d’alguna, gastar-li a algú una broma no massa pesada i sí graciosa. Tot això i més, són els sants innocents.

Us pose ací una investigació sobre el dia de la commemoració de hui, feta per l’historiador i investigador, l’amic Jaume Buigues i Vila de Teulada:

"Les celebracions que s’escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les Saturnals romanes. Es tracta d’un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i la inversió dels rols socials. Aquest dia de “món al revés” forma part de les anomenades “llibertats de desembre” que comencen per Sant Nicolau, el 6 de desembre i acabaven el 28 de desembre. Aquests dies de disbauxa, burles, provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d’avorriment i impàs que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant. És durant aquest temps sense feina al camp que el jovent utilitza per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bretolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l’ordre permanent.
 
La maula, càguila o llufa
 
Una de les principals activitats dels més joves és l’acció de penjar o posar la maula, càguila o llufa a algú en senyal de burla. La maula, càguila o llufa és un tros de paper o drap amb silueta humana que s’enganxa a l’esquena de qualsevol persona incauta sense que se n’adone.
 
Bromes
 
Una altra de les característiques de la Festa dels Innocents en molts indrets del país és la realització de gamberrades i bromes més o menys agosarades, sovint perpetrades pels joves. Les bromes es fan a determinades persones amigues o familiars que “s’ho han guanyat durant l’any”. Trucades telefòniques absurdes o de mal gust anunciant catàstrofes inexistents, llançament de bombes fètides en indrets com cinemes i l’interior dels transports públics i altres bromes de tot tipus, com tapiar la porta de la casa d’algú, llançar detergent a les fonts públiques, etc.
De ben antic era coneguda i famosa la broma dels ferrers valencians, que el dia dels innocents calfaven al fornal una ferradura vella, i quan era roent, la tiraven al carrer. L’atracció que produïa la ferradura per la creença que portava sort, feia que ben prompte algun vianant l’agarrés i es cremés els dits en tocar-la, en mig de la rialla dels ferrers."
 
Hui, en compte d’un refrany, posaré una frase del dia:
QUE EL DIA DELS SANTS INNOCENTS NO US PENJEN UNA LLUFA! (el típic monigot).
 
FONTS:
www.santopedia.com i Jaume Buigues Vila.

Comentarios » Ir a formulario

gravatar.comAutor: nombre

comentario

Fecha: 02/11/2020 11:10.


Autor: Anna

M'ha agradat molt i m'ha ajudat molt amb el treball del institut que havia de fer!!!

Fecha: 06/12/2020 18:43.


Añadir un comentarioNo será mostrado.Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris