Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

TENIM UN CARRER CONSTITUCIÓ A GATA.

TENIM UN CARRER CONSTITUCIÓ A GATA.

A Gata tenim un carrer Constitució, festa que es celebra hui. Els veïns, en altres anys -no se enguany també- han fet algun que altre sopar aquest mateix dia per tal de commemorar la festa.

Però, anem a fer un repàs per la història d’aquest carrer. Trobem referències a ell a un plenari de 1923 que diu "la calle en construcción, que hoy venía llamándose Andradas, sea sustituido por el nombre de PRIMO DE RIVERA y que se agregue el callejón que principia en la calle de La Balsa".

D’aquesta manera passava a dir-se tot el carrer, des del cantó amb el carrer Bassa -abans José Antonio- fins la Plaça Nova -abans Plaza 18 de Julio-.

Però aquest carrer va tindre més noms. A la II República es va dir BLASCO IBÁÑEZ en 1930, i va canviar a FERMIN Y GALÁN, recordant a En Fermín i Galán Hernández, en 1931. Després va recuperar el nom de Primo de Rivera i popularment i de mal nom per la forma que feia es deia "Carrer Corbella".

Finalment, en 1989 s’adopta en Ple dir-li CARRER CONSTITUCIÓ. S’havien barallat alguns noms més populars i de situació com "Carrer de l’Imprempta", perquè allí estava la única imprempta que hi havia al poble, la dels Germans Mulet Redal; també "Carrer de Don Luis García", per què allí estava la casa de Rosita "Don Luis". Finalment, el carrer es va dir "Constitució".

Repassant els comerços del carrer, que en són prou, cal destacar un dels bars més populars i antics del poble "Bar Martí. Enfront una de les barberies o perruqueries més antigues també, que va passant de generació en generació "Ca Canya".

Altres comerços del carrer que destaquen són: Joieria Rubí, Segurs Signes (Ca Melillano), Casa "Rosita el Xato", la tenda que abans feia "Todo a cien" quan anavem en pessetes, la floristeria de Ca Fina i finalment, ja quasi dins la plaça, Ca Curro, l’única administració de loteries del poble.

Destacar que totes les processons, actes o cercaviles que comencen a la Plaça Nova, moltes vegades continuen pel carrer Constitució, així les primeres comunions, la comitiva de l’ofrena floral al Crist a festes i altres. És un carrer molt transitat i cèntric al poble que hui està de festa, és la seua festa.

A la fotografia antiga, el carrer vist des del cantó del carrer La Bassa, quan encara es deia Primo de Rivera i el van engalanar per festes. Com es pot veure, encara ni estava asfaltat el vial. Seria els anys 50 del segle XX.

 

0 comentarios