Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA: LA FESTA DE LA MARE DE DÉU ENS FA RECORDAR...processó i Cant de la Paloma

GATA: LA FESTA DE LA MARE DE DÉU ENS FA RECORDAR...processó i Cant de la Paloma

La mirada cap enrere ens porta a recordar que hui dia 15 d'agost, festa de la MARE DE DÉU D'AGOST, a Gata feien dos actes piadosos hui desapareguts i que potser mai tornen. Queden gravats en la memòria col·lectiva del poble. Per una part, la processó. Al tardet portaven a la Verge dormida, deixant les alfàbegues a l'altar major -com encara hui estan-, amb sols les barres i lluny de tota fastuositat. Xiquetes i xiquets de Primera Comunió de l'any corresponent portaven les cintes blanques de l'Assumpta. Ara, d'eixa processó sols queda el record i les imatges. La que vos pose la va fer l'amic Albert S. García al carrer Xaló a finals dels anys 70.

CANT DE LA PALOMA

L'altre costum religiós de hui, també desaparegut, és el CANT DE LA PALOMA, que segons va estudiar el musicòleg alacantí Seguí és originari de Gata. Contava una usuària del blog que a Xaló encara es canten estrofes a la Verge a la vesprada, ahir, i a la festa. 

El Cant de la Paloma de Gata va tindre sols un intent de recuperació l'any 2009, quan els xiquets de l'Escola Municipal de Música -a instàncies meues i per poder conservar el cant, ja que està enregistrada la música-, junt amb la rondalla de Gata, van interpretar el cant, a la missa de la vespra i a la de la festa. Cal remarcar la necessitat de no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem, la partitura, la lletra completa i la música. Músics i autoritats locals, entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-lo com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix.

ALFÀBEGUES

Finalment, pel que fa a les alfàbegues, de les que ja vos parlaré a la vesprada, faig un menut extracte del blog "La veritat vos farà lliures", que al respecte de la festa, deia l'any passat: "...També es fan ofrenes d´alfàbegues a la Mare de Déu d´Agost, a més de Bétera, a Benifaraig, Gata de Gorgos i Massarrojos".

FONT: Fotografia de Albert S. García Carrió. Carrer Xaló, processó de la Mare de Déu d?Agost, hui ja desapareguda.


0 comentarios