Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

A GATA TROBEM TOT UN EXEMPLE DE CONFINAMENT AMB DIVERSIÓ: LA PÀGINA DEL FACEBOOK, A LA VORA DEL RIU MARE, JA HA FET QUATRE CONCURSOS PER A QUE PARTICIPE EL VEÏNAT ALS BALCONS

A GATA TROBEM TOT UN EXEMPLE DE CONFINAMENT AMB DIVERSIÓ: LA PÀGINA DEL FACEBOOK, A LA VORA DEL RIU MARE, JA HA FET QUATRE CONCURSOS PER A QUE PARTICIPE EL VEÏNAT ALS BALCONS

El grup es va crear el 20 de març dins del confinament i cada vegada té més acceptació

A la Vora del Riu Mare és l’estrofeta d’una cançoneta popular, però també és una realitat amb les cases o blocs de pissos que donen al riu Gorgos al seu pas pel nucli urbà de Gata. Darrere d’eixa idea i en el marc del confinament va nèixer un grup de facebook el dia 20 de març de 2020 d’un veïnat gater, el de la vora del riu, que ja s’ha estés per tot el poble. A dia de hui, dimarts 28 d’abril, ja superava els cinc-cents membres (556) i 377 amics. Tot un éxit.

Però, no es queda ahí la cosa. Les "mogudes" dels seus membres principals són espectaculars, sols tenim que mirar l’última de l’encesa de la Fira d’Abril al bloc de pissos del carrer Sant Vicent a la part que dona al riu.

A més, el grup ha proposat que es pintara de colors, que es feren flors, que s’adornaren els balcons. MOGUDES molt espectaculars que han donat més colorit als paisatges urbans confinants del poble de Gata, des de les Coves Roges i Mirandes fins a la Font del Riu.

CONCURSOS

Per cada aconteixement principal del poble, el grup A la Vora del Riu Mare, ha fet un concurs sempre des dels balcons i en el confinament. Tot un exemple. L’últim concurs ha sigut el Primer concurs de casetes de la "Feria de Abril" als balcons, en aquests dies.

El primer concurs es va fer el 5 d’abril. Era el I Cocurs de paelles als balcons. Així es donava el premi:

"ENTREGA DEL PREMÍ DEL “1er CONCURS DE PAELLES ALS BALCONS”

El jurat de A LA VORA DEL RIU MARE, agraeix l’altíssima participació del Gaters i Gateres, i altres habitants del mon, en aquesta primera edició del concurs. Totes les paelles ens han paregut boníssimes, i sobre tot esperem que hagueu gaudit d’un magnífic dia amb les vostres famílies i veïns, com nosaltres ho hem fet.
Ja que no les hem pogut tastar, ens hem guiat per la imatge, per tant atorguem el premí a la fotografia de Pepa Salvá, ens ha paregut una foto espectacular on es veu una bona paella i una magnífica captura del paisatge gater, a més de ser una fotagrafia de alt risc que posa en perill menjar-se-la. La podeu veure ací: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3045725582175420&set=gm.532087854116339&type=3&theater&ifg=1
L’afortunada podrà gaudir de la TRAVESSIA PEL RIU GORGOS, acompanyada per la seua família, el 29 de febrer del 2021, podrà pujar al vaixell des de sa casa quan este passe pel riu.
ENHORABONA!!!"

Al diumenge següent, el 12 d’abril, es feia el I Concurs de Mones de Pasqua als balcons. Aixina decidia el jurat el premi:

"ENTREGA DEL PREMÍ DEL “1er CONCURS DE MONES DE PASQUA ALS BALCONS”
El jurat de A LA VORA DEL RIU MARE, estem encantats amb la quantitats de fotografies penjades al grup per part de tots vosaltres que reflecteixen com es viuen a Gata les tradicions Pasqueres, encara que siga sense sortir de casa. No ha faltat cap dels elements tradicionals: barxes, cabassets, espardenyes... i fins i tot hem pogut veure alguna milotxa volar al vent; i agraïm l’ingeni i humor de algun altre per a fer-les volar siga com siga, i que, a més de fer mones, han fet “la mona”.
Aquesta vegada ens ha costat molt decidir-nos per la millor fotografia de les Mones de Pasqua, hi havia moltes amb molt bon aspecte, finalment atorguem el premi a la fotografia de Nadal i Andreu Salvà Pastor. Valorem l’esforç realitzat en fer tantes mones de formes tan variades, i sobre tot la imatge ens genera una gran intriga per saber si Nadal se les haurà menjat totes. La foto ha estat penjada des del compte de facebook de sa mare, Nadaleta Cots, i la podeu veure ací: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219845534682874&set=g.522921578366300&type=1&theater&ifg=1.
Els afortunats, amb la seua família, podran gaudir de la ESCURSIÓ A LA FONT DE LA MATA, el dia que ells vulguen, una vegada haja acabat el confinament. Només han de posar-se l’espardenyes, agafar el berenar i fer aquest agradable passeig. Si els cal, els farem arribar plànol per no confondre’s de camí.
ENHORABONA!!!."

El 20 d’abril, tot i que feia mal temps, es feia el primer concurs del menjar tan típic nostre del BERENARET DE PASQUA. Precisament el dia que tocava fer-se la ja clàssica al poble festa del berenaret de Pasqua u suspesa pel confinament. I aixina ho proclamava el jurat:

ENTREGA DEL PREMÍ DEL “1er CONCURS DE BERENARET DE PASQUA ALS BALCONS” (Encara que ens l’hem hagut de menjar a cobert).

