Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,....

FELICITEN EL NADAL...I LES BONES FESTES: Ajuntament, parròquia de Xàbia, Asevi,...

20221224150252-targes1.jpg

Van arribant al cronista de Gata diverses targetes de Nadal i de les festes. A la primera tanda de la composició podem veure les següents:

- Ajuntament de Gata. Una frase de Joan fuster en el seu any: "Entre el bé i el mal, podriem aspirar a l’alegria". I els desitjos de GERMANOR, JUSTÍCIA, MULTICULTURALITAT I PAU.

- La Hospitalitat Valenciana de Nostra Senyora de Lourdes.

- Asevi amb "el millor aroma del món i no és torró, és l’esperança i la il·lusió.

- Joanvi Vallés amb la frase: "Les coses més boniques de la vida no poden ser vistes ni tocades, però si sentides pel cor".

- Col·legi d’òrfens Sant Vicent Ferrer.

- Salvador Pons, fotògraf: amb una imatge d’arxiu de la Cova del Misteri de reis de Gata.

- Parròquia Verge dels Desemparats de Moraira (Teulada).

- Parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia.

Anirem omplint més targes de targetes.

FONTS: autors de les targes.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES I FELICITAR..: EL CRONISTA DE GATA US FELICITA EL NADAL I LES FESTES

20221223092839-img-20221222-wa0018.jpg

Com cada any, he preparat amb il.lusió i esperança per a vosaltres la felicitació del Nadal 2022, les festes pròpies del temps, Any Nou 2023 i Reis. Tres fotografies il.lustren la composició. Una vista general de Gata des de dalt les Coves Roges, un detall de la Cova del betlem familiar monumental i una imatge d’arxiu del Misteri de Reis, la festa d’interés autonòmic, que culmina els dies nadalencs del poble.

A TOTES I TOTS, BON NADAL.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA

20221222221912-besglesi1.jpg

Quasi a les portes del Nadal, dia gran per als cristians, visitem hui el betlem de l’església, el de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Torna a canviar de lloc i si l’any passat estava a la casa abadia enguany torna a ocupar un lloc baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré. Figures grans, detalls incorporats nous, la cova de ceps, els llums, tot una representació per recordar el Naixement del Senyor.

FONT: Fotos parròquia.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: EL COL.LECTIU TAPIS VISITA EL BETLEM MONUMENTAL. TAMBÉ ELS ESCOLARS D'INFANTIL

20221217092854-img-20221212-wa0000.jpg

El grup TAPIS de Gata, junt a alguns voluntaris col.laboradors, van visitar fa uns dies el betlem monumental del carrer Signes (família Vives-Costa). La visita habitual per aquestes dates va omplir de satisfacció als assistents i van poder contemplar algunes escenificacions del poble de Gata, com l’ermita, el pont de la via, el paviment de com dstava abans la Plaça Nova, un riurau típic de Gata i la Marina, la desapareguda Casa Roja i enguany, com a novetat, el paratge de la Rana.

Escolars d’infantil

També van visitar aquesta setmana el betlem els cursos d’infantil del CEIP Santíssim Crist de Gata, que van gaudir de la representació nadalenca, fixant-se en cent i un detalls i curiosejant-ho tot. La resta d'escolars faran la visita en els pròxims dies. Del betlem del carrer Signes, els més menuts van anar a visitar el betlem de punt de ganxo del carrrr La Pau.

Pet altra banda, recordar a totes i tots que cal aprofitar els dies del cap de setmana per si us ve de gana visitar-ho. Ells ja l’han vist, vosaltres si voleu veure’l aviseu-nos.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES:...EL DE L'AJUNTAMENT DE GATA (Gentilesa de Artipalma)

20221213124321-ajuntamentbetlem1.jpg

Recorrent la geografia gatera, els que publica el facebook i els que no, seguint en "Temps de betlems, arbres..." i hui ens parem davant la porta de l’Ajuntament, la Casa de totes i tots. Allí es pot veure un betlem especial, un betlem artesà fet de llata, el producte típic de Gata de generacions enrere. 

Al facebook de l’Ajuntament, vegem als artifexs i l’alcalde. L’empresa local Artipalma ha cedit el betlem, que el podeu visitar a l’entrada de l’Ajuntament. Comenten des de l’Ajuntament: "...volem agrair a l’empresa local Artipalma la cessió d’un betlem artesà fet de llata". Enhorabona per la iniciativa, original, curiosa, purament artesanal de Gata i molt simpàtica.

FONT: Fotos portada i facebook Ajuntament de Gata.TEMPS DE BETLEMS...: UN BETLEM TOT FET DE PUNT DE GANXO, ORIGINAL I PRECIÓS. Avda. La Pau, 15 (Casa Rosario Monfort Signes)

20221211195145-pg1.jpg

Com s’apropa el Nadal, van apareixent betlems, arbres, ornamentació nadalenca. Hui us parle d’un original betlem del que ja tots parlen. Les mans artesanes i primoroses de Rosario Monfort Signes han donat com a resultat una escenificació amb totes les figuretes i elements del betlem fets amb PUNT DE GANXO, una modalitat de combinar les agulles que Rosario ha conseguit a la perfecció, sobre tot amb desenes de colors. El betlem es troba instal·lat a la casa particular de Rosario, a l’Avinguda la Pau 15 de Gata. És una passada...mai tan ben dit, una gran passada de punt de ganxo.

FONT: Fotos de Vero Vives.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...S'APROPA EL NADAL I EL POBLE LLUÏX ELS LLUMS

20221210095458-nadal1.jpg

El poble de Gata, com molts pobles del món, rebran el Nadal ple de llums, d’arbrers nadalencs, que donaran vida i llum a les festes més celebrades per les famílies, amics i éssers volguts. La Plaça Nova té l’arbre adornat com en els grans pobles. Per tots els carrers les guirnaldes van fent llumetes. La Plaça de l’Església forma la cua de l’estel que acaba en el buit de les campanes antigues.

La Costera del Grup Escolar està més il·luminada esperant el dia del Misteri de Reis, el 5 de gener. Davant l’Ajuntament, llums. A les quatre entrades del poble donant les Bones Festes. A la carretera, la N-332, els llums del Nadal. Passejar a boqueta de nit, pel tardet, com diguem, per la nit, pels carrers de Gata es veure que els sentiments nadalencs han tornat.

FONTS: Foto portada Vicenta Signes (facebook), Vero Vives i Cronista.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...EL NOSTRE BETLEM FAMILIAR, carrer Signes GATA. Aviseu-nos

20221209124946-cartellbetlemnostre1.jpg

Comence hui divendres dia 9, passada la Puríssima, la secció que any rere any té la cita de hui a l'Epifania, als Reis. S'apropa el Nadal i és temps de betlems, arbres, arranjaments ("adornos"), llums i color. Per a estrenar-nos, us presente el nostre BETLEM FAMILIAR, que amb molt de gust hem fet tots els de la família Vives-Costa. El podeu visitar al carrer Signes, 49. Avuseu-nos o si ens vegem pel carrer, no dubteu en demanar veure'l. Trobareu llocs identificatius de Gata. Molts detalls que els més menuts sempre volen mirar, observar. Us deixem els tres telèfons de contacte i ja ens digueu: el meu, Miguel Vives, 686800271. El de Vero, 629472196, i el de Juan Miguel 636039724.

Agraïments als que han col·laborat enguany en ajudar al muntatge del betlem monumental: Canalones Gutti, Tien21 i, per supost, al nostre gran fotògraf que ens endinsa en tots els detalls, José Luis Fornés. A tots, gràcies. Esperem, un any més, que puga tindre l'acollida com sempre.

FONT: Fotografies José Luis Fornés.    BETLEM MONUMENTAL DEL CARRER SIGNES, GATA: MÉS DETALLS I ESCENES (2)

20211221214842-belen-9986-copia.jpg

Com ja vaig dir aniré publicant imatges del betlem monumental, que el meu fill i jo ajudats per la meu dona i la meua filla, hem muntat al carrer Signes de Gata. Per als que no podeu anar a veure’l, aniré mostrant-vos un trosset en cada publicació, sobre tot al facebook. Hui pose 8 fotos més. Les fotos ja sabeu que les compartisc entre les de José Luis Fornés i Sonia Soria. Agraïment per haver-les fetes.

FONT: Fotos de José Luis Fornés i Sonia Soria. BETLEM MONUMENTAL CARRER SIGNES GATA: DETALLS, ESCENES, DIA A DIA (1)

20211219162506--dsc0682-copia.jpg

Com ja vaig dir ahir, i com és temps de betlems i arbres., hui diumenge pose 8 fotografies dels fotògrafs del betlem Sonia i José Luis. Gràcies a tots dos. Podreu anar mirant detalls, escenes, llocs que us resulten familiars, del poble. Aneu mirant-ho.

FONT: Fotos José Luis Fornés Cervera i Sonia Soria Soler. AL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM MONUMENTAL DE LA FAMÍLIA VIVES-COSTA. Herència d'Anita "Canyetes"

20211218172914-cartellbetlem2122.jpg

Des del dia de la Puríssima ja està beneït i es pot visitar el BETLEM MONUMENTAL del Carrer Signes a Gata, de la Família Vives-Costa. Any rere any té novetats, noves cases i més detalls. Un betlem que es remunta a 67 anys enrere, quan Anita Signes Ivars "Anita Canyetes", ma mare, muntava el seu betlemet al costat de la ximeneia. Algunes figures han perdurat en el temps i han arribat a la tercera generació.

A més de les cases tradicionals, les llumetes, llocs amb aigua -com fonts, un manantial i una part del riu-, enguany la cova del Portal de Betlem està dins de l’antiga ximeneia i continuen les quatre recreacions de llocs típics i tradicionals de Gata. Sobre el riu, s’alça el pont que simula ser el pont de la via del tren, el llarg viaducte que té Gata, peró encara sense posar-se mudat com està ara. L’antic pis del sòl de la Plaça Nova, semblant al dibuix de l’esplanada d’Alacant, també té la seua simulació. I un canvi a millor ha experimentat  l’ermita del patró el Santíssim Crist que enguany és més gran, i els visitants poden interactuar fent revoltar la campaneta amb un interruptor. A més, l’ermita està oberta i al fons es pot veure la imatge del patró el Crist. Finalment, a la segona part del betlem tenim la recreació de la Casa Roja, que estava abans a la plaça que li diuen eixe nom.

