Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I TRADICIONS: HUI DIA 15 DE MAIG ÉS SANT ISIDRE LLAURADOR. Gata té una capelleta de carrer

SANTS I TRADICIONS: HUI DIA 15 DE MAIG ÉS SANT ISIDRE LLAURADOR. Gata té una capelleta de carrer

Huia dia 15 de maig és la festa de SANT ISIDRE llaurador. El 15 de maig els madrilenys tenien moltes festes, inclús a les Ventes amb bous. La pandèmia ha impedit tot això, de moment. 

Però, ens centrem a Gata. Tenim una imatge amb rajoletes al començament del carrer Teulada del sant patró. Les veïnes del carrer li resaven ja més de mig segle la novena i li encenien la llumeta. Començaven hui i en nou dies no paraven de resar-li, de posar-li flors. Ara, moltes d’aquelles veïnes ja no estan entre nosaltres i queda el record. El plafó continua allí impertèrrit i encara se li encen el llum. Des del blog li fem una ullada a Sant Isidre.

¿Però qui era aquest sant, quan va viure, que va fer?. Llaurador madrileny naixqué l’any 1080 i va morir en 1130. Fou canonitzat l’any 1622. És el patró dels llauradors i de Madrid. Va destacar per la seua pietat i la seua generositat.

 Pel que fa al refranyer, us en pose dos de Sant Isidre, la festa de hui:

PER SANT ISIDRE, EL MELONAR NI NASCUT NI PER SEMBRAR.
SANT ISIDRE LLAURADOR S’EMPORTA LA PLUJA I PORTA EL SOL.

QUAN SANT ISIDRE ÉS ARRIBAT, TOT EL BLAT JA ÉS IGUALAT.

PARA SAN ISIDRO LABRADOR, VASE EL FRÍO Y VIENE EL SOL.

Finalment, cal dir que el costum agrícola diu que hui és el dia apropiat per sembrar les bajoques llargues, les que es gasten pel putxero i pel bullit.

A la imatge, la "capelleta" del carrer Teulada de Sant Isidre llaurador. Si s’adoneu una de les rajoletes del conjunt és del sòl d’una casa i no del dibuix del sant i el paisatge.

FONTS: www.santopedia.com i http://tionia1.pangea.org. // Foto arxiu Cronista.

0 comentarios