Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VE PASQUA...PASQUA DE LES MONES: gastronomia dolça gatera

JA VE PASQUA...PASQUA DE LES MONES: gastronomia dolça gatera

Els forns o panaderies, que també es diuen, de Gata s’afanen en posar-ho tot a punt. Hui Divendres Sant també han oferit, com ahir i els altres dies de la setmana, mones, pa socarrats, amb ous, sense ous, tot per als seus fidels clients. La dolçor està dins del forn i es contagia pels carrers i cases del poble. La gastronomia dolça gatera la notem, sentim el seu olor, quan passem divendres sant amb processó per savant dels forns, prop d’ells. I veges si els xiquets o xiquetes no tindran la seua "moneta"!! diuen les ueles tan convençudes. És el plat fort dels dolços de les Pasqües a Gata. A les imatges en teniu uns quants exemplars. El forn de pa Ca Vives; el forn de Dulcipan; el forn de Xaro Monfort, alguns d’ells per a obrir gana.

I cantarem aquella cançoneta popular del temps: ...Ja ve Pasqua, Pasqua de les mones. Quines pantorriles tenen les xicones".

Però, fent un poc de investigació, de curiositat, sabeu perquè es diu "mona" i d’on ve, quin és l’origen de la paraula i el dolç? Com moltes coses nostres mediterrànies, els àrabs li dien "munna" a l’obsequi dolç que li feien al senyor. De "munna" va passar a "mona". Nosaltres a Gata diferenciem clarament: si té un ou o dos inclús es diu mona, si no és un pa socarrat, allò que els castellans diuen "panquemado" o a Pedreguer diuen "coca bova" fent referència a la blandor que té la pasta.

Aprofite per fer una convidada a tots els turistes, visitants, amants dels costums culinaris que ens visiten, que no són de Gata, que no coneixen les mones i pa socarrats que ací a Gata fan els forns locals, per vindre, comprar-ne i de pas, visitar el poble, les tendes, els carrers, els paratges.

Ah!, i quedeu-se amb la cançoneta: "JA VE PASQUA, PASQUA DE LES MONES. QUINES PANTORRILES TENEN LES XICONES".

FONT: Fotos de la composició, d’alguns forns del poble, pujades per ells al facebook.  

0 comentarios