Si voleu vindre a veure’l, encara amb totes les mesures pertinents al temps del COVID19 clar està, perque no acaba d’anar-se’n i és preocupant, contacteu amb el que us escriu Miguel Vives (telèfon 686800271), amb la meua filla Vero Vives (telèfon 629472196) o també amb la meua dona Pepa o el meu fill Juan Miguel. Algú dels quatre us mostrarem amb molt de gust el betlem del carrer Signes i esperem que us agrade, un any més.

I per als que no podeu vindre a veure’l, cada dia us posaré al blog uns detalls de fotografies del betlem, de hui dissabte dia 18 de desembre de 2021 fins el 9 de gener de 2022.

Estem en temps de betlems i arbres de Nadal.

FONTS: Fotos del cartell i de facebook fetes expresament per a l’ocasió de José Luis Fornés Cervera i Sonia Soria Soler.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES...: BETLEM DE LA PARRÒQUIA DE GATA, A LA CASA ABADIA

20211208192130-betlemparroquia4.jpg

Comencem hui, dia de la Immaculada, el recorregut -com cada desembre i gener- el temps de betlems. Anirem visitant-ne i vosaltres podeu, lògicament, enviar-me’ls per a publicar-ho amb molt de gust.

I el primer d’enguany és el de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i que enguany s’ha fet el seu muntatge a la Casa Abadia. Construccions fetes pel rector Don Juan Antonio, que és betlemiste, figures adequades a les escenes i un betlem on juga la perspectiva i la monumentalitat.

Com a betlemiste i aficionat als betlems hem ajudat al seu muntatge i em gaudit del mateix. Visiteu-ho, us agradarà molt.

RECORDEU, SI TENIU BETLEMS O ARBRES DE NADAL I VOLEU COMPARTIR-LOS PER MIG DEL MEU BLOG O FACEBOOK, NOMÉS TENIU QUE DIR-HO. GRÀCIES.

FONT: Fotos parròquia Gata.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES,...: BETLEM MONUMENTAL FAMÍLIA VIVES-COSTA, C/Signes, Gata. Amb quatre recreacions locals

20201211073952-betlemcasacartell.jpg

Des del dia de la Constitució, beneït el dia de la Puríssima, tenim al Carrer Signes de Gata de Gorgos el Betlem Monumental de la Família Vives-Costa. Any rere any va ampliant-se amb noves estructures, més lloc, i amb més detalls. L’herència de Anita Signes "Canyetes" i el seu betlemet al costat de la ximeneia de fa 66 anys perdura en el temps i passa dues generacions més.

Quatre recreacions té el betlem de llocs típics i tradicionals de Gata. Sobre el riu, que enguany porta aigua, s’alça el pont que simula el pont de la via del tren, el llarg viaducte que té Gata. L’antic pis del sòl de la Plaça Nova, semblant al dibuix de l’esplanada d’Alacant, també té la seua simulació. Igualment l’ermita del patró el Santíssim Crist que enguany incorpora el xiprers. Als tres elements, se suma enguany la recreació de la Casa Roja, que estava a la plaça que li diuen eixe nom.

Si voleu vindre a veure’l, amb totes les mesures pertinents al temps del COVID19 clar està, contacteu amb el que us escriu Miguel (telèfon 686800271), amb la meua filla Vero (telèfon 629472196). També a través de la meua dona Pepa o el meu fill Juan Miguel. Algun dels quatre us mostrarem el betlem del carrer Signes. Esperem que us agrade.

I per als que no podeu vindre a veure’l, cada dia us posaré al blog un detall del betlem.

FONTS: Cartell Vero Vives. Fotos del cartell, José Luis Fornés.TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Nadal del COVID19 amb més il·lusió...Casa Família Pons-Diego

20201206183356-nitxaroihome1-copia.jpg

Com ja vaig dir fa unes setmanes, aquest apartat del blog recullirà no sols als betlems, sinó també arbres, llums i decoració de cases i carrers. Hui hem trobat al facebook una decoració exterior que es troba al carrer Xaló. Amb el hastag "encenemlallumdenadal" que l'Ajuntament va difondre i va convidar a enllumenar balcons i façanes i vestir el poble de festa, per ser un Nadal diferent als altres anys, i fins el 23 de desembre, que hi haurà premis als millors, les famílies van animant-se. 

La casa de la família Pons-Diego es troba adornada i es pot veure pel dia d’una manera i per la nit d’una altra amb els llums. Salva Pons i Xaro Diego han deixat que els xicons decoren i visten la casa del temps nadalenc. A la porta el "Bon Nadal", a les finestres les guirnaldes nadalenques. A més, la família ha fet un vídeo pujat al vídeo que podeu mirar ací, PUNXEU. És el NADAL GATER DEL COVID19.

FONTS: Foto i vídeo, família Pons-Diego.     TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Enguany (Nadal del COVID19) amb més il·lusió que mai

20201121200300-arbreaidaferrerivars-copia.jpg

La secció que encete hui i ara a trenta-tres dies de la Nit de Nadal porta per títol: "TEMPS DE BETLEMS, ARBRES, LLUMS I DECORACIÓ DEL NADAL. Enguany (Nadal del COVID19) amb més il·lusió que mai". Si els altres anys sols era de betlems la secció la faig extensiva a arbres, llums i decoració nadalenca, perque el Nadal del COVID19 el tenim que celebrar amb més il·lusió que mai, a fi de no trencar-se eixe espirit.

Obrim la secció amb la fotografia curiosa de AIDA FERRER IVARS, la fisitorepaeuta i osteopata. Amb gran simpatia el seu gos Fosc també participa amb el gorro de Papa Noel. Ella posa al seu facebook: "El Nadal ha arribat als Causvells!. I a Fosc li encanta el postureo".    

FONT: Foto facebook de Aida Ferrer Ivars.TEMPS DE BETLEMS: EL FAMILIAR DEL CARRER SIGNES DE GATA, BETLEM "ANITA CANYETES". Comprén tres elements locals integrats en el betlem

20191228194820-img-20191213-wa0006-copia.jpg

A mesura que s’aproximava el mes de desembre creixia en la família la necessitat d’omplir la segona nevada de la casa familiar del carrer Signes, com sempre s’havia fet. Tenia que ser amb el betlem, que ens recordava un any més, que Ana Signes Ivars "Anita Canyetes" ja el muntava al mateix lloc damunt de la taula mentre al racó del foc es torrava carn o embutits. Era la vida dels anys 60 als 80. Ara, aquell betlem s’ha engrandit, ja no és sols de la taula ara té quasi deu metres quadrats. Juan Miguel, el meu fill, i jo hem gaudit amb el muntatge. Ell és el màxim artífex de la instal·lació i muntatge. Encara posem algunes d’aquelles figuretes de fa 65 anys, sobre tot les de la Verge, Sant Josep, la mula, el bou i el castell d’Herodes.

Amb cases fetes manualment per Juan Miguel, la instal·lació elèctrica posada tota per ell, amb l’assesorament d’Emilio Signes, la col·laboració de Toni de Mármols Ribes, i la inestable ajuda de tota la família amb plantes naturals, s’ha aconseguit un gran betlem. Enguany quatre elements trenquen la normalitat del paisatge. Primer la baixada del riu fins a quasi al sòl. Després, tres "monuments" o llocs locals a escala, com son el pont de la via del tren sobre el riu, l’ermita del Crist i la Plaça Nova com estava abans semblant al paviment amb dibuix de l’esplanada de l’Alacant.

Ja moltes persones han passat a veure’l, com la gent del TAPIS, els Juniors i els menuts de catequesis, inclús alguna gent de fora Gata. Altres seguirant passant fins a passar Reis, però sempre estarà l’espirit nadalenc de "Anita Canyetes". Si voleu passar per allí poseu-se en contacte amb Vero, Juan Miguel, Pepa o amb mi. Anirem junts a contemplar i gaudir del betlem. Gràcies.

FONT: Fotos J.M. Vives; TAPIS i Cronista.TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GATA

20191228175221-img-20191214-wa0020-copia.jpg

Com cada any per estes dates vos pose alguns betlems popularsque ens donen el record i l’alegria del Naixement del Senyor a Betlem fa 2019 anys. És TEMPS DE BETLEMS i aixina encetem la sèrie de 2019-2020. El que vegeu és el de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, en el qual hem posat la nostra part col·laborant en el seu muntatge. Si altres anys es feia baix de les imatges de la Verge de Fàtima i del Natzaré, més estret i llarg, aquest any ha canviat de forma i s’ha fet a l’altre costat, baix la imatge de Sant Antoni Abat. Els detalls, que es veuen més al facebook, ens transporten als temps de Betlem a aquella època.

FONT: Fotos Juan Miguel V.C.TEMPS DE BETLEMS: EL DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20181224141056-20181222-000059-copia.jpg

L’església de Sant Miquel Arcàngel de Gata ja té el seu betlem muntat. Ocupa l’espai de baix de les imatges de la Mare de Déu de Fàtima i de Jesús Natzaré. Amb figures grans i cases que sembleen d’aquella època, d’aquell lloc del Naixement de Jesús, es combinen elements de la natura (ceps, plantes) amb elements artificials.VISITEN EL BETLEM "ANITA CANYETES" DE GATA: EL TAPIS, XIQUETES I XIQUETS DE CATEQUESIS I EL JÚNIOR

20181224140415-visitabetlem-copia.jpg

Al llarg d’aquests dies previs al Nadal i apropant-se les grans festes de la Vinguda del Nen Jesús al món, el betlem "Anita Canyetes", que amb gran record fem el meu fill Juan Miguel i el que vos escriu, ha estat visitat no sols per la gent, sinó per grups com la gent del TAPIS, que és el segon any que s’apropen; les xiquetes i xiquets de Catequesis, que es preparen per a la Primera Comunió amb les seues catequistes, i els Júniors Gata. Tots ells han pogut gaudir del monumental betlem, que està fet amb molts elements naturals, com pedres, plantes, ceps.

Recordar-vos a tots els que sou seguidors del blog i als gaters, en general, que si voleu visitar-lo en estes festes nadalenques i fins a Reis, poseu-se amb contacte amb nosaltres, bé amb mi, la meua dona o amb els meus fills.

