Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS. HUI DIA 8 DE DESEMBRE ÉS LA FESTA DE LA PURÍSSIMA

Hui dia 8 de desembre de 2019 celebrem la festa de la Puríssima. A Gata, divendres es va fer a l'església la Vigília de la Immaculada. La parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb aquesta devoció de la Verge. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella. Es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata.

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica.

La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de decembre de 1854. En 1879 el Papa Ln XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
 
Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
També abans, per la Puríssima, era costum estrenaar els abrics, senyal de que el temps es feia més gelat. Hui també tenim frescor, encara que el solet va fent pujar la temperatura.

 
FONT:
www.santopedia.com.
A la fotografia, un 

 

0 comentarios