Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI S'HA CELEBRAT EL DOMUND. A Gata, els Júniors han conegut el testimoni de Vicente Berenguer, més de 50 anys a Moçambic

HUI S'HA CELEBRAT EL DOMUND. A Gata, els Júniors han conegut el testimoni de Vicente Berenguer, més de 50 anys a Moçambic

Hui, penúltim diumenge d’octubre, l’església ha celebrat en tot el món, el DOMUND (Dia Mundial de les Missions). Enguany el lema és: "Canvia el món". El Domund es el dia en que, d’una manera especial, l’església universal resa pels missioners o col·labora amb les missions. Amb els donatius rebuts, es col·labora amb la tasca evangelitzadora i promoció social que fan els missioners.

Els Júniors de la parròquia de Gata han contat amb un testimoni missioner directe i exemplar. Els ha visitat el sacerdot Vicente Berenguer Llopis. Els infants han estat molt atents a allò que el missioner, ara vivint entre Teulada -el seu poble natal- i Gata, el pobgle on viu la seua germana Paquitina, els contava de les seues vivències. Els júniors han fet moltes preguntes, coneguent la realitat d’aquella gent, especialment els xiquets i xiquetes de Moçambic.

Gata està relacionada amb quatre missioners. Els menys coneguts, dels que vos parlaré al final del reportatge eren el Pare Modesto i el Pare Santiago Ginestar, fills de Gata; actualment, altre rector fill de Gata, Vicent Font i Pedro, i el rector teuladí que viu entre Teulada i Gata (ací viu la seua germana), Vicente Berenguer Llopis. Gata també col·labora amb dos projectes: "Amics del Tercer Món" des dels anys 90 del segle XX, amb diners destinats per a la tasca evangelitzadora i educativa de Vicente Berenguer a Moçambic, i "La Mirada del Perú", que va impulsar a Gata i altres pobles que li ajudaven Vicent Font.

Parlem primer del sacerdot fill de Gata. Vicent Font és gater, Es va ordenar sacerdot al 2001. La seua primera parada ja com a rector va ser a Barxeta, una localitat molt propera a Xàtiv. Després, en 2006, es va traslladar a Perú (al nord de Lima -poblats d’assentament Adesesep i Profán). Al 2015 ha tornat a casa sent rector de la parròquia de Bètera i ara comença el seu ministeri a Ondara i Beniarbeig.

Amb més any a les missions, meg segle a Moçambic, coneguem a Vicente Berenguer Llopis, del que ja he parlat al principi, que té a Gata com una segona casa. Na nàixer fa 81 anys a Teulada. Quan son tio, Don Vicente Llopis Bertomeu, estava de rector a Gata ja venia sent seminarista. Es va ordenar a Burgos i va marxar a Moçambic. Una gran trajectòria de missioner a Maputo, amb llavors educativas i de missió, amb Menció d’honor del Govern d’aquell país. Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, Fill Adoptiu de la ciutat de València.

Finalment, vos parle dels que menys coneguem i més lluny estan el temps. En temps passats dos rectors fills del poble també van estar a missions. D’un coneguem ben poc, sols que era el Pare Modesto, familiar del pare de Miguel "Sereno" del carrer la Lluna -va estar poc a Gata; es conserven dos fotos d’ell i algunes pertenències-.

D’altre que era missioner franciscà i li dien Santiago Ginestar. A la pàgina 547 del llibre "Estado geográfico, topográfico, estadístico, histórico-religioso de la Santa y Apostólica provincia de s. Gregorio Magno: De religiosos menores descalzos de la regular y más estrecha observancia de N.S.P.S. Francisco, en las Islas Filipinas: comprende el número de religiosos, conventos, pueblos ..." escrit per Félix de Huerta i publicat per Imprenta de M. Sanchez y Ca., en 1865, amb el nº 138 trobem la biografia de FRAI SANTIAGO GINESTAR i diu d’ell: "Predicador, natural de Gata, diócesis de Valencia, profesó en la santa provincia de S. Juan Bautista el 19 de Agosto de 1771, pasó á Filipinas el añodo 1779 y fué destinado á las misiones de Cochinchina...Allí trabajó con celo apostólico por espacio de 14 años, fué comisario provincial, y escribió: «Historia de las guerras de Cochinchina y Camboya, año de 1784. El año de 1796 regreso á Filipinas, y fué destinado á S. Francisco del monte, administrando despues en el pueblo de Binangonan de Lampon. En el capítulo de 26 de Mayo de 1798 fué electo definidor y cura de los Baños, pasando de aquí á la administracion de Mabitac. Despues fué secretario de provincia, vicario de Santa Clara, presidente de la procuracion, guardian de Manila, y cura del pueblo de Santa Cruz, donde falleció el dia 22 de Noviembre de 1809, a los 58 años de su edad y 39 de religioso."

FONT: Fotos Vero Vives.

0 comentarios