FONT: Fotos TAPIS, Catequesis i Júniors Gata.TEMPS DE BETLEMS: BETLEM AMB LA RÈPLICA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20181212090726-betlem.jpg

Reprenc la secció de "Temps de betlems" un any més. Estem ja a 13 dies de Nadal i ja s’acosten les dates tan entranyables. A Gata comencen a mostrar-se els betlems, que per menuts que siguen tenen tots els seu encant i més si es fan amb carinyo i familiaritat, com el que vos presente. És peculiar i original, fet per artistes.

El betlem de la casa de José Miguel Jorro Benito i José Ángel Ojaos Franco té una característica que el fa més gater, una rèplica molt bona feta per José Ángel de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Per damunt dels aparadors, a distintes altures, damunt de taules, grans i menuts, tots els naixements i betlems tenen eixa dolçor de les festes nadalenques. És "Temps de betlems", en la seua edició 2018-2019.TEMPS DE BETLEMS: EL NAIXEMENT...LA NIT DE NADAL (betlem de casa)

20171224192051-compobetlemfam-copia.jpg

La NIT DE NADAL és Nit d’Alegria...Es diu "Nochebuena" que traduiríem "Nit Bona", arriba el Nen Jesús a la llar de totes i tots, però els valencians cantem Nadales la Nit de Nadal. Sopars familiars, dolços nadalencs de les llars, els més vells, les receptes de cuina més ben conservades. Em permet posar-vos les millors escenes fotografiades del NAIXEMENT per Sonia Soria Soler del betlem de casa, el betlem familiar "Anita Canyetes". Són temps de betlems i aquesta nit més si cap.

FONT: Fotos de la composició Sonia Soria SolerTEMPS DE BETLEMS 2017: EL DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20171224185149-betlemesgconjunt-copia.jpg

En unes hores se celebrà la vinguda del Nen Jesús a Betlem. La Missa del Gall a l’església així ho recordarà i es viurà. Ací teniu algunes imatges del betlem que s’ha muntat precisament a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Baix de la fornícula i imatge de la Verge de Fàtima. Aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis lluirà l’església amb motius nadalencs. A més del betlem, uns adornos amb estels dalt de l’altar, dos grans arbres a la porta del temple i altres complements.TEMPS DE...: EL TAPIS I ELS JUNIORS VISITEN EL BETLEM "ANITA CANYETES"

20171218141328-betlemvisites.jpg

Aquests dies s'han acostat a visitar el betlem familiar que porta el nom de ma mare "Anita Canyetes" dos grups del poble. Per una part, el TAPIS, acompanyats per la seua "mestra i guia" Rosa Ivars així com el sacerdot jubilat missioner Vicente Berenguer, germà de Paquitina, i el responsable de les donacions de sang a Gata, Pepe Pedro. Els participants del TAPIS van poder gaudir del gran betlem.

També les xiquetes i xiquets del Moviment Junior de Gata amb les seues típiques samarretes verdes i les panyoletes van acudir a veure el betlem amb les seues educadores i educadors, després de fer el dinar de germanor de Nadal al centre parroquial. La inocència dels menuts buscant al típic "caganer" o interessant-se pels detalls de la construcció del betlem va ser la tònica dominante.

Agraïsc a aquests grups la visita i faig extensiva la crida al tots els que vulguen visitar-lo que es posen en contacte estos dies dels Nadals, Cap d'Any i Reis amb la meua família o amb mi mateix, per a mostrar-los el betlem.COMENÇA TEMPS DE BETLEMS 2017: El de casa, familiar, recordant Anita Canyetes

20171215143141-betlemmeu1-copia.jpg

(VOS POSE L’ENLLAÇ A UN VÍDEO FET PER MI QUE MOSTRA TOT EL BETLEM EN CONJUNT, PUNXEU ACÍ)

Ací teniu una fotografia i un vídeo del betlem que el meu fill Juan Miguel i jo hem el·laborat per aquestes festes nadalenques. Seguint la tradició familiar de casa i recordant a ma mare Anita "Canyetes", que està mirant-lo des del cel, que em va inculcar l’afició belenística. Després vaig seguir participant en l’efimera associació "Amics del Betlem" que Gata tenia a finals dels anys 80 del segle XX. Ara pren el testimoni el meu fill Juan Miguel.

Hem aconseguit aquest gegantesc betlem, que abarca tota una nevada. Cal destacar que algunes figures tenen 61 anys, per exemple les quatre principals de la Cova de Betlem, de quan ma mare les va comprar a Pedreguer i amb les que ella feia el betlem en un cantó de la mateixa nevada. Ara està ampliat recordant-la a ella.

A partir d’aquesta setmana visitaran el betlem els participants del programa TAPIS, les xiquetes i xiquets del Júnior i les xiquetes i xiquetes de Catecismo, entre altres col·lectius. Per a tots en general, si voleu veure’l podeu posar-se amb contacte amb nosaltres. Amb gust vos el mostrarem. GRÀCIES.TEMPS DE BETLEMS: el de l'església parroquial de Gata

20161224093708-20161221-003113.jpg

No puc deixar passar el betlem que s'ha muntat a l'església parroquial de sant Miquel Arcàngel perquè és TEMPS DE BETLEMS i perque he participat també en el treball de fer-lo. A la part dreta, baix les imatges del Natzaré i la Verge de Fàtima, podeu contemplar la representació del Naixement del Nen Jesús. En uns dies tan entranyables i familiars, recordeu-ho.PLOU A CABASSOS, PLUJA FORTA A GATA (seguix l'alerta). Ja portem hui 45 mm.

20161218173645-plujavespradadium.jpg

La Marina Alta està sotmesa a hores d’ara al fort temporal de Llevant. Fa mitja hora bufava el vent a més de 80 kilòmetres per hora i la pluja era constant. En tot el dia, les fortes pluges s’han anat alternant amb parades. Anem a les medicions. L’amic Vicent Signes Signes "Canya" ja havia mesurat a Gata, de 8 del matí de divendres a 8 del matí del diumenge, 57 mm. La primera jornada 30 i la segona 27.

Si observem l’estació de Meteoxàbia del C.E.I.P. Santíssim Crist, a les 17,24 hores teníem dades importants. De les 00,00 d’anit (dissabte a diumenge) fins ara han caigut 45 mm. i seguix plovent sense parar. Hi ha molta humitat, 96 per cent, i el vent ja ha amainat, situant-se en 11 kilòmetres per hora. Segons el mateix observatori, a Gata portem ja en els 18 dies del mes un total de 157,2 mm. acumulats.

Ens informaven que hi havia molta aigua al llit del riu, però era de l’escorrentia que baixava dels carrers i camins de la part nord de Gata. De moment, encara "no ha vingut el riu" com li diuem els gaters a baixar l’aigua.

SEGUINT EL TEMPORAL I LA PLUJA:

* 19,19: l’estació d’escola marca ja 57,8 mm. Al mes s’acumulen ja 170 mm.

FONTS: Meteoxàbia CEIP Santíssim Crist, Gata. / Vicent Signes "Canya".TEMPS DE BETLEMS: el gran, homenatge als meus pares (panoràmica)

20161217210231-img-20161217-wa0000-copia.jpg

(PER A NO PERDRE'S DETALLS DE LA IMATGE EN GRAN, PUNXEU ACÍ)

La foto està feta per Sonia Soria Soler. Vista panoràmica del betlem monumental de casa, homenatge als meus pares. El betlem monumental vist al complet, per a que es feu una idea. Al centre, la cova de Betlem. A l'esquerra -si mireu la foto- el riuet, poblat i caminals. A la dreta, cova dels pastorets i castell d'Herodes. Ja aniré posant-vos escenes i parts.TEMPS DE BETLEMS: Un altre familiar a escala, en un pis de Gata

20161217204544-viy.jpg

Trobem hui un altre betlem familiar que ho té tot. Espai reduit, però no li falta de res, dels personatges més importants. En un pis de Gata, ahí el tenim, per a que els que allí viuen recorden el naixement del Jesuset.TEMPS DE BETLEMS: un familiar i guapet de Gata (a casa de Susana i Manolo)

20161216231825-susanaimanolo.jpg

Seguixen aportant els usuaris fotografies dels seus betlems. Ho agraïsc. Els donem a conéixer i ens apropem més al caliu dels pissos, de les cases, del veïnat, en aquests dies tan especials. Ací teniu un altre betlem, és familiar, és recollit i guapet, com diríem a Gata. Amb un carinyo especial l’han fet entre Susana i Manolo i els seus fills, Ingrid i Manolo. Fixeu-se que no han perdut detalls en poc espai.

FONT: Foto, Susana Bernal.TEMPS DE BETLEMS: Figures de paper, racó boniquet (betlem de Benjamín i Ana)

20161213212828-figuresbenja.jpg

Curiós i simpàtic resulta aquest betlem que m'envia Benja, amb figures fetes de paper, de xicotet format que saluden els nadals a Ca Benjamín i Ana. La pasqüera va amb conjunt amb el paper o cartolina que envolta el betlem. Són les festes nadalenques 2016-2017.

FONT: Foto de Benja.COMENÇA TEMPS DE BETLEMS: betlem familiar, homenatge als meus pares

20161212223659-betlemmeu2-copia.jpg

A dotze dies de la Nit de Nadal, quan els carrers s’omplin de Nadales, de llums especials d’aquestes festes tan entranyables, com faig cada temporada, toca el TEMPS DE BETLEMS. Caldrà no perdre els costums familiars i de poble que els nostres majors havien forjat amb tants sentiments i paciència i que omplin aquestes dates. Un dels costums més arraigats era el betlem de casa, el betlem de l’església, el betlem a les entitats, tendes, als llocs populars o públics.

Al caliu de la llar es muntaven aquestes representacions bíbliques del naixement del Jesuset i de la vida a Betlem. Ara cal reviure aquells records i sentiments. En temps de rapidesa...cal parar-se a contemplar aquells moments. Serà temps de calma.

Tot això ho dic per a encetar aquesta secció que queda oberta a tots els usuaris. Via blog, via facebook, podeu remetre’m o publicar al meu mur, en el cas de la xarxa facebook o per altre mig, les fotografies i vídeos dels vostres betlems, naixements, arbres de nadal, decoracions, el que adorneu per a la vostra casa.

Com a exemple, vos pose la primera fotografia parcial del nostre betlem monumental que hem muntat a ma casa del carrer Signes, a casa dels meus pares, el meu fill i jo. És la part central, encara eestan muntades dues parts laterals més. El meu fill ha tingut idees molt bones i ha treballat de valent. El resultat ja el veureu. Servixca com a homenatge als meus progenitors, especialment a ma mare Ana que el muntava any rere any. Recorde que em vaig aficionar a aquest muntatge ajudant-li a ma mare i que algunes figures, com Sant Josep o la Verge, i el castell d’Herodes, em deia tenien més de 60 anys. Ella estarà veient el "seu betlem" i gaudirà d’ell, sens dubte.