El jurat de A LA VORA DEL RIU MARE, ens agradaria anar a totes les vostres cases i tastar el vostres berenarets, perquè tenen unes pintes espectaculars, però ja sabeu que això no pot ser. Agraïm la vostra participació, a pesar de que l’oratge no ha acompanyant, hi ha hagut qui l’ha fet amb llenya a la terrassa, posant en risc la seua salut.
Aquesta vegada atorguem el premi al muntatge fotogràfic de Tere Mahiques Font (Tere Mf), ha retratat justament el que havíem suggerit, i es veu molt feliç pegant-li cullerada al seu berenaret, al que no falta cap ingredient i del que ens mostra diferents presentacions. Podeu veure’l ací: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218926969978490&set=g.522921578366300&type=1&theater&ifg=1.
La afortunada, amb la seua família, podrà gaudir de la ESTADA DE MIG DIA AL PARATGE DE LA RANA, un dia de la propera primavera que faça bon oratge. Si vol, pot endur-se una berenaret com el de hui i gaudir d’ell a l’aire lliure.
ENHORABONA!!!
Finalment, el dia 26, fa dos dies, es feia el I concurs de casetes de la Feria de Abril.
 Així atorgava el grup el primer premi:

ENTREGA DEL PREMÍ DEL “1er CONCURS DE CASETES DE LA ‘FERIA DE ABRIL’ ALS BALCONS”.

"Està claríssim que vestir-se de sevillans fa festa, i entre ahir i hui, A LA VORA DEL RIU MARE, i a tot el poble de Gata i pobles veïns i ha hagut molta festa. Agraïm, una vegada més, l’altíssima participació en la nostra convocatòria, des de l’”alumbrado”, a les casetes, des dels plats típics de Sevilla, a les coques a la sevillana, “faralaes”, barrets cordovesos, guitarres, mantons, “batas cuajas de lunares”, i una innumerable llista d’elements.

Hi ha hagut una fotografia que ens ha impactat, per tant, el jurat d’A LA VORA DEL RIU MARE, atorga el premi a la Família Crespo Torres (Angelita La Liga). Veient la seua imatge tots hem pogut rememorar un passeig en calessa pel “Parque de María Luisa” i la seua “Plaza de España”. Volem destacar la gran qualitat de la interpretació del actor i les actrius que apareixen en la fotografia, l’alegria amb que elles van cap a la fira, i la professionalitat amb que el xofer condueix el carruatge. Podeu veure’l ací: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3242477255776027&set=pcb.544174089574382&type=3&theater&ifg=1.
La afortunada família podrà gaudir de UNA VOLTA EN CARRO A L’ENTRADA DE LA MURTA de les properes festes de Gata que es puguen celebrar. Havíem pensat que demanaren de pujar al primer carro que passe, però com tenen el seu propi carro, poden anar amb ell.
ENHORABONA!!!".

DIPLOMES

També resultaven molt curiosos els premis als guanyadors i així ho assenyalaven al diploma virtual de cada un d’ells.
1er concurs: PAELLES ALS BALCONS, Pepa Salvá. Premi: Travessia pel riu Gorgos.
2n concurs: MONES DE PASQUA, Nadal i Andreu Salvà Pastor. Premi: Excursió a la Font de la Mata.
3r concurs: BERENARET DE PASQUA, Tere Mahiques Font. Premi: Una estada de mig dia al paratge de la Rana.
4rt concurs: FERIA DE SEVILLA, Familia Crespo Torres. Premi: Una volta en carro a l’Entrada de la Murta.

ÚLTIMA HORA: Aquesta nit, dimarts 28, ha publicat el grup:

“No te quieres enterar, ye ye,...” Qué? Sou capaços de posar-li música? Ta mare va ser una “Chica Ye Ye”? Vas nàixer en aquella època? Siga com siga, aneu preparant el tocadiscos.
Este diumenge és el DIA DE TOTES LES MARES, i nosaltres ho celebrarem fent un GUATEQUE DELS ANYS 60. Engalanarem els balcons, i ens vestirem a l’estil dels anys 60, i celebrarem tots junts un gran guateque, a l’hora de dinar, als balcons. I que dinarem? Per a dinar farem un homenatge a les nostres mares i preparem aquell plat que més t’agrada dels que preparava o prepara ta mare (o ta tia, o la teua iaia, o aquella veïna que es per a tu una mare,...).
Declarem obert el “1er CONCURS DE “GUATEQUES ANYS 60” ALS BALCONS”. Es premiarà la millor recreació d’una festa estil anys 60 al balcó, però es tindran molt en compte les vestimentes i caracteritzacions a la moda d’aquells anys.
El premiat i/o la premiada podrà gaudir de “UNA EXCURSIÓ PEL LLIT DEL GORGOS AL SEU PAS PER GATA”, un dia que el riu no porte aigua.
Ye Ye,
Ye, Ye, Ye....
La la la laaaaa
la la laaaaa la la laaaa...."
FONT: A la composició (fotos facebook arxiu) els quatre balcons guanyadors i els seus propietaris i propietàries dels concursos del grup A la Vora del Riu Mare.  


0 comentarios