Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS SANT BLAI, PROTECTOR DELS MALS DE LA GOLA. DIA DE ROTLLOS I DOLÇOS

HUI ÉS SANT BLAI, PROTECTOR DELS MALS DE LA GOLA. DIA DE ROTLLOS I DOLÇOS

SANT BLAI GLORIÓS LLIURA’NS DE LA TOS. Aquest és el refrany per excelència de hui. Advocat contra els mals de gola Sant Blai és festa a Pedreguer. La pandèmia ho trastoca tot i aquesta malaltia que té a veure amb la gola, costipats i demés, el sant podria obrar més lliurances.

Fins l’any passat, a les esglésies es beneïen els rotllets, bambes, pa socarrats i dolços. Enguany es fa d’una altra manera?. A Gata, degut a la crisi sanitària, des de la parròquia s’anuncia que al llarg de tota la setmana es beneïran el rotllos i dolços a totes les misses. Una altra manera cuirosa l’hem vista -com es mostra a la fotografia del Forn de Xaro- amb la bendició allí mateix, del Pare Vicente Berenguer. 

Al veí poble de Teulada és la festa de la Dama -dolços amb forma de dama i ara més recent també "damo"-, un costum que pareix ancestral, adaptat a l’església. Enguany també s’adapten a les circumstàncies i també ha visitat el senyor rector les panaderies per beneir les dames, damos i altres dolços.

Pareix ser que Sant Blai naixqué a Sebaste (Armenia). Vixqué a cavall entre els segles III i IV. Fou màrtir bisbe. Per ser cristià va patir en temps de l’emperador Licinio. Diuen que era metge. L’eligiren bisbe per aclamació de clero local i del poble, segons aquell temps. El seu cult estava extés per tot Orient i després per Occident. La fama de taumaturg es celebrà al temple de Constantinopla consagrat al seu nom.

Pel que fa als refranys, cal dir que hui els dediquem a Sant Blai. El més conegut ja l’he posat al principi de l’article, però us en pose tres més:

SANT BLAI EIXUT, CIGONYES NO HAN VINGUT. // COQUES DE SANT BLAI CUREN DE TOT MAL. // PER SANT BLAI, SE SEMBRA L’ALL.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer). // Foto, forn de Ca Xaro. 

  

0 comentarios