Si voleu visitar-lo, sols teniu que posar-se amb contacte amb els meus o amb mi i podreu contemplar el betlem-homenatge a "Anita Canyetes". Al llarg d’aquestes dates aniré posant-vos escenes i raconets del mateix.TEMPS DE BETLEMS: la Nit de Nadal i els naixements

20151224183723-escoleta2.jpg

Vegeu, per segona vegada, el betlem de l'Escoleta de Gata. Mirem ara cap a la Cova de Betlem. Perque la NIT DE NADAL i no la "Nochebuena" com volem sempre castellanitzar és nit d'alegria, de pau, d'amor, "ha nascut el Jesuset" canta la cançoneta. A un betlem tradicional no li pot faltar la cova i pastors i Reis van cap a Betlem.

FONT: Foto Escoleta, Gata.TEMPS DE BETLEMS, el de Paco Torres d'enguany

20151223215257-pacocaparra.jpg

A 26 hores de la Nit de Nadal, de nou, un any més té el plaer d'enviar-me la fotografia del seu betlem Paco Torres, com ho va fer l'any passat. Més simple, peròp no deixa de ser un naixement, un betlemet, al que no li falta el més principal. Damunt d'una plataforma i acompanyat de la coneguda Flor de Pasqua, ahí teniu la prova de que menuts també són boniquets. 

FONT: Foto Paco Torres.TEMPS DE BETLEMS: un betlem familiar a la rinconera (1)

20151221184555-casa9.jpg

Vos porte un betlem familiar, un betlem que enguany canvia de lloc de muntatge i per primera vegada busca l’originalitat. A un moble rinconera i escena a escena, va muntant-se el betlem a casa. És la casa del que vos escriu i la meua família. El naixement ocupa l’espai central del moble. El lloc és menut, tancat, però es tracta de poder escenificar el quadre, com si d’un diorama es tractara. Els elements naturals predominen. Musgo, ceps, herbetes, arbrets...TEMPS DE BETLEMS: un castell i més detalls al del carrer La Bassa

20151219203724-sil1.jpg

Segona fotografia del betlem de l'antiga Casa Leyda, on estava la floristeria. Observeu els detalls, les figures que responen als detalls que tenen que fer-se per a poder-les posar i, sobre tot, el castell d'Herodes. El colorit, el verd del musgo, les pedres, fan que recordem els antics betlems. Recorde que el betlem està fet per Antonio Leyda i Pepita Fornés.

FONT: Foto facilitada per Sílvia Leyda.TEMPS DE BETLEMS: els xiquets i xiquetes de l'Escoleta no es perden detall

20151219195231-escoleta4.jpg

Els xiquets i xiquetes que formen part de l'Escoleta no perden detall del betlem, que té tots els detalls. A ells els agrada, curiosejen. S'encanten davant una escena. És temps de records.

FONT: Betlem, L'Escoleta. Gata.TEMPS DE BETLEMS: clàssic betlem al carrer La Bassa de Gata

20151218191933-sil4-copia.jpg

Allí on estava la tenda, la que era Floristeria Casa Leyda, podem contemplar un gran betlem clàssic, amb figures de fang de tota la vida, de quan en venien a la tenda, abans de ser floristeria i tenia objectes de regal. Les figures són leas clàssiques, de fang. El betlem ocupa tota l'estància on estava la tenda. És el betlem de Pepita Fornés i Antonio Leyda.

A la imatge, el punt principal del betlem, la Cova. Vegeu que és tota aL natural, amb vegetació i ceps, com toca ser.

FONT: Foto Sílvia Leyda.TEMPS DE BETLEMS: Ja està més prop el Nadal (betlem de José Miguel i José Ángel,2)

20151214091817-12356191-10201192982784808-1718569903-o.jpg

Sense perdre l’espírit nadalenc, ací teniu un altre detall del betlem caser de José Miguel Jorro i José Ángel Ojaos. La dedicació i la il·lusió per a que els més menuts el contemplen els guia sempre en els seus treballs i este és un d’ells. Inclús el castell, que no apareix en esta vista detallada, ha sigut fet tot per José Ángel. Creativitat i tradició esperant els ja més pròxims nadals.

FONT: Foto de José Miguel Jorro.TEMPS DE BETLEMS: comencen els dies nadalencs (de José Miguel i José Ángel)

20151207222109-betlemjorro.jpg

Dos amics del blog enceten el "Temps de Betlems" 2015-2016, per mig del facebook. A casa de José Miguel Jorro i José Ángel Ojaos ja han muntat el betlemet al que no li falata detall, amb tots els elements tradicionals, i mireu que hi ha al fons, tancant decorat, el típic bou d'Osborne. Ells diuen que han sustituit el tradicional caganer pel bou. Curiós i simpàtic. És temps nadalenc, encetem, de nou, aquesta secció.

Recordar-vos que si feu betlem i voleu que aparega al blog podeu remetre les imatges o per mig de facebook.

FONT: Foto de José Miguel Jorro.TEMPS DE BETLEMS: els Reis, al betlem de l'església de Gata

20141228172752-parroquia4.jpg

Ja que hui és el dia de les cartes a Gata, a la sèrie "Temps de betlems" vos porte l'escena dels Reis Mags d'Orient camí del Portal de Betlem. La trobem al betlem de l'església de Gata. Els reis amb els seus pages i carregats de regals, il·lusions, esperança, dalt dels seus gamells. Són les figures que no falten en cap betlem i si ho fan, perquè són diorames o naixements, però no autèntics betlems.TEMPS DE BETLEMS: un altre familiar

20141226160310-elodia.jpg

Seguim en temps de betlems, la sèrie que ens porta cada temps de les festes de Nadal, Any Nou i Reis, aquestes representacions del naixement de Jesús a Betlem. El present és un betlem senzill però molt acollidor. La família Galdón-Ferrà desitja a tots bones festes amb aquesta posta del betlem on no falta de res i hi ha molt de pastoret. El riu, el pouet, la cova, l'àngel, els animalets. És el caliu dels nadals.

FONT: Fotografia de Elodia Ferrá.TEMPS DE BETLEMS: el de la parròquia d'Albal, on està el rector fill de Gata, Juan José Monfort Vallés

20141224193529-albal1.jpg

Porte hui, nit ja de Nadal, un bonic quadre o escena del Betlem parroquial del poble de ALBAL (València). Allí està de rector el gater JUAN JOSÉ MONFORT VALLÉS. Al llarg d’aquestes festes coneixerem més escenes del mateix, amb un gran realisme com aquesta de hui del naixement. Cal dir que el betlem ha guanyat el primer premi de la Federació de Asociacións de Pares de Alumnes de Valencia en categoria especial (Betlems de més de 20 metres quadrats). Felicitem des de Gata la parròquia d’Albal, a Juan José Monfort i aquell poble. 

FONT: Fotografia parròquia d’Albal (València).TEMPS DE BETLEMS: tot el betlem municipal, en general

20141221104534-municipal2.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ)

Si ahir vos posava l'acte d'inauguració del betlem municipal, que podeu veure a l'Espai Jove, al costat del retén municipal i de l'entrada a l'Ajuntament de Gata, hui vos pose tot el betlem en general. Fixeu-se que hi ha molt de detall i que al veure'l hi ha que fixar-se en tot.

FONT: Foto Ajuntament de Gata.TEMPS DE BETLEMS: inauguració del municipal a l'Espai Jove

20141220213617-betlemmunicipalgata.jpg

Seguint les activitats de Nadal al nostre poble, ahir es va inaugurar el Betlem Municipal. L'alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de Cultura, Juan Pedrós, junt a Antonia Torres, encarregada del muntatge, i membres de l'Associació de Betlemistes de Xàbia van ser els primers en poder contemplar el Betlem. 

Les autoritats donaven les gràcies a Torres pel seu treball i dedicació preparant el Betlem així com a l'associació de betlemistes de Xàbia que ha deixat un diorama del festeig de Maria i Josep en temps d'escaldà.  Així mateix recomanaven visitar-lo, ja que a més podreu trobar una mostra de l'escaldà a Gata.
El Betlem està a l'Ajuntament, a l'Espai Jove, al costat del reten de la Policia Local. Es podrà visitar en horari de matí, de dilluns a divendres (10'30-13), i en horari de vesprada (18 a 21h) tots els dies menys 24, 25 i 31 de desembre, 1 i 5 de gener.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata.


TEMPS DE BETLEMS: el parroquial de Gata (2)

20141218205237-parroquia1.jpg

Seguint amb la sèrie de fotografies de betlems i la sèrie del betlem parroquial, el de l'església, ací teniu un altre "raconet" del betlem. És temps de betlems. Si observeu, els detalls es centre al castell d'Herodes i els soldats. També amb el fornet de coure pa i la casa amb molt de detall.TEMPS DE BETLEMS: el betlem de l'església (1)

20141217135726-parroquia2.jpg

Si recordeu, ja he publicat dos fotografies dels nostres betlems i les que queden. Ací en teniu una altra, la cova del betlem de l’església. Està ubicat baix de l'hornacina que guarda el pas del Natzaré. És una altra curiositat. Es pot veure el pas del temps. Des d'un Portal fins a la Creu. Jesuset i Jesús. Però, fixant-nos amb les figures i escenes d'aquest betlem. A més dels personatges tradicionals de la Cova de Betlem, al costat podem descobrir a la posadera ambun cànter d'aigua que va cap al Lloc.TEMPS DE NADAL: un altre betlem senzill i caser

20141211210653-hugoiaitana.jpg

A casa de Maite i Miguel ja s'ha muntat el betlem, per que com ell diu "ja fa olor a Nadal". Al costat de l'arbre de Nadal hi ha un lloguet per al betlem que han col·laborat amb el seu muntatge els seus dos fills Hugo i Aitana. Sens dubte, moments familiars per a un altre betlem senzill i caser. Els detalls són curiosos, com els rodats per als animals: la mula i el bou, les figures tenen tota la plasticitat que cal, la coveta, els tres reis, tot està al xicotet però boniquet betlem.TEMPS DE BETLEMS: un altre de la família Giner Signes (Benjamín i Ana)

20141210174311-bia.jpg

M’arriba per correu un altre betlem familiar, aquest de la família Giner Signes. És el betlem de Benjamín i Ana. Com vegeu, s’aprecien els detalls d’una part del betlem, no tot en general. Les figures predominen i sols cal posar el marc apropiat. Són figures de fang cuit, antigues, no de plàstic. La llavandera del riu, el riuet i el pont, la dona del cànter, el panader, un rei, Herodes al seu castell...els animalets (cabretes, patets), tots els elements del clàssic betlem.

