Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DEMÀ DISSABTE 26/9 A GATA, III JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA. Ponents: Clara Grima i Santi García Cremades. Presentació del llibre De Dunquerque al Montgó: l'aventura de la mesura del metre

DEMÀ DISSABTE 26/9 A GATA, III JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA. Ponents: Clara Grima i Santi García Cremades. Presentació del llibre De Dunquerque al Montgó: l'aventura de la mesura del metre

Demà dissabte 26 de setembre, al Centre Social Integral de Gata, tindrà lloc la III JORNADA VICENT CASELLES COSTA, adaptada a les circumstàncies que estem vivint i que els organitzadors li han titulat "LES MATEMÀTIQUES DEL COVID". Degut al COVID-19, recorden que l’aforament serà limitat i la inscripció prèvia.

La jornada començarà a les 9.30 hores amb la recepción dels participants. A les 10 del matí es presentarà la jornada i es posaran en marxa els tallers preparats a l’efecte. Els tallers seran: "Comparem problemes de probabilitat"; "Problema de Monty Hall arriscar-se a canviar"; "Captura i recaptura: estimacions"; "És difícil casar-se a Manchúria?"; "L’home de Vitruvi"; "L’hotel de Hilbert, problemes amb l’infinit" i "Repartiment d’escons: Llei d’Hondt". Els tallers es faran a l’aire lliure, a les carpes que muntarà l’Ajuntament davant del CSI i estaran oberts a tots els públics. 

La III Jornada Vicent Caselles Costa, que se celebra 26 de setembre, comptarà amb dos ponents convidats: Clara Grima i Santi García Cremades.

A les 12:00 hores serà la conferència a càrrec de Clara Grima que portarà per títol: “Paradojas, espejismos y el virus”.

A la vesprada, a les 17:00 hores proseguiran els tallers.

A les 18:00 hores tindrà lloc la presentació del llibre "De Dunquerque al Montgó. L’aventura de la mesura del metre" amb els seus autors: Vicent Chorro, Josep Lluís Doménech, Florencio Burriel i Pep Martínez.

El tancament de la JORNADA VICENT CASELLES COSTA serà a les 19 h. Estarà a càrrec de Santi Garcia Cremades amb la conferència: “ Hablar de números no es hablar de matemáticas”

PONENT CLARA GRIMA (Sevilla, 1971)

Clara Grima (Sevilla, 1971) Doctora en Matemàtiques i professora titular de l’àrea de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Sevilla. Compagina la seua tasca de docent i investigadora amb la divulgació de Matemàtiques en diversos mitjans digitals i, recentment, amb el llibre Hasta el infinito i más allá editat per Espasa. Pots seguir el seu perfil de divulgació en claragrima.com.
Títol: Paradoxes, miratges i el virus
Resum: En els temps que ens han tocat viure ha quedat de manifest (o això espere) la importància dels models matemàtics per a analitzar (i predir) l’evolució d’una pandèmia. Però més enllà d’aqueixos models (fonamentals) les matemàtiques, en concret la Teoria de Grafs, ens permet analitzar i prendre decisions sobre el nostre comportament durant una epidèmia. Repassarem aquests ’consells’ que ens donen els grafs per a garantir, en la mesura que siga possible, la nostra salut i la dels altres, basant-nos en resultats matemàtics i tirant d’empatia.

PONENT SANTI GARCÍA CREMADES (Molina de Segura, Múrcia, Espanya, 13 d’octubre de 1985)

Matemàtic, professor i divulgador científic que actualment dirigeix i presenta el programa Raiz de 5 de Ràdio 5 de Ràdio Nacional d’Espanya. Desenvolupa la seua investigació sobre models matemàtics aplicats a la genòmica, epidemiologia i periodisme en el Centre d’Investigació Operativa (*ICIO) de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, on també exerceix com a professor d’Estadística. És un reconegut divulgador científic a nivell nacional, l’especialitat del qual és el monòleg científic i l’ús de la comèdia i la guitarra per a explicar conceptes de Matemàtiques i Ciència d’una forma original i propera.

Títol: Parlar de números no és parlar de matemàtiques
Resum: Si l’anumerisme és un problema que no ajuda a la cultura matemàtica, la numerologia ho seria encara més. Qualsevol pot parlar de números, però els números no aporten cap informació llevat que parlem de propietats numèriques, o d’una estructura, un model o un context. Amb la pandèmia, els mitjans informen de números en tot moment, però la informació sol estar darrere d’eixa pròpia dada. Abordem quines estructures podem tractar per a ajudar a entendre aquesta sopa de números mediàtica amb un recorregut a la història de les matemàtiques aplicades i del pensament epidemiològic.

FONTS: Cartell anunciador, Ajuntament (facebook).

0 comentarios