Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.579, la del dia 13/8-

FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.579, la del dia 13/8-

La foto que corresponia publicar el dia 13 del present mes d’agost -i anem retallant-, la nº 1.579, és un record històric que ja no està al terme. Em va fer arribar l’amic Boni Higueras, estudiós del tema, perquè s’interessava per ella, la fotografia d’aquesta creu, posada al costat de la carretera nacional, a l’eixida cap a Ondara -a la partida Plans-, acabada la contienda civil espanyola. És un retall de la història local i més en concret de la història religiosa. La imatge es pot veure al llibre que Fra J. Benjamín Agulló, O.F.M. va publicar i va editar l’Ajuntament de Benissa i que porta per títol: “Padre Andrés Ivars Cardona (1885-1936) Un artista de la historia”.

El Pare Andrés Ivars era un dels màrtirs al lloc on estava la creu, aquells fatídics 8 i 12 de setembre, quan està a punt de complir-se 78 anys. Al peu de la fotografia, al llibre es pot llegir: “Alrededor de las dos de la madrugada se oyeron unos disparos, en las cercanías de Gata de Gorgos. Al día siguiente se hallaron sus cadáveres en la carretera general, a la derecha, según se va de Gata a Valencia, donde hay una Cruz conmemorativa".

On estarà eixa creu?. On haurà anat a parar?. Si algú que llig aquestes línies ho coneix, ho sap, seria interessant per a la història local recuperar-la.

Però, podem llegir el que posava a la creu?. Aquest és el text que estava imprés sobre la creu de tosca: “Los mártires Felipe Síscar Puig, capellán de las monjas de Denia, 8-9-36. Rdo. P. Andrés Ivars Cardona de Benissa, 8-9-36.  Fernando Císcar Climent, Cura de Guadasuar, 12-9-36. Fernando Verdú Císcar, Capellán de Játiva. 12-9-36”.

FONT: Llibre de Fra J. Benjamín Agulló sobre el Pare Andrés Ivars de Benissa. Facilitat per Boni Higueras.

0 comentarios