Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS 18 DE JULIOL. FA 78 ANYS ESTALLÀ LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

La Plaça del Mercat es va dir després Plaza 18 de Julio, de 1954 a 1989

Hui és 18 de juliol. Fa 78 anys que va estallar la guerra fraticida, guerra a Espanya. A Gata també vam conèixer els efectes i els diaris que es rebien feien notar com estava el poble, les dues parts contrincants. La història local ens deixa una plaça que va rebre el nom de Plaza 18 de Julio i que abans es deia Plaça del mercat i actualment Plaça Nova. El record el tenim ahí i esperem no mai més torne a ocórrer.

Un testimoni directe d’aquells fets al poble de Gata, va ser Emilio Signes Monfort, que nascut al poble en 1903 va emigrar a EE.UU. en 1920. Fa uns anys vaig publicar la història d’ell i la seua dona Carmen Lagos. Hui, el seu fill Emilio Signes Lagos que viu allà conta tota la història d’eixos dies, com la va viure son pare i la podeu trobar a Internet a la següent adreça: http://emilito.org/family/emilito/signes/1936/1936viaje.html.

Diu en un dels moments: "Por sus experiencias en el verano de 1936, la Guerra Civil siempre fue grabada en las memorias de Carmen y Emilio"

Recupere tan sols quatre d’aquells dies d’Emilio i Carmen a Gata i Xàbia, en els que està el 18 de juliol de 1936: 

“Aquí hay costumbres muy curiosas:-  Cuando se pasa a alguien por la carretera, se dice ‘Adiós.’  Hay algunos que en lugar de ‘Adiós’, dicen ‘Salud’ y Papá dice que esos son los comunistas.” -- Gata de Gorgos, 17 de julio 1936 

¡Hoy tuvimos más alegría!  -- Gata de Gorgos, 18 de julio 1936

No padezcais por nosotros, pues aquí todo está tan tranquilo como una balsa de aceite.  -- Gata de Gorgos, 21 de julio 1936.

Hablando del Espiritu Santo, -- ¡falta le hace a España de su bendición!  Ayer en Gata querían quemar la iglesia, pero por fin decidieron dejar la iglesia para poderla usar ellos, pero quemar a todos santos.  Creo que muy tempranito sacaron a todas las imágenes y las prendieron fuego – y – CON CONSENTIMIENTO DE LAS AUTORIDADES.  No sé como pueden tener el corazón tan duro. . . Más de la mitad de Gata se pasó el día llorando. -- Javea, 25 de julio 1936.

Finalment, també podeu recordar aquell article que vaig publicar al blog, fa just hui tres anys, sobre el dia de hui i la plaça. Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/071804-hui-es-18-de-juliol.-la-placa-nova-va-rebre-eixe-nom-des-de-1954-a-1989.php.

FONT: pàgina d’Emilio Signes Lagos a Internet. Cronista de Gata.

0 comentarios