FONT: Foto Benjamín Giner.TEMPS DE BETLEMS: un altre betlem familiar, el de Maite i Juan

20141209140633-terepedrosignes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu un altre betlem familiar fet per dos gaters molts manyosos. Mireu tots els detalls, molt ben aconseguits. El matrimoni format per Maite Pedro Signes i Juan Signes Signes han fet aquest cap de setmana passat, com mana la tradició, el betlem. Els agraïsc que vulguen mostrar-lo a la resta de gaters i a tots. És l’alegria del Nadal. Observeu els camins, el colorit, tota classe de racons i el fons amb estels.

FONT: Foto de Maite Signes Pedro.TEMPS DE BETLEMS: musgo, soques de ceps, elements naturals...i curiositats

20141208194156-dscf4185.jpg

Com vegeu, el betlem familiar sempre es basa en cobrir els espais amb musgo, amb soques de ceps, elements naturals, que li donen forma i composició a cada betlem. ahir vaig reprendre la sèrie, que estava guardada al calaix des de l’any passat. Conten també els detalls curiosos. A casa n’hi ha tres. Un niu de veritat, que el podeu veure a la foto, amb la gallina dins ponent els ous; una boniatera real i gentilles en una basseta germinant. Ací teniu una altra escena del betlem de casa. 

Animeu-se i podeu enviar-me les imatges dels vostres betlems, ho publicaré de seguida a la secció de "Temps de betlems".TEMPS DE BETLEMS: reprenim la sèrie nadalenca. Un betlem familiar

20141207203505-dscf4187.jpg

Comença hui, com ja és tradicional, la temporada dels betlems. Diuen que es fan de la Puríssima fins als Nadals. En alguns llocs ja s’han donat més pressa i fa una setmana que està muntat.

A casa, tota la família, hem anat hui de betlem. Hem "construit" el naixement, els camins, muntanyes, rius, al curt espai que ens deixa el pis. Sempre és gratificant tornar a muntar el betlem, recordant aquell PRECIÓS NATALICI de Jesús a la terra de Betlem de la Judea. Ací teniu la imatge de "la coveta", com es diu familiarment, en la que no falta el típic naixement a més de la burra i el bou, les ovelles i pastorets.

Dos idees. Una: si feu betlem i voleu que el publique al blog, només teniu que remetre’m imatges al correu o passar-les pel facebook. Aniré publicant dia a dia imatges dels betlems gaters...perque és temps de betlems.

Dos: Si conegueu algun betlem de la comarca o de fora també cap al blog gater, podeu passar les imatges igualment...perque és temps de betlems.TEMPS DE BETLEMS: uns gaters visiten el betlem de la catedral de Logroño

20140103222440-betlem-de-la-catedral-de-logrono.jpg

 

Han estat uns dies amb la seua germana Amparo. Són la família Pedrós Taléns. Han visitat la capital de la Rioja. Joan, regidor de Cultura de Gata, em remet aquesta fotografia que és tot un primor. Com és temps de betlems me l’ha facilitada i ha fet el comentari que vos transcric:
"Hem estat visitant a la meua germana Amparo, que viu a Logronyo, estos dies. A la Rioja, hem passat uns dies d’allò més entretinguts, amb tota la família i amb molt de fred. Estant allí vam anar a la Catedral i allí vam visitar el Betlem que tenen.
El Betlem, que és molt gran, és tot articulat i té molts detalls: hi ha un forner que entra i trau el pau, un llenyater que talla un tronc, els pescadors al riu, dones llavant, pastorets que mouen el pal per a arreplegar les cabretes, els camells dels Reis que mouen el cap, com saludant, tot il.luminat i a més ambientat amb un orgue, que els frares van tocant, almenys eixe dia (la nit de Cap d’Any).
La composició del Betlem és molt tradicional i molt bonica però d’entre tota vaig escollir la coveta. Com sempre, estan el Jesuset, la Mare de Déu i Sant Josep, però amb una característica molt curiosa, Sant Josep té al Jesuset al braç i, com que està articulat, està continuament bressolant-lo. M’ha paregut un detall preciós."
FONT: Foto de Joan Pedrós.

 TEMPS DE BETLEMS: els Reis del betlem de l'església

20131229195848-dscf6288.jpg

Ja comencem a fixar-nos, passats els dies de Nadal, pròpiament dits, amb els Reis Mags, la festa de la il·lusió està per vindre en set dies. Als betlems nostres no falta mai l'escena dels tres Reis Mags de l'Orient anant cap a la Cova de Betlem. Ací teniu als tres, al betlem de l'església parroquial de Gata, que van fer i els va eixir molt bé, els germans Signes ("Paleres") Juan i Felipe.TEMPS DE BETLEMS: Un naixement, senyal de Nadal

20131226184940-terelisbelen.jpg

Ací teniu un altre betlem fet a casa, amb figures molt boniques. Poques, però les imprescindibles per a formar el Naixement. El decorat de darrere li dona caliu i mostra tota la senyal del Nadal. Hui, nascut Jesús, este és un bon regal per a tots. El conjunto pertany a Terelis Costa, que el va muntar a sa casa.

FONT: Foto feta per Terelis Costa.TEMPS DE BETLEMS: un altre familiar

20131225201710-inmagt.jpg

Per mig de la xarxa social facebook anem coneixent els betlems que en estos dies s'exposen a les cases com a record de la vinguda, hui fa dos-mil tretze anys a aquell poblat de Jerusalem que es deia Betlem el Nen Jesús Déu. Ací teniu un altre betlem, en este cas de casa Inmaculada Ginestar. Ella titulava "Ací teniu el meu betlem". Aixina és, cada un és distint, cada un és original i per a cada casa el millor.TEMPS DE BETLEMS: LA NIT DE NADAL, un betlem familiar

20131224174936-bpepeisabel.jpg

Hui, vespra de Nadal, esperant la Nit de Nadal i quan, a efectes de l’església ja a nascut el Jesuset, també és "Temps de Betlems". Pose un betlem familiar, el de la família formada per Pepe i Isabel, pares, i Rebeca i Lídia, filles. Figuretes tradicionals, muntatge com sempre, i resultat encissador. És el recordatori de que Betlem és el lloc, la Cova de Betlem. SANTA I BONA NIT DE NADAL.TEMPS DE BETLEMS: el de Casa Anita i Míriam

20131223212315-blogbetlemam.jpg

La casa d'Anita Diego i Míriam Baños està estos nadals adornada amb un senzill betlemet damunt de l'aparador a l'entrada. Llumetes que donen caliu a les escenes, figures de fang de les d'abans i la curiositat del Nen Jesús que presidix la Cova. En un dels viatges a Betlem del recordat Paco Baños i Anita Diego eixe Jesuset el van posar al mateix lloc on va nèixer Déu. Un record que els acompanya sempre.TEMPS DE BETLEMS: el del Consistori gater

20131218231806-dscf6356.jpg

Com sabeu, a l’entrada de l’Ajuntament de Gata sempre s’instal·la el betlem. Quasi tots els anys predominen els ceps, enguany també. Les diverses altures s’aconseguixen amb aquestes plantes tan típiques nostres. El musgo i altres plantes completen l’espai, que surt del pis i va cap amunt. L’alcaldessa i els funcionaris van fer el muntatge del betlem que presidix la Casa Consistorial totes les festes de nadal, any nou i reis.TEMPS DE BETLEMS ( i III ): més escenes del betlem familiar

20131216232802-dscf6261.jpg

Després de posar-vos ahir la Cova de Betlem del familiar, del de casa, és l'hora dels detalls. Ací en teniu uns quants. La preparació d'aquest raconet tan entranyable, amb gent de la terra, del camp, de la ramaderia, la va fer el meu fill, Juan Miguel. Tot un artista...TEMPS DE BETLEMS ( II ): més escenes del betlem de l'església

20131216231936-blogreisbesglesia.jpg

Vos pose ara el pas dels tres Reis Mags camí de la Cova de Betlem. És el betlem de l'església el que vegeu un detall. És "Temps de Betlems", ja s'acosten els Nadals.TEMPS DE BETLEMS ( I ): nova escena del betlem de Paco Torres

20131216231450-blogdetallspt.jpg

Seguisc posant-vos escenes del betlem de Paco Torres, per a que no es perdau detalls de la representació del paisatge de Betlem, la Judea i altres indrets del lloc on va nàixer Jesús fa més de dos-mil anys.TEMPS DE BETLEMS ( i III ): el betlemet familiar

20131215215613-dscf6270.jpg

Acabe ací les tres fotografies dels betlems de hui. A casa, no ha faltat mai el betlem cada any per les festes del Nadal. Tampoc enguany. A "Temps de betlems" porte les escenes més importants del betlem familiar per a que gaudiu d’elles. La primera, com és habitual, la de la Cova del naixement. Tots els elements, excepte figures i cases, són naturals. No hi ha cartró ni coses artificials.

Ja sabeu, si teniu fet el betlem a casa i voleu publicar-lo per mig del blog "CRONISTA DE GATA" que és el vostre, no dubteu en remetre’m la fotografia i una xicoteta explicació. Ho publicaré amb molt de gust.TEMPS DE BETLEMS ( II ): altres detalls del de Paco Torres

20131215214523-pastorstorres.jpg

Segona de les escenes que vos pose del betlem de Paco Torres (Ca Parra). Un betlem dels clàssics i de les figures i cases grans. Ací la teniu, amb pastors i una llavadora, detalls que fan familiar i entranyable la representació del betlem.

