Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

LÍNIA DEL TRAM (FGV), GATA: 1.- LES OBRES D'ACONDICIONAMENT DEL VIADUCTE SOBRE EL GORGOS ESTAN POSANT-HO BEN MUDAT

LÍNIA DEL TRAM (FGV), GATA: 1.- LES OBRES D'ACONDICIONAMENT DEL VIADUCTE SOBRE EL GORGOS ESTAN POSANT-HO BEN MUDAT

Encete ací una série d’articles on ens fixarem cada dia d’un trosset de la via al pas pel nostre terme municipal. El motiu, la remodelació i modernització de tot el traçat. El primer que trobem és el viaducte més gran de la línia total del TRAM que el tenim a Gata, el pont de la via sobre el riu Gorgos.

Els operaris que modernitzen els sis kilòmetres viaris de Teulada a Gata, amb un tram difícil amb túnels i entre muntanya, i que també ho fan fins a Dénia, estan posant a punt ja fa temps i accelerant en estos dies tot el traçat. Però ens fixem hui en el pont sobre el riu Gorgos, el nostre pont, el que els gaters veuen des de 1911 i que estan posant-lo mudat.

Vull destacar del viaducte de la mà del blog "Cazando puentes" diverses cites. Diu la pàgina d’ell: "esta bella obra de fábrica que se construyó para salvar la profunda garganta que horada el río Gorgos en la localidad alicantina de Gata de Gorgos." 

Seguim llegint a "Cazando puentes" i ens diu: "Es un puente verdaderamente largo, con 300 metros de longitud y una anchura estándar en las obras de esta línea de aproximadamente 4,50 metros. Dispone de 8 vanos y situándonos desde aguas arriba y margen izquierda el primero tiene un arco de medio punto con una luz de 8 metros. A continuación figuran los dos arcos centrales sobre el cauce, amplios, con geometría de medio punto y luces de 20 metros. Un tercer sector lo forman una serie de 5 arcos también de medio punto con luces semejantes de 10 metros. Todas las bóvedas se acotan en sus arranques con una bella moldura sobresaliente que rompe la monotonía de las altas pilas sobre las que apoyan."

Per a llegir totes les dades tècniques i altres curiositas de la construcció del pont PUNXEU ACÍ i el coneixereu millor.

Tornat al 2021, al pont han pulit tota la pedra de silleria a vista cara, han fet un voladís a cada costat i han posat una senyora barana. Un treball molt bó per a un tram del TRAM que està deixant-ho com si estiguera novet flamant. 

 El document gràfic reflexa els treballs que dia a dia ha fet l’empresa que està transformant el pont, que està preparant-ho per a la tranvialització, que cuida els voltants.

També es bó recordar com es va construir el pont i com s’ha treballat, totalment distint 110 anys més tard.

Finalment, recordar que la línia porta més de cinc anys sense funcionament al pas pel terme municipal de Gata. Esperem que el servei que ara arriba fins Teulada siga una realitat fins a Gata a finals d’any.

FONT: pàgina "Cazando puentes", blog.


0 comentarios