Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DEMÀ EL CALENDARI RECORDA A SANT ANTONI DEL PORQUET. A GATA SE CELEBREN LES FESTES DEL RAVAL DEL 19 AL 21

DEMÀ EL CALENDARI RECORDA A SANT ANTONI DEL PORQUET. A GATA SE CELEBREN LES FESTES DEL RAVAL DEL 19 AL 21

Quan arriben les gelades del gener i les calmes a la mar, la comarca es disposa a festejar al sant patró dels animals domèstics, al popular SANT ANTONI DEL PORQUET. El calendari marca que demà és la seua festa, Sant Antoni abat. GATA celebra encara la festa que als anys 40 va deixar com a legat el Tio Pepe Lluis, home religiós i amant dels animals. La Placeta i carrer de Sant Antoni al Raval bullirà aquest cap de setmana, de divendres 19 a diumenge 21. Són les populars festes de Sant Antoni que la comissió constituïda a l’efecte prepara ja per als diesz imminents.

Però, les actuals generacions tenen que conéixer que la imatge de la placeta i la festa tenen la seua història a Gata. Que el Tio Pepe Lluís (José Costa Vives) deixà en herència fer-li missa i volteig de campanes al sant, la qual cosa encara es manté viva.

Les festes patronals de l´Arraval de Gata, dedicades al Sant Abat Antoni, patró dels animals, deuen la imatge de la Placeta a un home molt devot, que comprà a València l´escultura, li va fer festa junt amb els llauradors de l´època i deixà com a testament que el dia de la festa els seus descendents li sufragaren una missa i el volteig de campanes. Fa uns 70 anys, es va inaugurar i beneir el santet a la Placeta. José Costa Vives tenia una història molt curiosa al voltant de la festa, de les cavalleries i del santet.
Després de la guerra no hi havia sant a la Placeta. El Tio Pepe Lluís tenia una aca i un cavall. Este es va posar malalt. Li digué el devot a la seua dona Teresa Signes Costa, que si l´animal s´adobava adquiririen el Sant. I així va passar. El Tio Pepe Lluís va viatjar a València a comprar la imatge, la va posar a la Placeta, va alquilar arranjament i montures elegants i va fer una gran cavalcada.

En aquells temps hi havia a Gata uns set-cents animals. El dia de la festa uns cinquanta van participar. Al nostre personatge el van fer majoral d´honor i sufragador de la processó, missa i volteig de campanes. L´home vivïa al carrer Bisserot nùmero 6 del poble. Quan la cavalcada passava per sa casa, es paraven i el Tio Pepe Lluís molt gustosament convidava als portadors d’animals donant garrofes per als animals.

En 1976 fa un testament que donaria motiu a la festa actual. Al setembre de 1977, quan el Tio Pepe Lluís tenia 72 anys, va faltar. Després es va conéixer el seu llegat: A la disposició quarta del testament deia textualment:

"...Con la obligación de sufragar la Fiesta de San Antonio Abad, que actualmente sufraga el testador”. Eixa tasca la deixà als seus hereus, es a dir, als descendents de la seu dona, donat que no van tenir fills. Eren el nebot de la dona, Francisco Mulet Signes, conegut com Paco L´Escolà i hui ja traspassat, junt amb la seua dona Francisca Monserrat Torres, que ha quedat com a majoralessa , sent hereu i testimoni d´aquell testament. Des de 1985 que es va revitalitzar la festa per uns quants Tonis del poble, especialment el sempre recordat veí de la Placeta, Antonio Diego, conegut popularment com Toni Porra, Paco i Francisca eren els majorals d´honor. 

SANT ANTONI 2018, DEL 19 AL 21

Enguany les festes seran del divendres 19 al diumenge 21. Estan organitzades per la Comissió de Festes de Sant Antoni i la Regidoria de Festes i tenen la col·laboració del Grup de Danses de Gata; la Penya "Amics del Cavall" i la Colla de Dolçaina i Tabal "El Montgó". Els actes començaran divendres 19 amb una xocolatada a les 17 hores a la Placeta de Sant Antoni, que té la col·laboració de "Mas y Mas". Després hi haurà bous inflables i disco mòbil infantil a càrrec de J. Produccions. A les 20 hores serà el concert de rock amb el grup "Why Not Rock".

Dissabte 20 de gener a les 11.30 faran danses populars amb el grup La Llata. A les 12 hores serà la cervesa a gogó amb l’actuació de "Llicsons i S.A.M". (1r barril patrocinat per Bar el Racó). A les 20 serà l’Ofrena a Sant Antoni. La concentració a la Plaça Església portarà a festers, quintos i quintets a la Placeta per a fer l’ofrena. El sant recorrerà tots els carrers del barri acompanyat per la dolçaina i el tabalet. A les 21.30 hores, sopar popular i ball amb "Swag" (la comissió de Sant Antoni repartirà coques per a tots els assistents).

Ja diumenge, dia 21, se celebrarà la festa de Sant Antoni. A les 10 hores serà la concentració a l’aparcament del Poliesportiu de carros, cavalls i cavalleries. A les 10.30 hores, cercavila. A les 11 hores, concentració a la Plaça de Sant Antoni de majorals, festers i veïns per traslladar la imatge del Sant a l’església. A les 11.30 hores serà la missa solemne de Sant Antoni. En acabar es farà la benedicció dels animals i es repartirà el pa beneit. Seguidament el Sant tornarà a la placeta on es dispararà una traca. A les 14 hores serà la paella popular (la venda de tiquets al Bar El Racó i Tendeta Arraval. Preu 6 euros, que inclou paella+beguda+olives+cacaus).

A la imatge, el dia de la inauguració del santet a la Placeta. El Tio Pepe Lluís el va posar al seu lloc. Eren els anys 40 del segle XX. 


0 comentarios