FONT: Imatges cedides per Paco Torres.TEMPS DE BETLEMS ( I ): el parroquial de Gata

20131215213043-dscf6286.jpg

Canviant de tornes, comence els tres articles de "Temps de betlems". El betlem parroquial ja està instal·lat baix de la imatge del Natzaré. Boniques escenes i la Cova de Betlem molt conseguida. L'església de Sant Miquel Arcàngel té un betlem senzill, però amb figures molt conseguides. Destacant el Palau d'Herodes a un dels extrems i la cova que he dit a l'altre. Aniré posant-vos fotos, ací en teniu una.TEMPS DE BETLEMS ( II ): El de Paco Torres

20131214194029-belenpaco13.jpg

Paco Torres (de Ca Parra), al que molts conegueu per la seua dedicació a la restauració culinària junt a la seua família, feia "quan tenia més temps" -com diu ell- un betlem amb escenes paregudes, sobre tot el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem, a la representació del "Auto dels Reis Mags" d’abans a Gata, dels anys 70 al 90 del segle XX. Paco m’ha facilitat moltes fotos de detalls del seu betlem -al qual li ho agraïsc- i poc a poc aniré publicant al blog, perquè és "Temps de betlems". Ara vos deixe amb la Cova i els principals protagonistes.TEMPS DE BETLEMS ( I ): NAIXEMENT DE SALVADOR PONS

20131214193121-naixementpons.jpg

Com estem de ple al "Temps de betlems" hui vos en posaré uns quants. Comence pel perfil del facebook del fotògraf gater Salvador Pons. El naixement a la cova de Betlem és molt suggeridor, senzill, humil i tradicional.TEMPS DE BETLEMS: Un betlem curiós i senzill

20131207203116-betlemcanya.jpg

Ací teniu el betlem que ha pujat al facebook Vicent Signes "Canya". Resulta curiós i a la vegada senzill perquè no és una cova on es refugia la Família del Nen Jesús, sinó baix d’unes bigues, al costat d’una casa. Estan les figures bàsiques del naixement, incloses la burra i el bou, i a més els tres Reis d’Orient, donant força als entranyables personatges, que tan importància adquirixen a Gata.TEMPS DE BETLEMS: DES D'EIVISSA, EL BETLEMET DELS GATERS

20131201184541-betlemrp.jpg

Segon dia que pose un betlemet caser trobat al facebook. N'hi haurà més i més en posaré a la secció "Temps de betlems" perquè ja estem al desembre. Des d'Eivissa, la família Sirerol-Pedrós envia aquest betlemet. Les dos perles de la casa se'l miren i no se'l troben. Senzill, caser i molt acollidor. Al costat, una targa nadalenca feta per ells mateixa. Em diu la gatera Rosa Pedrós que aprofitant que fan un mercadet sempre per aquestes dates on hi porten figuretes, en compren i hui, dia gelat i plujós com ací açà de la mar, han fet el betlem. Gaudiu dels betlems, que s'acosta Nadal.TEMPS DE BETLEMS. JA COMENCEM, DEMÀ ÉS DESEMBRE: Un menut fet amb molt de carinyo

20131130194324-betlemceci.jpg

Torna la sèrie "TEMPS DE BETLEMS" perquè hui ha començat l'Advent a efectes eclesiàstics. El temps el tenim rebolicat i ens podria ploure a la matinada. A Gata s'ha suspés la discomòbil pro-festes Font del Riu i fa fred, més bé sensació de gelor. Es veuen les primeres llumetes de Nadal, ja les han posades a la Plaça de l'Església, la plaça vella. En posaran més a la carretera, però de led, per a no consumir tant. Mentre, vegem el primer betlemet que està fet amb molt de carinyo. Pertany a Cecília Monfort Mulet. Amb deu minuts el va fer amb manualitats i la seua filla Ceci més contenta que unes Pasqües...en aquest cas diríem que unes Nadales.

FONT: Betlem i foto, Cecília Monfort Mulet.EL BETLEM DE LA PARRÒQUIA OBTÉ UN TROFEU DE MÈRIT DE L'ASSOCIACIÓ DE BELENISTES D'ALACANT

20130123224533-betlempremiatesglesia.jpg

Fet per Antonia Torres, ajudada per la seua germana Lola

El betlem muntat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos va ser visitat els dies de festes nadalenques i va ser puntuat com es mereixia.

Hui al diari INFORMACIÓN hem pogut llegir els fallos dels concurs nadalencs convocats per l’Associació de Belenistes d’Alacant per al Nadal 2012.

Al 42é Concurs Provincial de Betlems, al sector Vé de la Zona de la Marina, en col·laboració amb l’Associació "Amics del Betlem" de la Marina. la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos ha rebut un dels premis de mèrit de l’Associació Belenista d’Alacant.

El lliurament de premis serà aquest dissabte 26 de gener, a les 19.00 hores, a l’Aula de Cultura de l’Obra Social CAM, Avinguda Doctor Gadea, 1, d’Alacant.

A la fotografia teniu dalt a les germanes Torres. Antònia va ser l’artifex del betlem que ha lluit tots els nadals baix de les imatges del Natzaré i la Verge de Fàtima. La seua germana Lola li va ajudar. Baix, un detall d’una plaça del betlem.UN GATER, VICENT CASELLES PEDRO, GUANYA A OLIVA UNA MODALITAT DE BELENS

Encara en clau belenística, malgrat a passar ja una setmana dels Reis, porte la notícia que es coneixia l'última setmana de desembre. Un gater, Vicente Caselles Pedro, que viu a Oliva, va guanyar el primer premi de la Primera Categoria de muntatges del XXIV certamen de belens de la Junta Central de Germandats d'Oliva.

De entre los 9 participants, y després d'una llarga deliberació i segons els criteris de: Perspectives del Belén global i coherent, per la seua creativitat, detalls en els acabats molt el·laborats, vegetació natural i accesoris fets a mà. Les figures estaven en coherència amb el paisatge. El guanyador va ser Vicent Caselles Pedro.

A tots els participants se'ls va lliurar un pergamí, agraint-los la participació en el XXIV Certamen de Belens i als guanyadors el premio acreditatiu establert en les bases. A tots els va agrair l'esforç i la qualitat dels muntatges.TEMPS DE BETLEMS: el de la parròquia de Pedreguer

20121223185536-betlempedreguer.jpg

Seguix la sèrie, prquè ara més que mai és temps de betlems. Us pose un altre betlem de la comarca, en aquest cas el de la parròquia de Pedreguer, que l'amic Albert S. Carrió puja al facebook. És un detall del betlem, on es veu el llov més important i els personatges més principals de l'escenificació.TEMPS DE BETLEMS: Un antic que muntava la família Leyda

20121219204926-belencaleyda-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La secció de Temps de betlems té una porta oberta per a mirar cap a rere. I així, em passa una foto i el seu corresponent escrit l'amiga Sílvia Leyda, a la qual li ho agraïsc. Us pose textualment el que ella posa:

"He recordat quan, fa ja uns anys, en nostra casa el muntavem de vegades a la tenda, tenim una col·lecció de peces de fang que són heretades d'un familiar de mon pare i per tant són prou antigues. Aquesta col·lecció l'hem anat ampliant al llarg del temps i quan nosaltres erem més menudes sempre muntavem un betlem prou gran en casa.

Vam participar en els concursos de betlems que es feien des de l'associació aquella belenística que va haver un temps i algun que altre premi varem rebre!. (Està referint-se a l'associació "Amics del Betlem", que va estar en circulació els últims anys de la dècada dels 80 del segle XX, com bé diu ella que seria el betlem).

Aquest que t'envie estava a la tenda, i com pots vore darrere hi havia un espill on es reflexava la tenda amb les joguines que es venien! no se quin any seria exactament, però pense que algun any de finals de la década dels 80 o principis de 90, per lo dels joguets que es venien, quan jo era menuda."

FONT: Foto i text, Sílvia Leyda.TEMPS DE BETLEMS: Un betlem dins d'una carabassa

20121218221129-betlemspons.jpg

L'amic Salvador Pons, el fotògraf, publica al seu mur de la xarxa social "facebook" la foto d'este betlem tan original. A la secció de "Temps de betlems" he considerat que tenia que tindre un lloc. Diu Salvador que el té a la seua tenda des de fa molts anys i està al forat d'una carabassa. Però a la vegada que és betlem, la foto també porta una felicitació afegida aprofitant l'entorn. Originalitat sobre tot. Gaudiu d'ella (la felicitació) i ell (el betlem) !!.TEMPS DE BETLEMS: el de l'Ajuntament de Gata

20121217181758-compobetlemajunt-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per Gata segur que n'hi molts de betlems i betlemets. Costen d'eixir, però als llocs públics van apareixent en estes dates. L'Ajuntament també té el seu posat. El Betlem de l'Ajuntament de Gata de Gorgos el teniu ací a la composició. Presideix l'entrada al mateix, es senzill, amb llumetes i acollidor. Les figuretes estan damunt de canyisset, element tan tradicional al nostre poble. Els betlems i neixements són els símbols, junt amb els aarranjaments florals que estem als nadals. Als balcons de l'Ajuntament que donen al carrer Duquessa d'Almodóvar també s'han adornat per rebre els dies tan especials que estan ja prop.TEMPS DE BETLEMS: més escenes del betlem parroquial

20121215212956-compobetlem1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

L'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, com heu vist últimament, acull un gegantesc betlem amb moltíssims detalls, que ja hem anat avançant. Encara no està "inaugurat" oficialment, però ja anem coneguent molt detalls populars d'ell. Antonia Torres i la seua germana Lola s'han encarregat enguany del muntatge del betlem.

Cal destacar que Antonia és una mestra betlemista i que aprofita tot allò que veu en miniatures per afegir-ho al betlem. A més, les escenes són molt variades i algunes tenen moviment. Els homes juguen a les cartes, la dona embolica el fil, els xiquets roden, la nòria roda al compàs de l'aigua,...

Us pose altra composició per a què aneu mirant i per que no deixeu de vore'l "en directe", allí a l'església i de pas fer una visita al Santíssim, que sempre està allí esperant...TEMPS DE BETLEMS: betlem parroquial de Benissa

20121212231251-betlembenissa.jpg
Hem pogut vore a la xarxa facebook la informació que ens deixava Antonio Monfort, sobre el betlem de la parròquia de Benissa. Diu Antonio que "El Betlem de la parròquia de Benissa és digne de admirar. He difrutat de veure totes les escenes. Si podeu paseu a vore'l". El nou rector, Pepe Tomás que va estar de rector anteriorment ací a Gata, és un gran mestre betlemista i en aquestes escenes es pot apreciar.
A la fotografia teniu una de les escenes del betlem de Benissa. Foto: Antonio Monfort.


