Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

COMENCEM 2022: MOLTA SALUT, BONS PROPÒSITS, PAU, AMOR. Dies de Cap d'Any a Gata: fa 45 anys, gran riuada; fa 123, baixada del Santíssim Crist al poble

COMENCEM 2022: MOLTA SALUT, BONS PROPÒSITS, PAU, AMOR. Dies de Cap d'Any a Gata: fa 45 anys, gran riuada;  fa 123, baixada del Santíssim Crist al poble

Estem a 9 hores del final d’un any prou dolent 2021. Tenim ja 9 hores del 2022, l’any dels tres patets. Esperem que eixes xifrss màgiques ens porten molta salut, pau, benestar, bons propòsits, amor i felicitat. Estar amb els nostres, els que estimem, volem o coneixem. A totes les gateres i tots els gaters i a tothom en general el tòpic US DESITGE BONA ENTRADA D’ANY.

* Pel que fa al refranyer, el Cap d’Any (molts confonen cap amb final i és a l’inrevés) deixa molts refranys i cites. En pose quatre:

TRONS PER CAP D’ANY PORTEN MAL ANY. No és el cas d’enguany.

AMORETES DE CAP D’ANY, PER SANT MIQUEL AFANY.

EL QUE NO PASSA EN TOT L’ANY, PASSA EN UN CAP D’ANY.

* I sabeu una curiositat de GATA del dia de CAP D’ANY de 1977 fa just 45 anys ?

Fa 45 anys, d’això ja ha plogut molt i ha fet molt de sol, tal dia com hui, en aquest assenyalat primer dia de l’any 1977, just al migdia, va "vindre" -com diguem els gaters- una gran riuada. Havia estat plovent el dia anterior i la Nit Vella del pas de 1976 a 1977. Va ser un Cap d’Any amb aigua al riu inclosa.

* I una altra curiositat que ja anunciava l’any passat tal dia com hui i que va ocorre fa 123 anys. El Santíssim Crist del Calvari baixa al poble, un cas especial. La informació la coneguem gràcies als diaris valencians de l’època, Las Provincias i El Mercantil Valenciano, que dies abans anunciaven l’excepcional jornada de baixada del patró al poble de Gata. Hi havia un motiu, la feligresia havia costejat la reforma de l’ermita: pintura, estucat, doració de la capella i altar. El rector que aleshores regentava la parròquia D. José García Mestre va prendre la iniciativa de que el remat d’aquella obra tinguera un colofó final. El Crist baixaria al poble el dia de Cap d’Any i es faria processó per tots els carrers del poble.

L’últim dia de 1898, per la vesprada, hi hagué vol de campanes, passacarrer i serenata per la banda del poble. L’endemà diumenge, el dia primer de l’any 1899, de bon matí es va fer una missa solemne a l’esplanada. La càtedra l’ocupà el jove orador sagrat Don José María Sastre Puigcerver, A primeres hores de la vesprada, el Crist va baixar en processó des de l’ermita al temple parroquial; des d’allí va recórrer els carrers com ho feien la resta de processons. De tornada, es van disparar un castell de focs artificials i una traca, acabant una jornada atípica que els diaris van calificar de "muy solemne y altament religiosa". Què trobeu?. Curiós, no?

Tenim altres curiositats i efemèride de hui. Sabieu que el primer dia de l’any celebren el seu sant els que s’anomenen "MANUEL", per què Emmanuel, era el nom que li posaren al Mesies?. Prou Manolos tenim al poble de Gata, a tots felicitats.

També és hui Santa María, la Mare de Déu. És la solemnitat de l’octava de la Navidad del Senyor i en el dia de la seua Circumcisió.

Arreu de tot el món, també es celebra la Jornada Mundial per la Pau, que bona falta fa en tots els racons del planeta.

I moltes més coses ens venen hui a la memòria...anirem recordant. 

FONTS: www.santopedia.com / Internet / Testimonis orals / Diari El Mercantil Valenciano, 26/12/1898. Diari LAS PROVINCIAS 29/12/1898. // Col·laboració: Juan Bautista Codina Bas. // Article meu del Programa de Festes Gata 2014: "DOS SEGLES I MIG DE FESTES PATRONALS A GATA els inicis (1762-1899)" (extracte).  

0 comentarios