Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS SANT BLAI. Es beneïxen els rotllos i dolços

HUI ÉS SANT BLAI. Es beneïxen els rotllos i dolços

"Sant Blai gloriós curan's la tos". Eixe serie el refrany més popular de hui. És festa local a la veïna Pedreguer. Esperem que el vent que bufa no faça el dia massa molest per als pedregueros, que pujen a la capelleta a encentre el ciri a Sant Blai, a la missa i a la vesprada la processó. A la muntanyeta de la capella, el típic i tradicional porrat. Molts gaters i gateres casats a Pedreguer i pedreguers i pedregueres casats a Gata, hui van de festa. L'advocat dels mals de gola és invocat a totes les esglésies. A Gata, a partir de les 19 hores serà la missa on seran beneïts els rotllos i dolços.

Atenem al refranyer hui també. Diu: "Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut" i perque va allargant-se el dia ens porta aquest altre: "Per Sant Blai, una hora per dalt i una hora per baix". Amb referència al sant i a la seu protecció teniem estos tres: 

"Sant Blai, gola amunt, gola avall"; "Sant Blai gloriós ens deixe el xic i s’emporte la tos" i "Sant Blai, ofega-la aquesta i vine per l’altra". En tocant a la gastronomia i la terra també té Sant Blai refranys: "Coques de Sant Blai curen de tot mal" i "Per Sant Blai, se sembra l'all".
Però voleu saber més...Este Sant cristià va nàixer a terra turca allà pel segle III  i va ser metge, bisbe i màrtir. Es conegut per ser el protector del mal de gola i així se’l venera a molts pobles valencians. La tradició cristiana ens ha fet arribar un episodi sorprenent que va passar durant el seu martiri i que ens pot explicar la seua devoció. Sant Blai era bisbe a terres turques i malgrat que s’havia signat ja l’Edicte de Milà, a terres orientals l’Emperador Licini va manar una nova persecució dels cristians i així va ser detingut Sant Blai. Quan el portaven cap a la presó  una mare el va parar i li suplicà pel seu fill que estava agonitzant perquè mentre menjava peix, una espina se li va entravessar  a la gola. Sant Blai imposà les mans sobre la gola del xiquet i el va salvar. A partir d’eixe moment la seua devoció es basa en la creença de que és el protector del mal de gola".
A la imatge, Sant Blai. Venerada a Pedreguer. Festes de Sant Blai del 31 de Gener al 3 de Febrer. Foto d'Albert S. García Carrió.
FONTS: Foto Albert S. García, Pedreguer. / http://etnobloc.blogspot.com. / Internet (variat).

0 comentarios