Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

AHIR...HUI, SEMPRE GATA

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: De casa senyorial a bloc de pissos (5)

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: De casa senyorial a bloc de pissos (5)

La cinquena comparació de fotografies d’aquesta nova sèrie ens porta, per segon dia consecutiu, a la Plaça de l’Església. La casa senyorial dels García va ser substituïda per un bloc de pissos. Hi ha una gran diferència. El gran caseró desapareixia per a donar pas a l’arquitectura moderna. La fotografia feta abans d’enderrocar-se la vella i senyorial casa pareixia com si presagiara alguna cosa. Ara ja forma part de la fisonomia urbana de la plaça, sense més.

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: la torre campanari de l’església parroquial ( 4 )

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: la torre campanari de l’església parroquial ( 4 )

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Nova comparació i és la quarta. Un lloc conegut per tots. Les imatges les hem vistes moltes vegades, però és bo recordar-les i més en estos dies que aquesta torre i les campanes de l’església de Gata adquirixen protagonisme. La imatge de l’esquerra mostra el campanar baixet sense font, era el dia de la festa major o divendres, hi havia mercadet. La imatge del mig és dels anys 50 del segle XX (ja estava la font). Cal recordar que de 1963 a 1964 es va alçar un cos més la torre. La imatge de la dreta és del diumenge mateix, quan no hi havien cotxes aparcats a la plaça. 

AHIR...HUI, SEMPRE GATA, la baixadeta i el penyó ( 3 )

AHIR...HUI, SEMPRE GATA, la baixadeta i el penyó ( 3 )

La comparació de hui ens porta a un carrer ja urbanitzat, però que als anys 60 quan es va fer la fotografia era el lloc on es deia "la baixadeta", el "riuet" per la seua proximitat al riu. Allí passaven les hores de sol els vells dels carrers dels voltants, hui ha canviat la fisonomia urbana per complet. A la imatge de dalt, podeu vore alguns vells que s’acostaven pel mig del camí cap al lloc on descansaven. A la imatge de baix vegeu que ja és la prolongació del carrer Penyó. quina diferència!!

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: des de les Coves Roges, 1904/2014 (nova sèrie) ( 2 )

AHIR...HUI, SEMPRE GATA: des de les Coves Roges, 1904/2014 (nova sèrie) ( 2 )

(PODEU FER UN POC MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Segona de les composicions que vos porte al blog. Nova sèrie que li he posat el títol de "Ahir...hui, sempre Gata" que encara està dins de la secció de Històra local, però quan vaja ja consolidant-se tindrà un apartat especials a soles.

Què trobeu?. És el mateix lloc amb 110 anys de diferència. M’explique: La primera imatge no acaba de ser una fotografia a l’ús, més bé és un gravat-imatge datat en 1904 i extret d’un dels capítols del llibre "Caridad Heróica" editat al sanatori de Fontilles. Concretament és del capítol de "El cura leproso, Juan Martínez Blasco". 

La imatge de baix és actual de març de 2014. Des de dalt de les Coves Roges observeu el poble i compareu la diferència, encara que a la primera no s’aprecie amb millor claritat el poble. La segona fotografia ens mostra la Gata de hui, la primera la Gata de començament del segle XX.

NOVA SÈRIE AL BLOG: AHIR...HUI, SEMPRE GATA: darrere de l'ajuntament i l'església ( 1 )

NOVA SÈRIE AL BLOG: AHIR...HUI, SEMPRE GATA: darrere de l'ajuntament i l'església ( 1 )

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Naix hui, dia del quart aniversari, una sèrie que espere vos agrade. Es tracta de buscar fotografies antigues i comparar-les amb unes actuals, al mateix lloc aproximant-me el més fidel possible. A la sèrie li he titulat: "Ahir...hui, sempre Gata". Ací teniu la primera composició. Tres fotografies fetes al mateix lloc i que es veu el mateix racó de Gata. La part de darrere de l’Ajuntament, ho era abans i és ara, i de darrere l’església.

A la primera fotografia, feta abans de l’elevació del campanar (1963-1964) podeu vore com estaven les cases i horts que envoltaven l’església i l’ajuntament. A la segona fotografia, ja més cap ací en el temps, anys 80 del segle XX, vegeu que ha canviat el campanar, però encara està l’hort. A la tercera fotografia, feta aquesta setmana, ja es pot vore el canvi, en cases, en recuperació vora riu, però sobre tot en l’edifici del Centre Social Integrat.