TEMPS DE BETLEMS: més escenes del betlem de l'església de Gata

20121210222054-compobetlemesglesia2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu la composició d’altres escenes que mostren l’art i la destresa de com està fet el betlem de l’església parroquial, que com us deia fa uns dies l’ha muntat Antonia Torres, ajudada per la seua germana Lola. Materials de suro, reciclatge, musgo, escenes amb moviment. Ja està acabat, però no està oficialment estrenat. Ha sigut molt vist en els últims dies i seguirà en els pròxims.TEMPS DE BETLEMS: el betlem familiar

20121209204613-betlemcasa1.jpg

Vaig posant-ne i ara cada vegada més, donat que s'acosta ja el temps dels betlems. Hui hem muntat a casa el betlem familiar, entre la meua filla Verónica, el meu fill Juan Miguel i jo. Per la seua banda, la meua dona Pepa ha muntat l'arbre de Nadal. I ha quedat tot molt bonic. Pel que fa al betlem, entre els tres n'hem fet un, com es diria popularment. Aprofite per posar aquesta composició de les fotos que li ha fet Verónica acabat tot el muntatge. Era una experiència nova, al lloc on l'hem muntat i ha quedat molt ben ubicat. Ací teniu les imatges del "betlem familiar".TEMPS DE BETLEMS: remantant-se el impressionant betlem de l'església

20121208221212-betlemcompo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PER A OBSERVAR MILLOR ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Enguany està fet per Antonia Torres i li ajuda la seua germana Lola

Ocupa baix de les imatges del Natzaré i de la Verge de Fàtima

Nombroses escenes populars i amb moviment

D'impressionant pot qualificar-se el betlem de l'església parroquial de Gata, que està rematant-se i que demà estarà ja acabat. Enguany el muntatge està fent-lo Antonia Torres, mestra betlemista, i li ajuda la seua germana Lola. Ocupa des del costast de la pila del bateix, per baig de les imatges del Natzaré i de la Verge de Fàtima. Les escenes són nombroses i n'hi ha moltes i variades, entre les populars i les bíbliques, amb moltíssims detalls que no hi ha que deixar perdre. S'ha aconseguit un betlem molt bonic, al que, de segur, podran encara anar a veure'l els escolars, com ja es feia quan Antonia el muntava a casa.

Cal recordar que Gata sempre ha sigut poble de bons betlemistes, com a dos exemples tenim a Pepe "el Sastre" que feia un gegantesc betlem amb figures de fang fetes per ell i cases muntades per ell, i l'Associació que va estar vigent a finals dels anys 80 del segle XX, que portava el nom d'Amics del Betlem.

A la composició, podeu veure algunes escenes del betlem de l'església, que encara que no està del tot acabat, ja comença a ser visitat per desenes de persones.TEMPS DE BETLEMS: ENGUANY TAMBÉ...DIORAMES DE LA CASA DEL CABLE DE XÀBIA

20121206203327-betlemxabiacompo1-copia.jpg

(PER A GAUDIR MILLORS DELS DETALLS PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La població veïna té l'Associació belenística que fa coses tan boniquetes com les que us pose a la composició. Per mig de l'amiga Pilar Arabí, i donat que alguns gaters han format part de l'associació xabiera i han fet cursets amb ells, està bé que gaudim d'aquestes meravelles de l'art menut, de les escenes de betlems en continguts menuts.

A la composició podeu observar tot un betlem complet, on destaca l'original cascada i un capritx de l'artista betlemista Vicent del taller de l'Associació de Betlemista de Xàbia. Els pastorets estan cuinant-se una paella, plat tan típic nostre. Sabeu que en tots els betlems està la figura de l'olla bullint, ací és tota una paella.

FONT: fotos de Pilar Arabí.TEMPS DE BETLEMS: un betlem d'una gatera a València

20111224222038-dscf3691.jpg

Ací teniu un altre betlem. Aquesta nit, la Nit de Nadal, us porte un altre betlem. Pertany a una gatera que viu a València. Un betlem caser, sense ampulositats, però el típic betlemet de la casa o millor dit del pis.

Al betlem estan tots els típics personatges i figuretes que li donen vida, li donen calor i color. Són les del Portal, els pastorets, són els elements com el riu, la cova...TEMPS DE BETLEMS: el betlem de la Parròquia de Pedreguer

20111220224052-betlempedr.jpg

Si les setmanes passades coneixíem les estampes del betlem de la Casa del Cable de Xàbia, hui anem a un altre poble del costat. La veïna població de Pedreguer ha fet el betlem parroquial. Gràcies a la felicitació que em remet l’Arxiver Parroquial i Cronista Oficial de Pedreguer, Albert S. García Carrió, podem coneixer en aquesta entrada un detall del mateix, imatge que forma part de la seua felicitació nadalenca.

FONT: Parròquia de Santa Creu de Pedreguer. Betlem Parroquial.TEMPS DE BETLEMS: detalls d'un "betlemet"

20111212223739-dscf3669.jpg

En estos dies es veuen els detalls més bonics i curiosos als betlems, que són a escala la representació d’aquells moments de viure, de somniar, d’allò que va ocórrer a Judea, al poblet de Betlem. I molts dels betlems que es fan als pobles i ciutats tenen detalls on s’aprecia l’estima pels monuments, pels racons, per les tradicions d’eixa gent.

A la fotografia, alguns detalls del mateix "betlemet" familiar que us posava ahir.TEMPS DE BETLEMS: Un betlem caser i gater

20111211220651-dscf3663.jpg

Com ja vaig fer l’any passat també per ara, faig un incís en les imatges dels betlems xabiencs, per centrar-me en un betlem caser. Podeu veure que les figuretes giren totes al voltant de la cova. El musguet, les pedres, la terra, tot està ara acabat de posar. El betlem caser i gater té molts detalls, que en conjunt formen les escenes d’aquells paisatges, d’aquell temps. Els mateixos ceps, les pedres, formen diferents altures, els camins van a la cova, tots els pastorets també...TEMPS DE BETLEMS: Més escenes dels betlems de Xàbia

20111208223149-compobetlemspilar2.jpg

De la Casa del Cable estic posant la sèrie. Hui us en pose dos escenes més, un portal de Betlem i un ofici. Recordeu que vosaltres mateix podeu també participar en aquesta sèrie.

Si teniu algun betlem fet o el teniu que fer i voleu que aparega al blog publicat, només teniu que remetre-me'l al correu mivisig@hotmail.com.

Agraïment, una vegada més, a Pilar Arabí, que em passa les fotografies i a l'Associació de Betlemistes de Xàbia que permet divulgar les seues obres d'art.

FONT: Fotografies de Pilar Arabí.TORNA TEMPS DE BETLEMS: escenes a la Casa del Cable de Xàbia

20111206214441-compobetlemspilar1.jpg

La Casa del Cable del veí poble de Xàbia acull els treballs de tot un any de betlemistes xabiencs, que pertanyen a l’ASSOCIACIÓ DE BETLEMISTES DE XÀBIA. Per començar la sèrie aquest any, i donat que hi ha algun que altre gater també a aquella associació, us pose algunes escenes del tradicional i sempre volgut betlem. Agraïment a Pilar Arabí que em passa les fotografies i a l’associació que ha permés que us done a conèixer aquestes meravelles de manualitats amb un fi comú, la representació del Naixement de Jesús, és a dir el betlem.

Pose dos fotografies per a que vegeu els detalls. Una d’un portal de Betlem i l’altra d’oficis que es poden descobrir a les escenes del betlem de la Casa del Cable de Xàbia.TEMPS DE BETLEMS: El Portal de Betlem de l'església de Gata.

20101227195104-dscf0092.jpg

Si sou observadors veureu que la fotografia de hui està molt ´més clara i nítida que la publicada el dia 19. A partir d’ara milloraran les fotografies tretes pel "Cronista" i publicades al blog. Una bona mostra és aquesta foto, que no cal ampliar.

El betlem de l’església de Gata va ser traslladat de l’altar major, on s’havia instal·lat en un principi, a baix de la imatge de la Verge de Fátima. Pareix ser que l’espai no era el més adequat. El decorat va canviar i el quadre també. Per això, torne a traure el portal, perquè el "nou betlem" del temple parroquial s’ha reduit.TEMPS DE BETLEMS: Una altra ullada al de l'església de Jesús Pobre.

20101223220718-dsc08734.jpg

Torne a posar un altre detall del betlem que es va muntar per celebrar el Nadal a l’església parroquial de Jesús Pobre. Com vegeu els detalls del riu amb fons blau, el pont, els tres Reis d’Orient i els pastors per davant de les seues cases o pels camins estan ben cuidats.  TEMPS DE BETLEMS: El betlem de l'església de Jesús Pobre

20101221221035-copia-de-dsc08733.jpg

PER A VEURE EL BETLEM EN GRAN, PUNJEU ACÍ.

Un betlem senzill, acollidor i boniquet. Aquest és el betlem de la parròquia de Jesús Pobre, la de l’antic convent. A sols dos kilòmetres de Gata, tenim com a germans als veïns de Jesús Pobre. Gata i Jesús Pobre estan més que agermanats, encara que no ho estiguen oficialment. El naixement que es pot contemplar és el tradicional. Un altre betlem...TEMPS DE BETLEMS: Més detalls del betlem de l'església

20101220234635-copia-de-dsc08724.jpg

PODEU VEURE LA IMATGE MÉS GRAN PUNJANT A L'ÚLTIMA PARAULA DE L'ARTICLE: "BETLEM". 

Segona fotografia del betlem muntat a l’altar major de l’església parroquial de Gata. si ahir era el Portal de Betlem, ara ens fixarem en altres detalls d’aquesta recreació del poble de Betlem a Judea.

Dos dels Reis Mags arriben a Betlem, l’activitat de la gent està sent notable. Al fons, dos guardies custodien la porta d’entrada a la ciutat. Al ser tot pla no s’aprofita el quadre artístic de la recreació. Les figures tenen un gran realisme i el musgo, pedres grans i camins de terra, així com desnivells forts, li hagueren donat una gran profunditat a aquest betlem.

ARA ES L’HORA DE PROVAR, PER PRIMERA VEGADA, L’EXPERIMENT. A LA PARAULA QUE CANVIA DE COLOR -com veureu és color lila- I ESTÀ SUBRATLLADA, PODEU PUNJAR-LI I APAREIXERÀ UN REQUADRE EN LA FOTOGRAFIA ORIGINAL. EN AQUEST ARTICLE LA PARAULA, LÒGICAMENT, ÉS BETLEM.TEMPS DE BETLEMS: el betlem de la parròquia.

