Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

COMUNICAT JUNTA DIRECTIVA UNIÓ MUSICAL DE GATA...sobre el canvi de nom del carrer Aromes

COMUNICAT JUNTA DIRECTIVA UNIÓ MUSICAL DE GATA...sobre el canvi de nom del carrer Aromes

Des de la Unió Musical de Gata volem compartir amb tot el poble i en especial en els veïns del carrer Aromes els anhels que ens han portat a sol·licitar al poble de Gata el canvi de denominació del carrer Aromes pel de Carrer Unió Musical de Gata.

Som conscients i estem molt agraïts amb tot el veïnat del carrer, que la nostra activitat musical és causa d’algunes molèsties per a ells. Sorolls a deshores, algun problema amb els aparcaments i altres xicotets detalls derivats del quotidià funcionament de l’Escola i la Banda que alteren d’alguna manera la tranquil·litat del barri. Tot i això, no hem tingut mai cap queixa per part dels veïns, i eixa actitud ens demostra la seua sensibilitat amb la cultura i la infinita paciència i respecte que ens han demostrat al llarg dels darrers anys cap a una entitat que és patrimoni de tot un poble.

En la Comunitat Valenciana tenim més Bandes de Música que pobles, eixe fet ens demostra que les valencianes i valencians tenim uns valors i sentiments cap a la música de Banda que estan arrelats en el nostre caràcter com a poble. És un fet diferencial que ens fa sentir-nos orgullosos d’eixe patrimoni i que ha fet que el Govern Valencià declarara a les Bandes de música del nostra país Be d’Interés cultural (BIC).

El poble de Gata no és aliè a eixe sentiment, la música de la nostra Banda ha estat present i ha acompanyat a moltes generacions de gateres i gaters en tota mena d’esdeveniments festius, socials i religiosos i ha estat present en tots els fets de rellevància històrica que ha viscut el nostre poble els últims cent cinquanta anys.

Això fa que la sentim com el que és, algo nostre, dels nostres pares i avis, algo que ens fa sentir-nos orgullosos de tindre en el nostre poble una de les bandes mes antigues de la província d’Alacant. Aquest 2020 celebrem el 150 aniversari de la fundació de la nostra Banda, i és per aquest motiu que es va crear una comissió en la que estàvem representats membres de la Banda, col·laboradors voluntaris i representants de l’Ajuntament.

Molts eren els actes que en gran il·lusió havien preparat per festejar dita efemèride però s’han vist desbaratats per les circumstàncies que totes coneixem. Un d’eixos actes que va decidir emprendre la comissió va ser el de sol·licitar al Plenari municipal el canvi de nom del carrer Aromes que passaria (si superava els tràmits legals i administratius) a dir-se Carrer Unió Musical de Gata.

En cap moment la intenció d’aquesta comissió és causar la més mínima molèstia a les veïnes i veïns del carrer Aromes, som conscients que el nom actual del carrer també té la seua importància històrica i per eixe motiu es va proposar que si es produïa el canvi, l’antiga denominació no desapareguera de la placa del carrer i que tal com estem veient en altres vies del poble, acompanyant a la placa amb el nou nom oficial, n’haguera una altra que recordara l’anterior nom. No és la nostra intenció encetar ni alimentar cap batalla pel nom del carrer, no volem sembrar cap polèmica ni posar-nos a mal amb ningú, volem que si es fa el canvi siga perquè totes les parts implicades vulguen que siga aixina. Si hem de crear algun malestar o hi ha persones que el canvi els pot provocar grans trastorns en les seues vides no tenim cap problema en fer un pas arrere i deixar-ho com està.

El procediment està obert, la comissió del 150 aniversari va demanar al plenari de l’Ajuntament que començara la tramitació administrativa per fer efectiu el canvi.

Ara hi ha uns terminis perquè tots els que estiguen en contra puguen presentar les seues raons i després d’analitzar els arguments de les possibles al·legacions, el poble (el Plenari Municipal) decidirà si es canvia o no. En aquesta vida totes les coses tenen la importància i el valor que els donem les persones.

El nostre poble és relativament modern, no tenim un gran patrimoni històric ni monumental, no tenim cap Castell ni monestir del segle tal o qual que puguem lluir en els fullets i cartells turístics. Però tenim altres coses que poden ser importants o no en funció de l’actitud i la sensibilitat que demostrem cap a elles.

Nosaltres pensem que una entitat com la Banda de Música, que al llarg de cent-cinquanta anys ha portat el nom de Gata per tot arreu on ha actuat, que a sobreviscut a crisis, pandèmies, guerres i a tota classe de desfetes i que a hores d’ara amb més de quatre-cents membres, és l’associació més gran del poble, es mereix un reconeixement a l’altura del que històricament representa. També ha sobreviscut a moltes generacions de persones que en el seu recolzament i la seua tasca, ja siga com a músics, directius, socis o polítics, l’han feta gran i important.

És difícil trobar en el poble una casa o una família que no tinga en l’actualitat o en els seus avantpassats alguna persona relacionada d’una o altra manera amb la nostra banda. Hui ens podem sentir orgullosos de la Banda que tenim perquè totes eixes generacions de persones li han donat importància i valor i han contribuït amb el seu esforç a que hui siguem grans.

El patrimoni d’un poble no son només els edificis monumentals, també hi ha patrimonis immaterials i pensem que un dels patrimonis immaterials més bonics que tenim en Gata és la nostra Banda. El que busquem és el reconeixement de un poble a la seua Banda, com a eix vertebrador d’una cultura, d’una forma de fer poble, d’una eina per ser poble. Per això ens agradaria que les persones que estem ací ara, també ens sentirem orgullosos de la nostra Banda i li donarem la importància que es mereix fent-li eixe reconeixement.

Molts son els pobles de nord a sud de la Comunitat Valenciana que tenen noms de carrers dedicats a les seues bandes de música: Petrer, Cox, Segorbe, Torrent, Torrevella, Dolores, Enguera, Calp i molts més. Pobles que han reconegut i han donat importància a eixe moviment cultural tan especial i tan representatiu de lo nostre. Després de cent cinquanta anys volem demanar que aquest poble nostre tinga també eixa sensibilitat i eixa valentia per fer-li un reconeixement a la seua Banda de Música, per donar-li la importància i el valor que es mereix, i que pugem sentir-nos orgulloses i orgullosos del patrimoni cultural heretat de generacions de gateres i gaters, que com sempre, han sabut transmetre eixos valors i sentiments als seus fills perquè hui puguem gaudir totes d’eixa grandíssima herència. Pensem que seria un bon exemple de l’orgull i sentiment per a les generacions futures el fet de tindre un carrer en el nostre poble que es diguera: Carrer Unió Musical de Gata (antic carrer de le Aromes). 

                                           La Junta directiva de la Unió Musical de Gata

1 comentario

Anonimo -

Som poble, som país, som nació. Mareeeeeee!!!!!!! a quina ralla em arribat. Quin nivell!!.