20101219180938-copia-de-dsc08723.jpg

Esperava ja aquest moment per poder-vos oferir el betlem que ha muntat la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Hui mateix li he fet les fotos que aniré pujant al blog. Està millor al lloc que ara ocupa que no al dels anys passats que estava un poc més amagat. Ara s’ha instal·lat a la part davantera de l’altar i així tots quan van a missa es poden fixar amb els detalls del betlem.

Si observeu amb la primera escena que us pose, la més tradicional i important als betlems, la del Portal, falta el més important, el Nen Jesús. Però està fet aposta, donat que encara no és nat él Nen, fins al 24, dissabte que ve, no es posarà a la Cova on ara esperen María i Josep. Vertadera i exacta recreació en el temps.

 

 

 TEMPS DE BETLEM: Raïm al betlem.

20101215215040-copia-de-betlemxabia6.jpg

Si recordeu us presentava el betlem del diorama del "festeig de sant Josep amb la Verge Maria", diorama que aprofita les escenes per fer una excel·lent recreació del treball del raïm, l’escaldà i tot el què gira al voltant d’aquestos treballs.

La Casa del Cable a Duanes de la Mar de Xàbia acull aquest betlem especial, que podeu fer-li una visita i buscar-li tots els detalls que en té un muntó.

A la fotografia, més detalls d’aquest diorama. Observeu tots els detalls, com els melons penjant de les bigues com abans es posaven.

 

 TEMPS DE BETLEMS: altres detalls...

20101212220726-copia-de-dsc08710.jpg

Un altre detall d’un betlem, el que porta al blog a dues setmanes del aconteixement, els Nadals. Es pot veure com s’estructura el paisatge, camins, cases, persones, tots van cap a Betlem.

Es conta que el primer betlem el va fer Sant Francesc d’Asís. D’això els parlare aquesta setmana.

 TEMPS DE BETLEMS: Un betlem gater familiar

20101211223019-copia-de-dsc08712.jpg

El betlem que hui presente és gater i familiar. Fa unes hores que s’ha fet i, com es pot comprovar, encara el musguet està verd, mullidet. És un betlem caser. En tots els betlems d’aquest tipus el que es preten sempre és fer bé la cova, un es posaran les figures del naixement. Després pareix que tot gira al voltant del lloc que representa la Cova de Betlem.

S’apropen pastors, animals i els gamells amb els Reis Mags. També està el "caganer" al betlem, l’estel i altres components propis d’aquesta recreació en miniatura.TEMPS DE BETLEMS: Altres detalls del betlem xabienc.

20101210151423-betlemxabia7.jpg

Segona de les fotografies del betlem xabienc, del qual parlavem ahir.

Si ens fixem una estoneta amb la fotografia veurem als llauradors reflexats, com a pastors. Al betlem tots són pastoretes o pastors, qui no són personatges importants, com sant Josep, la Mare de Déu, els Reis i demés, inclús hi ha personatges ja fixes com "el caganer".

Els detalls d’aquest betlem no hi que perdre’ls. Podeu veure tot el procés de l’escaldà, de portar els cabassos de raïm. Al fons, inclús, de tallar el raïm. De traure raïm al sequer. De bocar la caça el rendero o escaldador.

Tot una filigrana de betlem, del quals ens facilita l’amic Bernat aquestes fotografies.TEMPS DE BETLEMS: Recreant la història agrícola de la comarca

20101209224549-betlemxabia8.jpg

Podran comprovar que ha canviat el titular d’aquesta secció. No són solament els "Betlems de Gata" els que aproparé a la gent, sinó també si algú coneix algun betlem de la comarca, dels pobles del voltant, i vol que es publique també el podré posar a aquesta secció, sempre amb preferència per als betlems gaters, clar està.

Un seguidor diari del blog ens escriu aquestes línies sobre un betlem al veí poble de Xàbia que ell mateixa ha visitat. Els detalls i la recreació ho diu ell clarament són magnífiques:

"Com veuràs, t’envie unes quantes fotos que corresponen a un diorama d’un betlem que, si et fixes en la posició des d’on està representat el Montgó, sabràs de seguida qui són els seus autors. Si, es clar ho endevinaràs a l’acte; els seus autors viuen a Xàbia. El títol del diorama es: "El festeig de Josep i María en el temps de l’escaldà". Més que res t’ho remet pels detalls tan perfeccionistes que hi podem trobar en ell. A més a més es tracta d’una representació detalladissima d’una práctica professional que durant anys i anys, generació rere generació, ha sigut el sustent d’un gran nombre de famílies a tota la comarca de la Marina Alta."

Deixem que la imatge supere a les paraules... BETLEMS DE GATA: records de l'ahir...

20101208173002-betlem2.jpg

Abans hi havia el costum de muntar els betlems per la Puríssima. Désset dies i estarem a Nadal. Les figuretes les tornaven a traure de la caixa gran. Les cases, el castell d’Herodes, els Reis Mags, el Naixement...i els caganers.

El muntatge portava tot un dia o dos o tres...depenent el tamany d’aquella exposició en miniatura de Betlem i els seus voltants.

Fa uns anys, l’arbre de Nadal, el pi o l’abet, va desplaçar en moltes cases al betlem. En altres, es van combinar els dos: betlem i arbre adornat.

I a l’església es feia un betlem vivent...amb pastoretes i pastorets, amb l’Adoració, amb el Jesuset. I al Júnior, anys més tard, el tradicional Festival de Nadal, on sempre hi havia el betlem.

A la fotografia, un detall d’un betlem de casa, un de tants.

 BETLEMS DE GATA: i seguisc posant betlems.

20101206203211-betlem1.jpg

Sisé dia del mes dels betlems, desembre. Seguisc posant imatges de betlems fets a Gata. Detalls que representen la vinguda als Nadals del Jesús. Un altre betlem familiar és que porta al blog hui.BETLEMS DE GATA: Un altre més...

20101205183959-image0-171.jpg

Seguisc posant algun que altre betlem al blog del CRONISTA DE GATA. Ara en blanc i negre, un detall d’una fotografia de PONS del Betlem de "Pepe el Sastre" quan als nadals de 1987-1988 es va fer l’exposició que ja he comentat dies abans.BETLEMS DE GATA...cada dia un betlem.

20101204191851-image0-167.jpg

I seguisc posant imatges de betlems. La de hui es completament familiar. Dins d’una casa es munta el betlem. Vegeu com s’arremolinen totes les imatges i cases a prop del televisor. És un betlem i fa companyia pels Nadals, representant la vinguda del Jesuset a la terra.BETLEMS DE GATA. Cada dia un...

20101203220530-image0-166.jpg

Mentre no isc a veure algun que altre aparador ("escaparate") on s’haja posat un betlem per adornar-ho millor, seguisc posant els betlems del record. De "Amics del Betlem" i d’altres familiars.

Hui porte al blog un altre betlem, per què així vaig dir que fins la candelària posaríem un darrer l’altre, cada dia. A aquella exposició a l’Ajuntament vam aprofitar per a fer per parts tot el betlem de José Soler "Pepe el Sastre". Podeu veure com es destaca l’església que va fer ell i l’escena de la Presentació al Temple que allí davant es representa.

Aprofite per dir-vos que un dels més grand betlems del món està ara exposant-se fins el dia 9 de gener a la ciutat d’Alcoi. És el betlem Bancaixa, amb tres parts i més de 1.400 figures. Valdrà i molt la pena visitar-lo. Podeu aprofitar aquest pont, en el qual estem per a veure’l. Està exposat a la Plaça de Dins. Ja us donaré més dades.

 BETLEMS DE GATA: un cada dia...

20101202220321-image0-165.jpg

Seguisc fent un recorregut pels betlems que ja són història, però que en el seu dia van ser visitats pels gaters. Es tracta dels que formaren part d’aquella exposició que comentava ahir d’Amics del Betlem l’any 1987. Mentre, torne a recordar que tot aquella persona gatera que vulga que el seu betlem es publique al blog i que els gaters el coneguen sols té que dir-me-ho personalment o publicar-ho en un comentari ací al blog. També jo aniré pels comerços o cases que conega buscant aquell betlem boniquet que vosté o tu heu fet...

Per què com les fotos antigues...un cada dia des d’ahir 1 de desembre fins la Candelaria, 2 de febrer.

La fotografia també és de PONS i era el betlem familiar de ma casa portat i muntat a l’exposició.BETLEMS DE GATA: Nova secció per als Nadals

20101201215426-image0-163.jpg

CAL NO PERDRE EL COSTUM DE FER BETLEMS. ARRIBEN ELS NADALS 2010-2011.

Fa vosté algun betlem a casa que vulga que ixca al blog ?.

Sols té que demanar-ho...i es podran publicar les imatges a aquesta nova secció.

Des de hui i fins la Candelària, el blog del CRONISTA DE GATA contarà amb una nova secció, que sens dubte resultarà atractiva i curiosa.

S’està perdent el costum i per això des del blog volem recuperar aquesta bonica tradició nadalenca, des de hui el primer dia del mes de desembre, el mes del Nadal. El betlem de cadascú és el millor pot pensar un, però al veure els altres dirà, ¡¡què guapet que és!!. Jo sempre he estat aficcionat a fer betlems. M’agraden perquè fas arquitectura en menut, desplegues la imaginació, desenvolupes habilitats i també, com en el primer betlem de Sant Francesc, recordes el naixement de Jesús al portal d’aquell poble tan menut, però ara tan famós, Betlem.

I que es publicarà a la secció?.

Per de prompte i fins a tindre algunes fotografies de betlems que anirem buscant, mirant, descobrint per Gata, us posaré les de l’exposició de 1987, de "Amics del Betlem", associació de la qual formava jo part. Allí, al primer pis de la Casa Consistorial, es va exposar el monumental betlem de JOSÉ SOLER, més conegut per tots com "Pepe el Sastre". Des del blog un record amb nostàlgia d’aquell artista, que un dia no molt llunyà formarà part també de la sèrie "Gaters destacats".

Després de les fotografies del betlem de "Pepe el Sastre" aniran publicant-se més fotografies...dels vostres betlems. I contarem coses de betlems...

A que us agrada la idea?. Pues qui vulga, sols té que comunicar-ho i gràcies...

A la fotografia de SALVADOR PONS de l’any 1987 es pot veure un detall en vertical del monumental betlem, que anomenava més amunt amb les figures i cases del betlem de l’artista gater "Pepe el Sastre", fet tot per les seues mans mestres.

 

 

 Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris